Το χωριό "φάντασμα" των Ιωαννίνων που σταδιακά αναγεννιέται!

Η Αετομηλίτσα είναι ένα ακριτικό βλαχοχώρι στις νότιες πλαγιές του Γράμμου στα Ιωάννινα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1430μ, ψηλότερα από κάθε άλλο χωριό της περιοχής της Κόνιτσας. Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Απριλίου το χωριό "μετακομίζει" στη Λάρισα και για τον βαρύ χειμώνα παραμένουν μόλις δύο κάτοικοι, ο ένας εκ των οποίων είναι συνταξιούχος.


Καθώς οι κάτοικοι, κτηνοτρόφοι κυρίως, μεταφέρουν τα ζώα τους στον θεσσαλικό κάμπο για να ξεχειμωνιάσουν, το ίδιο συμβαίνει με το Κοινοτικό Κατάστημα, που εγκαταλείπει το παραδοσιακό οίκημα στην κεντρική πλατεία του χωριού και ακολουθεί τους κτηνοτρόφους στη Λάρισα, όπως και το ΚΕΠ, που λειτουργεί στο χωριό από το 2004.

video by Konstantinos Basileiadis 
Η ζωή στην Αετομηλίτσα δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά ιδίως κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1945-49) οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και το χωριό παραλίγο να ερημώσει.
Ήδη από το 2000 όμως άρχισε το χωριό να παίρνει το παραδοσιακό του χρώμα με τα νέα καλντερίμια, τις πλακόστρωτες πλατείες και τα πέτρινα τοιχία.
Η περιοχή του Γράμμου ανακαλύφθηκε από τους ορειβάτες και τους λάτρεις του βουνού και κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όσους επιθυμούν να απολαύσουν τα πλούσια δάση και τα απέραντα λιβάδια, που εναλλάσσονται με απότομα βουνά και βράχια, καθώς και τις απόκρημνες χαράδρες που αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο.
Το καταφύγιο του Γράμμου λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.
ΙΝΦΟ: Το όνομα Ντένισκο είναι σλάβικο και κατά μία εκδοχή σημαίνει προσήλιο, που δηλώνει και τον γεωγραφικό προσανατολισμό του χωριού. Η μετονομασία σε Αετομηλίτσα (Αετός + Μηλιά) έγινε την δεκαετία του 1930.

Πηγή φωτογραφιών: http://www.konitsa.gr/visit/villages/3-aetomelitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]