Η Μπαλάντα Ενός Στρατιώτη (Ballada O Soldate) Απο Το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Κινηματογραφικές Προβολές - αφιέρωμα στο Σoβιετικό Κινηματογράφο

Η Μπαλάντα Ενός Στρατιώτη (Ballada o soldate)


Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από ένα ηρωικό κατόρθωμα (κατέστρεψε μόνος του δύο γερμανικά τανκς), ο 19χρονος στρατιώτης Alyosha φεύγει – εν μέσω μαχών – με τιμητική άδεια έξι ημερών. Επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά οι δρόμοι είναι επικίνδυνοι σε καιρό πολέμου. Μόλις που προλαβαίνει να γυρίσει στο χωριό του, να φιλήσει την μητέρα του και πάλι πίσω στην μονάδα του. Στη διάρκεια της διαδρομής, θα κάνει διάφορες συναντήσεις, θα γνωρίσει τον έρωτα με την νεαρή Shura. Μέσα από αυτό το ολιγοήμερο ταξίδι, ο ήρωας βλέπει, παρατηρεί και γεύεται – φευγαλέα και αμυδρά - τις χαρές της ζωής που δεν θα προλάβει ποτέ του να ζήσει, καθώς θα βρει τον θάνατο στην μάχη του Βερολίνου, λίγο πριν την τελική νίκη απέναντι στον φασισμό.
Η Μπαλάντα Ενός Στρατιώτη είναι μια θαυμάσια αντιπολεμική ελεγεία. Απλή, λιτή, ζεστή, η ταινία καταγράφει, με ποίηση και ρομαντικές εξάρσεις, την οδύσσεια ενός απλού φαντάρου αντιμέτωπου με την φρίκη του πολέμου. Οι ήρωες του Τσουχράι, τσακισμένοι από τις εξωτερικές αντιξοότητες, ορθώνουν το μικρό τους ανάστημα κόντρα στην κακιά τους μοίρα και την προκαλούν μέχρι θανάτου. Η «ηρωικά απελπισμένη» αντίληψη της ζωής κάνει τις ταινίες του να μοιάζουν με «αισιόδοξες τραγωδίες». Σπάνιες εικόνες φοβερής ομορφιάς και ασύλληπτου λυρισμού τυλίγουν τον θεατή σε μια οπτική μαγεία.

 Ο Τσουχράι, που με απαράμιλλο λυρισμό και ανθρωπιά μετέφερε όλη την τραγικότητα του πολέμου στο σελιλόιντ, θέτοντας, παράλληλα, νέα δεδομένα και χρησιμοποιώντας με μαεστρία την παράδοση του ρωσικού λυρισμού και του σοσιαλιστικού ρεαλισμού, γνώρισε κι ο ίδιος από κοντά τη φρίκη του πολέμου υπηρετώντας ως αλεξιπτωτιστής στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια του οποίου τραυματίστηκε πέντε φορές και παρασημοφορήθηκε για τον ηρωισμό του. Είχε πάρει μέρος και στην περίφημη μάχη του Στάλινγκραντ. Ο ίδιος έλεγε ότι όλες οι ταινίες του είναι βασισμένες σε προσωπικές εμπειρίες και πίστευε ότι «ο πόλεμος αποκαλύπτει τα έργα και τους χαρακτήρες των ανθρώπων».

Το φιλμ του Τσουχράι υπερβαίνει το απλό αντιπολεμικό δράμα. Ο ήρωας μας αρνείται το μετάλλιο ανδρείας κι αντί αυτού ζητάει μια ολιγοήμερη άδεια για να επισκευάσει τη στέγη του σπιτιού της μάνας του. Από εκεί κι ύστερα, η ταινία εξελίσσεται σε ένα road movie όπου ο ήρωας ενστικτωδώς επιδίδεται στη βοήθεια όσων συναντάει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του με το τρένο και μέσα από το οποίο ο σκηνοθέτης σκιαγραφεί μια πινακοθήκη της ζωής και των προβλημάτων πίσω από τις γραμμές του μετώπου. Το φιλμ πλαισιώνεται από voice-over αφήγηση, μέσα από την οποία πληροφορούμαστε το θάνατο ενός απλού στρατιώτη, ενώ βλέπουμε τη μάνα του να βαδίζει σε έναν ερημικό επαρχιακό δρόμο. Αν και γνωρίζουμε εξαρχής ότι θα πεθάνει, τη στιγμή που ο νεαρός ήρωας μπαίνει στο πλάνο για πρώτη φορά, ξεχνάμε την τραγική επερχόμενη μοίρα του και ζούμε από κοντά τα λιγοστά εναπομείναντα «επεισόδια» του βραχύβιου νεανικού του βίου. Έπειτα έρχεται η συνάντηση με την Shura – που ταξιδεύει κι εκείνη λαθραία με το τρένο - κι ο άγουρος και άδολος έρωτας που ανθεί. Και μπορεί οι δυο τους να μην ανταλλάξουν ούτε καν ένα φιλί, ωστόσο τα αθώα μα παλλόμενα ερωτικά σκιρτήματα που γεννιούνται ανάμεσά τους «φωτίζουν» κυριολεκτικά την οθόνη.

Η Μπαλάντα Ενός Στρατιώτη (Ballada o soldate)
 Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση |1959 |Διάρκεια  88’
Σκηνοθεσία: Γκρ. Τσουχράι
Πρωταγωνιστούν: Β. Ιβάτσοφ, Ζ. Προκχορένκο, Α. Μαξίμοβα

Ημ/νία-Ώρα προβολής: Κυριακή  12 και Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 20:15

Οικονομική Ενίσχυση 2 ευρώ

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Η Απεργία(Strike) (Σεργκέι Αιζενστάιν) (1925) ΚΥΡ 19 και ΔΕΥΤ 20 Νοεμβρίου

41ος(The forty first) (Γκριγκόρι Τσουχράι) (1956) ΚΥΡ 26 και ΔΕΥΤ 27 Νοεμβρίου

Νοσταλγία(Nostalgia) (Αντρέι Ταρκόφσκι) (1983) ΚΥΡ 03 και ΔΕΥΤ 04 Δεκεμβρίου

The trial of the road (Αλεξέι Τζέρμαν) (1971) ΚΥΡ 10 και ΔΕΥΤ 11 Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]