Φυσιολογική η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας στους εφήβους

Η εφηβεία δεν «προσφέρεται» για αλλαγή φύλου
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
Απαραίτητη η ψυχιατρική εκτίμηση στην πρόθεση αλλαγής φύλου

της   Δρ Αγγελικής Πετροπούλου, Ψυχιάτρου-Ψυχοθεραπεύτριας
«Απαραίτητη κρίνεται η ουσιαστική ψυχολογική προσέγγιση του εφήβου στο να βοηθηθεί κυρίως στο να ανακαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, με δεδομένο ότι στην κρίσιμη αυτή ηλικία δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις του “πειραματισμού’’ για διερεύνηση του σεξουαλικού τους ορίζοντα, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια», επισημαίνει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών, επαναφέροντας τη συζήτηση στο προσκήνιο, με αφορμή το θέμα που απασχολεί την Κοινή Γνώμη το τελευταίο διάστημα. 
«Στο πλαίσιο αυτό η αλλαγή φύλου σε πολύ νεαρή ηλικία δεν συνιστάται ψυχιατρικά», συνεχίζει η γιατρός, «εκτός φυσικά της περίπτωσης που συναντάμε πολύ συγκεκριμένες ενδοκρινικές ενδείξεις που καθιστούν επιβεβλημένη μια ριζικότερη αντιμετώπιση της ψυχολογικής φόρτισης που έχει το διεμφυλικό άτομο».
Δεν θα πρέπει συγχρόνως να αγνοηθεί το γεγονός, πως εάν προχωρήσει ένα άτομο σε αλλαγή φύλου, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί απόλυτα οι επιθυμίες του, είναι ενδεχόμενο ανακαλύπτοντας τελικά τη σεξουαλική του ταυτότητα, να θελήσει να αλλάξει τις αρχικές εκτιμήσεις του. Αυτό όμως, αν έχει ήδη οδηγήσει σε ριζικές χειρουργικές λύσεις, αυτές να είναι δύσκολο να αναταχθούν, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την ψυχική του υγεία, εφόσον ο «εγκλωβισμός» σ’ ένα νέο σώμα τελικά δεν θα «συμφωνεί» με την αλλαγή που αυτό θα επιθυμεί.
«Σ’ αυτήν την περίπτωση», συμπληρώνει η Δρ. Πετροπούλου, «είναι πιθανό ο άνδρας ή γυναίκα που έχει προχωρήσει σε μια τέτοια ριζική λύση να χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη και δεν πρέπει ποτέ να  ξεχνάμε πως ’’προβληματισμός’’ για τη σεξουαλική ταυτότητα είναι ενδεχόμενο να διατηρηθεί επί μακρόν και να απασχολήσει άνδρες και γυναίκες ακόμα και σε ηλικία που αυτή χαρακτηρίζεται ώριμη».       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]