Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στη μάχη της Γκραμπάλας

Τους πεσόντες και όσους αγωνίστηκαν στην καθοριστική, για την νικηφόρα έκβαση του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ιστορική μάχη της Γκραμπάλας, τίμησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ο Δήμος Ζαγορίου.

Η εκδήλωση στον ομώνυμο Τύμβο αποτέλεσε έναν  ελάχιστο φόρο Τιμής για τη θυσία τους και το Έπος του 1940, στο οποίο περίοπτη θέση είχαν οι γυναίκες της Πίνδου και ανάμεσά τους οι Ζαγορίσιες.

Η εκδήλωση περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Γκραμπάλας, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους, της βουλής, της αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εφέδρων αξιωματικών, φορέων του Ζαγορίου και συγγενών των πεσόντων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.



Την βουλή εκπροσώπησε η καταγόμενη από το Ζαγόρι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος  Νικόλαος Ανδρεόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Γιούλα Μητροκώστα και Βασίλης Παπαχρήστου, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κατής, οι αντιδήμαρχοι Ζαγορίου, Αγγελική Ράπτη, Σταύρος Τζόκας και Γιάννης Μητσόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτρης Εξάρχου, Γαβριήλ Παπαναστασίου (επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας) και Βασίλης Ζαρκάδας (ελάσσονος μειοψηφίας), οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων, Αρίστης Κώστας Τσινάβος, Ελαφοτόπου Κώστας Τζόκας και Κάτω Πεδινών Βαγγέλης Γκίκας, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζαγορίου Χρήστος Λιόντος, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Δημήτρης Χατζαρόπουλος, εκπρόσωποι της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου, της Ένωσης Ζαγορισίων, του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ανάμεσα τους και συγγενείς πεσόντων στην μάχη της Γκραμπάλας.

 Η ομιλία της κ. Ελένης Οικονομίδου-Δούβλη



«Ωδή στην Γκραμπάλα» ήταν το θέμα της ομιλίας της εκπαιδευτικού κ. Ελένης Οικονομίδου- Δούβλη η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στο νόημα και στη σημασία της αντίστασης του λαού μας στον ιταλό εισβολέα, σημειώνοντας ότι το «Όχι» ήταν στάση ζωής.

«Υπάρχουν, είπε,  στιγμές στη ζωή των λαών μοναδικές, σταθμοί και ορόσημα που γίνονται φωτεινοί φάροι και οδοδείκτες στο δρόμο της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, της λευτεριάς, της θυσίας… Μια τέτοια στιγμή ήταν το 1940, το είπαν αυτοί που το έζησαν, το είπαν αυτοί που δεν βρήκαν λόγια να το εξηγήσουν, γιατί η Ελλάδα πέρα και έξω από κάθε λογική και ψυχρό υπολογισμό γέννησε ένα θαύμα».

Η κ. Οικονομίδου δεν παρέλειψε να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες του Ζαγορίου και της Πίνδου ευρύτερα σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από την πρώτη πολεμική ανταπόκριση του Παύλου Παλαιολόγου στις 3 Δεκεμβρίου 1940.

Δεν παρέλειψε, όμως να επισημάνει και το ανεκπλήρωτο χρέος της Πολιτείας προς όσους θυσιάστηκαν, στους άταφους νεκρούς στα πεδία των μαχών στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, αλλά και στους απογόνους όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα και την ελευθερία.

«Τέτοιες μέρες εμείς οι Ζαγορίσιοι τιμάμε και στεφανώνουνε το άγαλμα της Ζαγορίσιας γυναίκας στο Ροντοβάνι και τον λιτό Τύμβο της Γκραμπάλας, το δικό μας κάστρο Ελευθερίας, δυο μνημεία συνώνυμα της λεβεντιάς, του ηρωισμού και της θυσίας»,είπε η κ. Οικονομίδου και πρόσθεσε ότι η Γκραμπάλα έγραψε τη δική της αιματοβαμμένη ιστορία.

Αναφερόμενη στον στρατηγικής σημασίας  ρόλο του υψώματος, και της οχύρωσης της Γκραμπάλας σε υψόμετρο 1201 μέτρων, για την άμυνα που είχε σχεδιάσει η 8 Μεραρχία υπό τον στρατηγό Κατσιμήτρο, σημείωσε ότι η κατάληψη της θα αχρήστευε τα οχυρωματικά έργα, καθώς  αποτελούσε το «κλειδί» της αμυντικής γραμμής της ευρύτερης περιοχής του Καλπακίου.

Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται, όμως η Γκραμπάλα έμεινε για λίγο στα χέρια των Ιταλών και η άμεση ανακατάληψη της, στις 3 Νοεμβρίου, από τους Έλληνες, κράτησε την αμυντική γραμμή και συνέβαλε καθοριστικά στην νίκη κατά των Ιταλών.

«Όμως και σήμερα μπορεί να αναστηθεί η πατρίδα μας, αν μας εμπνέουν τα ίδια ιδανικά και η συναίσθηση τους χρέους… Σήμερα ο καλύτερος εορτασμός για την επέτειο είναι να σκεφτούμε ποιο όχι πρέπει να αρχίσουμε να λέμε για να τιμήσουμε τους ήρωές μας, αλλά και τη ζωή μας, επιτέλους», είπε με έμφαση η κ. Οικονομίδου στο κλείσιμο της ομιλίας της.


Κατάθεση στεφάνου από την βουλευτή Μ. Τζούφη, τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Β. Σπύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]