Φωτιά στον σχεδιασμό Τσίπρα βάζει η πιθανή εξέλιξη των πρόωρων εκλογών στην Γερμανία

Φωτιά στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έγκαιρη ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και την επαναφορά της συζήτησης για το χρέος με την «σφραγίδα» των κορυφαίων εταίρων βάζει η περίοδος παρατεταμένης ακυβερνησίας στην οποία εισέρχεται η Γερμανία.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το ντόμινο των πιθανών εξελίξεων στο Βερολίνο που εκ των πραγμάτων θα «σκάσει» με έντονη ταχύτητα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα επηρεάσει προφανέστατα και την πολιτικοοικονομική ροή στην Ελλάδα, την στιγμή που βρίσκεται μπροστά σε κορυφαία διλήμματα για την διαμόρφωση του «Οδικού Χάρτη» για την έξοδο από την κρίση με σταθμό τον Αύγουστο του 2018.

Είναι πασιφανές ότι η Γερμανία δεν θα αποφύγει εύκολα την περιδίνηση - και μάλιστα μετά από πολλά χρόνια κυριαρχίας του μεγάλου συνασπισμού με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκρατίες να εγγυώνται την πολιτική σταθερότητα συμμαχώντας με τους συντηρητικούς της χώρας τους. Το πρόσφατο όμως εκλογικό αποτέλεσμα που ανατρέπει το σκηνικό της εδραιωμένης καγκελαρίας της Άνγκελας Μέρκελ και την αναγκάζει να πάρει δύσκολες αποφάσεις και δη γρήγορα λέγεται ότι θα προκαλέσει «ακυβερνησία μηνών» - αρκετοί βλέπουν Πάσχα για οριστική λύση. Όλα ξεκίνησαν από την αδυναμία των δυνάμεων Μέρκελ λόγω του αποτελέσματος να σχηματίσει κυβέρνηση τύπου «Τζαμάϊκα» - ο Μάρτιν Σουλτς είχε ήδη ξεκαθαρίσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αυτήν την φορά θα κρατήσουν αποστάσεις από την κυβέρνηση και θα επιδιώξουν την σοβαρή ανασυγκρότηση του κόμματός τους, του SPD. Τα «νέα» κυκλοφόρησαν γρήγορα, όπως ήταν φυσικό και στην Ελλάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ομολογήσει από την ΔΕΘ ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής- υπονοώντας ότι η γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα του εμφανίσει την κατάλληλη στιγμή όλα τα κλειδιά για το πέρασμα στην επόμενη φάση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ωστόσο το καθεστώς παράλυσης που ενδέχεται να επικρατήσει στην Γερμανία από την πιθανή προσφυγή στις κάλπες- δεν δέχεται η Μέρκελ κυβέρνηση μειοψηφίας - μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι πολιτικών εξελίξεων και στην χώρα μας. Εκτός και αν οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται και θα δεχθεί ο Μάρτιν Σουλτς για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία αποτρέψει την παρατεταμένη εκλογική περίοδο. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πασιφανές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να επανεξετάσει τον «Οδικό Χάρτη» που ακολουθεί και ίσως αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις γα τον δικό του κυβερνητικό σχηματισμό.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν από Δευτέρα στην Αθήνα για να αρχίσουν το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς - με στόχο και των δύο πλευρών να καταγραφεί προώθηση των λύσεων με τα προαπαιτούμενα μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι τις 4 Δεκέμβρη. Εννοείται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πιέσει δια του οικονομικού επιτελείου να κλείσουν εγκαίρως όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να μπει στον δρόμο της εξόδου από την κρίση που υπόσχεται στους ψηφοφόρους του.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις κρούσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι μόνο για την προσέλκυση επενδύσεων την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αναπτυξιακή προοπτική μετά από την πολυετή καθίζηση από την οικονομική κρίση αλλά και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό βαρύ πεδίο για τους επενδυτές στην χώρα μας. Οι πληροφορίες δεν αποκλείουν ένα γρήγορο ταξίδι του στο Παρίσι την Πέμπτη για να συναντηθεί με πρόσωπα - κλειδιά σχετικά με την επενδυτική κινητικότητα στην χώρα μας.

Σήμερα εν τω μεταξύ ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που ξεκινά από νωρίς σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]