ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Ζώης Καπλάνης …Ξαναγυρίζει Στο Γραμμένο!

Γράφει η Δέσποινα Γκερλέ



Μια σημαντική εκδήλωση – αφιέρωμα στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες και ειδικότερα στον Γιαννιώτη Εθνικό Ευεργέτη Ζώη Καπλάνη, με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας, αναμένεται να λάβει χώρα το απόγευμα της Τετάρτης στις 15 Νοεμβρίου 2017, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο του  Γραμμένου.
Η εκδήλωση – αφιέρωμα στους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες περιλαμβάνει θεατρική παράσταση με τίτλο «Ζώης Καπλάνης». Πρόκειται για το θεατρικό έργο  της εξαίρετης συγγραφέως Μαρούλας Παπαευσταθίου - Τσάγκα, Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων, που περιέχεται στο  καλαίσθητο βιβλίο της  Η Ασκητική της Ευεργεσίας, Το φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών, το οποίο είχε εκδοθεί από την  Περιφέρεια Ηπείρου το 2012.
Το θεατρικό έργο συνέθεσε η κα Μαρούλα  Παπαευσταθίου  και παρουσίασε  αρχικά η ίδια με τους μαθητές της στο Γυμνάσιο Πεδινής, με εξαιρετική επιτυχία. Η υπόθεση ξεδιπλώνει τη ζωή του Ζώη Καπλάνη, του «Πικροζώη», με συγκλονιστικό και συγκινητικό τρόπο. Το έργο  έχουν συμπεριλάβει στις θεατρικές τους εκδηλώσεις αρκετά σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις (Αθήνα, Γρεβενά, Κόρινθος, Δράμα…)

 Την παράσταση πρόκειται να παρουσιάσει η θεατρική ομάδα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων  « Απόστολος Παύλος» της Κορίνθου. Το θεατρικό έργο της ακάματης συγγραφέως και πνευματικού ανθρώπου του τόπου μας, ανέβηκε από τα ίδια εκπαιδευτήρια στην Κόρινθο, τον Μάρτιο του 2016, όπου και προσκλήθηκε και μίλησε και η ίδια η δημιουργός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα εξαιρετικά αυτά Εκπαιδευτήρια,  υπό την καθοδήγηση των εμπνευσμένων καθηγητών τους, έκαναν  τον κόπο και ταξίδεψαν το συγκεκριμένο θεατρικό έργο  μέχρι τη Μόσχα, το Νοέμβριο του 2015,στην πόλη όπου βρίσκεται και ο τάφος του Ζώη Καπλάνη. Εκεί το παρουσίασαν ενώπιον των μαθητών των Ελληνικού Σχολείου της Μόσχας, του Δημόσιου Σχολείου «551 Όλυμπος» καθώς και του Σχολείου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συγκίνησαν Έλληνες και  Ρώσους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη παράσταση στη γενέτειρα του μεγάλου Ηπειρώτη Εθνικού Ευεργέτη, τόπο καταγωγής και των Ζωσιμάδων, στο Γραμμένο του Ν. Ιωαννίνων.
        Η παρουσία όλων μας εκεί θα τιμήσει  την προσπάθεια για ανάδειξη της Ηπειρωτικής Ευποιίας σε καιρούς χαλεπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]