Είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική το μέλλον στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης

Τι είναι η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης;
Με τον γενικό όρο Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης περιγράφουμε την πραγματοποίηση ενός αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων μέσω μικρών τομών, συνήθως με την βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, ενδοσκοπικών απεικονιστικών μέσων (δηλαδή πολύ μικρών συσκευών ήκαμερών σχεδιασμένων να βλέπουμε εσωτερικά τμήματα του σώματος) και ειδικών πλοηγών, μας εξηγεί ο κύριος ΠΟΛΥΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, Διευθυντής Δ' Νευροχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
Γιατί η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης είναι χρήσιμη;
Αναπτύχθηκε λόγω της επιθυμίας να αντιμετωπίσουμε παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης ελαχιστοποιώντας την κάκωση των μυών και των γύρω ιστών και την επιθυμία να επιτύχουμε πιο γρήγορη ανάρρωση.
Οι παραδοσιακές χειρουργικές προσπελάσεις στην σπονδυλική στήλη γίνονται μέσω μεγάλης τομής και ως φυσικό επακόλουθο υπάρχει μεγάλη βλάβη των ιστών , μεγάλη απώλεια αίματος και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.
Με την Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης περιορίζεταιη απώλεια αίματος, μειώνεταιο μετεγχειρητικός πόνος και επιταχύνεταιη ανάρρωση και η επιστροφή των ασθενών στη φυσιολογική ζωή τους, επιτυγχάνοντας άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα.
Μπορείτε να μάς πείτε ποιές παθήσεις ή καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν:
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές καταστάσεις , όπως π.χ.
  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου
  • Στένωση Νωτιαίου Σωλήνα
  • Σκολίωση
  • Κύφωση
  • Όγκοι της σπονδυλικής στήλης
  • Φλεγμονές,
  • Οστεοπορωτικά ή Τραυματικά κατάγματα,
  • Πόνος
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι Ελάχιστα Παρεμβατικών  Χειρουργικών Τεχνικών Σπονδυλικής Στήλης;
Ναι φυσικά. Υπάρχουν πχ.οι Τεχνικές Επεμβατικής Διαχείρισης του Πόνου,
Η Επισκληριδοσκόπηση που είναι για την διάγνωση αλλά και την θεραπεία παθήσεων της Σ.Σ και επώδυνων συνδρόμων.
Εφαρμόζουμε την Διαδερμική Σπονδυλοδεσία, σε κατάγματα ή για την διόρθωση Παραμόρφωσης όπως π.χ στην Σκολίωση
Χρησιμοποιούμε την Ενδοσκοπική Δισκεκτομή ή την Διαδερμική Μικροενδοσκοπική Δισκεκτομή  για την αντιμετώπιση Κήλης Μεσοσπονδυλίου Δίσκου.
Μπορούμε να αποσυμπιέσουμε διαδερμικά την Στένωση του Νωτιαίου Σωλήνα και να αφαιρέσουμε και όγκους Σ.Σ.
Με την Κυφοπλαστική αντιμετωπίζουμε τα οστεοπορωτικά κατάγματα .
Ποιά είναι η διαδικασία πραγματοποίησης αυτών των επεμβάσεων;
Οι περισσότεροι τύποι αυτών των τεχνικών βασίζονται στην χρήση του ενδοσκοπίου, του μικροσκοπίου, του νευροπλοηγού και ενός φορητού ακτινοσκοπικού μηχανήματος.
Το ακτινοσκόπιο τοποθετείται γύρω από τον ασθενή ούτως ώστε να παρέχει στον χειρουργό τις καλύτερες ακτινολογικές εικόνες και να μπορεί να έχει τις καλύτερες πληροφορίες για την ανατομία της Σπονδυλικής Στήλης.
Το ενδοσκόπιο εισάγεται στο σώμα μέσω μικροσκοπικών τομών και συνήθως έχει προσαρμοσμένη μία οπτική κάμερα, η οποία προβάλλει μια εσωτερική όψη του σώματος του ασθενούς, σε οθόνες μέσα στην χειρουργική αίθουσα .
Ο νευροπλοηγός είναι ένα σύγχρονο εργαλείο εντοπισμού με το οποίο μπορούμε να κατευθύνουμε, με ακρίβεια χιλιοστών(σαν να λέμε ένα ιατρικό GPS), τα ειδικά εργαλεία- μέσω μικροσκοπικών τομών-, στη πάσχουσα περιοχή και να εκτελέσουμε επεμβάσεις χωρίς να προκαλέσουμε σημαντικό τραυματισμό.
Μπορείτε να μάς συνοψίσετε με λίγα λόγια ποια είναι τα πλεονεκτήματα των  Ελάχιστα Παρεμβατικών  Χειρουργικών Τεχνικών Σπονδυλικής Στήλης:
Η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική προσφέρει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής «ανοικτής» χειρουργικής, που είναι:
  • Μικροσκοπικές τομές αντί μίαςμεγάλης τομής
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ως δύο  ημέρες αντί για μία εβδομάδα ή περισσότερο)
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Μειωμένος χρόνος ανάρρωσης (μία -δύο εβδομάδες αντί μερικών μηνών) και ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητεςσυμπεριλαμβανόμενης και της εργασίας
  • Μικρότερη απώλεια αίματος κατά την διάρκεια του χειρουργείου
  • Μειωμένος κίνδυνος μετεγχειρητικής φλεγμονής
Πιστεύετε ότι η Ελάχιστα Παρεμβατική Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης είναι το μέλλον στην χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης;
Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι το παρόν αλλά και το μέλλον. Με την συνεχή βελτίωση των υπολογιστών και των απεικονιστικών μεθόδων πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις.
ZSDFGAFDGASDFGASDFGSADFG.jpg

ΠΟΛΥΘΟΔΩΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]