ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Βουβή προεκλογική παράσταση για την Κεντροαριστερά στο φινάλε…

Τι σημαίνει η αναστολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων από Γεννηματά - Ανδρουλάκη λόγω της τραγωδίας με τα 15 θύματα στην Δυτική Αττική
Τι συζήτησαν με την Επιτροπή Αλιβιζάτου και τι αποφάσισαν στο τέλος
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Σε μια βουβή παράσταση, η οποία θα παιχτεί και θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς οι δύο πρωταγωνιστές να έχουν αλλάξει το βασικό ρεπερτόριο, εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας στο νέο προοδευτικό φορέα της κεντροαριστεράς.

Οι θανατηφόρες πλημμύρες στην Δυτική Αττική, στην Μάνδρα, στη Νέα Πέραμο και την Μαγούλα άλλαξαν όπως ήταν αυτονόητο τα δεδομένα και ανάγκασαν τα επιτελεία των δύο υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη να τροποποιήσουν την εκστρατεία τους και να την περιορίσουν στα απολύτως απαραίτητα «δρώμενα». Έτσι από σήμερα και μέχρι το άνοιγμα της κάλπης την Κυριακή, η Φώφη Γεννηματά με απόφασή της θα ματαιώσει - χαρακτηρίζοντας «υποχρέωσή» της - το πρόγραμμά της. «Αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση, να αναβάλω τις προεκλογικές μου δραστηριότητες ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και συμπαράστασης στους πληγέντες».

Στον ίδιο τόνο ήταν και η ανακοίνωση του γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης ανέβαλε τις προεκλογικές του δραστηριότητες «ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων από την φονική πλημμύρα».
Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση από νωρίς χθες το πρωί στα γραφεία των δύο υποψηφίων.  Το επιτελείο της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιλέγοντας να αποφύγει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επικοινωνιακές επέλεξε να λειτουργήσει θεσμικά. Η κυρία Γεννηματά έστειλε κλιμάκιο στελεχών και ειδικών στις πληγείσες περιοχές, όπου θρηνούσαν θύματα και προσπαθούσαν να επουλώσουν τις πληγές τους. Την ίδια ώρα συνεχιζόταν η κουβέντα για την οργάνωση ενός τρίτου ντιμπέϊτ για αύριο το βράδυ στην ΕΤ2, ωστόσο αυτή η συζήτηση ουδέποτε προωθήθηκε για εφαρμογή.

Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη εξηγούν ότι στο ενδιάμεσο ζήτησαν από την Επιτροπή Αλιβιζάτου την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας - δηλαδή να μην ανοίξουν οι κάλπες στην προγραμματισμένη ημερομηνία - και τον επαναπρογραμματισμό τους για μια εβδομάδα μετά, στις 26 Νοέμβρη. Η πρόταση προσέκρουσε στις έντονες διαφωνίες μελών της Επιτροπής Αλιβιζάτου και για λόγους τεχνικούς αλλά και γιατί την επόμενη Κυριακή έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των εκλογών στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Τελικά η Επιτροπή Αλιβιζάτου έλαβε την εξής απόφαση - η σχετική ανακοίνωση σημειώνει τα βήματα:

«Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών & Δεοντολογίας, καθώς και οι εθελοντές που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα εκφράζουν την βαθύτατη οδύνη τους μπροστά στο θάνατο τόσων συμπολιτών μας στη Δυτική Αττική. Συμμετέχοντας στο πένθος των οικογενειών τους, η Επιτροπή αποφάσισε:

Πρώτον, μετά από συνεννόηση με τους δυο υποψηφίους, να ματαιώσει την προγραμματισμένη τηλεμαχία τους.

Δεύτερον, να συστήσει στους υποψηφίους να αναστείλουν την προεκλογική δραστηριότητά τους, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εμφανίσεών τους, την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017.

Τρίτον, να διεξαχθεί κανονικά ο δεύτερος γύρος των εκλογών, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, σύμφωνα με όσα έχουν αναγγελθεί.

Αίτημα αναβολής που διατύπωσε, μετά την κήρυξη εθνικού πένθους, ο υποψήφιος κ. Ν. Ανδρουλάκης, δεν έγινε δεκτό, διότι στις 26 Νοεμβρίου και τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας».

Είναι πασιφανές ότι η αναστολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων των δύο υποψηφίων αναγκάζει τα επιτελεία τους να δώσουν έμφαση στην κινητοποίηση του κόσμου χωρίς το επικοινωνιακό κάλεσμα από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Επίσης αφαιρεί από την ατζέντα τους αιφνιδιασμούς από μια κόντρα, από μια τηλεμαχία που μπορεί να μετατρέψει το κλίμα στο... παραπέντε - θετικά ή αρνητικά για την διαδικασία συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Γεννηματά θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το ισχυρό προβάδισμα και την μεγάλη διαφορά από τον συνυποψήφιό της στον δεύτερο γύρο, αναδεικνύοντας τον δρόμο της «ενότητας» και της σχετικής ρητορικής. Οι πληροφορίες λένε άλλωστε ότι οι συνεργάτες της έχουν την αίσθηση ότι η στάση των άλλων οκτώ συνυποψηφίων του πρώτου γύρου έχει λειτουργήσει υπέρ της δημιουργίας κλίματος ενότητας και συμμετοχής των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο - έχουν αποφευχθεί τα «παρατράγουδα» και οι άσκοπες κινήσεις.

Οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη θεωρούν καταρχάς επιβεβλημένη την αναστολή κάθε δραστηριότητας μετά τον χαμό 15 ανθρώπων. Θα προσπαθήσουν πάντως να κρατήσουν ψηλά την ρητορική υπέρ της ανανέωσης και να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από την πρώτη φορά - από την δεξαμενή των υποψηφίων που είναι πιο «κοντά» στο κλίμα Ανδρουλάκη.
 thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]