Andriukaitis: Η καπνοβιομηχανία επιδιώκει να παρακάμψει τη νομοθεσία για το κάπνισμα


Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου
«Η βιομηχανία καπνού ήδη αισθάνεται την πίεση από την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για το κάπνισμα και διερευνά τρόπους, για να την παρακάμψει και να παραπλανήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, δήλωσε ο Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης, ο κ. Andriukaitis τόνισε ότι η Οδηγία για τα προϊόντα καπνού της ΕΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016, δημιούργησε πολλές προκλήσεις για την καπνοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη οδηγία εισήγαγε μια σειρά αυστηρών μέτρων για τη συσκευασία. Για παράδειγμα, το 65% της επιφάνειας μιας συσκευασίας πρέπει να περιέχει μια προειδοποιητική εικόνα για τις επιπτώσεις στην υγεία με σχετικό κείμενο.

Για τον επικεφαλής της ΕΕ για την υγεία, οι προειδοποιήσεις αυτές είχαν αντίκτυπο στους καταναλωτές και παρατηρήθηκε πλήθος παραβιάσεων από πλευράς βιομηχανίας.

«Τα προϊόντα καπνού εμφανίζονται οριζόντια στα ράφια. Και βλέπετε ονόματα, αλλά όχι εικονογράμματα. Γιατί; Επειδή [η βιομηχανία καπνού] αισθάνεται ότι η χρήση καπνού μειώνεται. Αν κοιτάξετε τις συμπεριφορές της αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι ανησυχούν πολύ», δήλωσε ο Λιθουανός πολιτικός.Αυστηρότεροι κανόνες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Ο Andriukaitis επεσήμανε ότι προβλέπεται ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που έχουν εισέλθει στην αγορά της ΕΕ.

«Η βιομηχανία καπνού κάνει πολλά για τη χρήση νέων ηλεκτρονικών συσκευών. Χρησιμοποιούν τσιγάρα με όργανα θέρμανσης. Είναι καινούριες και δεν καλύπτονται από προειδοποιητικά σήματα για την υγεία», ανέφερε.

Επιπρόσθετο ζήτημα καίριας σημασίας στις σχέσεις μεταξύ καπνοβιομηχανίας και Επιτροπής συνιστά το σύστημα παρακολούθησης και ανίχνευσης προϊόντων καπνού.

Από την πλευρά του, ο τομέας της ευρωπαϊκής διανομής αντέδρασε έντονα στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία και πολυπλοκότητα και αυξάνει το λειτουργικό κόστος σε έναν ήδη προβληματικό τομέα.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, κάθε φορέας εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού απαιτείται να λάβει προέγκριση για κάθε στάδιο παραγωγής και διανομής. «Μια τέτοια πολύπλοκη αρχιτεκτονική δεν δοκιμάστηκε ποτέ στον πραγματικό κόσμο», σημειώνουν οι διανομείς, προσθέτοντας ότι οι μικροί παίκτες του τομέα θα πληγούν σοβαρά.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η τελική επικύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, μια συνθήκη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2012 που αποσκοπεί στην καταπολέμηση του παγκόσμιου εμπορίου καπνού.«Συνδυάζει την Οδηγία για τα προϊόντα καπνού με το πρωτόκολλο για το παράνομο εμπόριο, γεγονός που σημαίνει ότι έχουμε εξαιρετικές ευκαιρίες να αποκτήσουμε νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις ανά τον κόσμο σε κάθε χώρα, για να μειώσουμε την παραγωγή καπνού. […] Πολλές εταιρείες παράγουν τσιγάρα σε τρίτες χώρες και διαθέτουν πολύ εξελιγμένα συστήματα διανομής, όπως τα φτηνά λευκά τσιγάρα», δήλωσε ο Επίτροπος.

Επί του παρόντος, η Κομισιόν ασκεί πιέσεις για επικύρωση της συνθήκης, από χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία.

«Κοιτάξτε τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του Παρισιού. Το λαθρεμπόριο ανθεί εκεί και ποιος είναι ο παραγωγός; Δεν ακούω τη βιομηχανία καπνού να καταπολεμά τέτοια φαινόμενα. Γιατί; Επειδή είναι ένα δίκτυο παραγωγής και διανομής», τόνισε ο κ. Andriukaitis.

Ερωτηθείς γιατί πίστευε ότι η βιομηχανία δεν είναι ειλικρινής σχετικά με το θέμα, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά γιατί είναι τόσο σιωπηλοί; Διότι θα ήταν προς το συμφέρον τους να μιλήσουν εναντίον τέτοιων φαινομένων! Ωστόσο, ποτέ δεν άκουσα να γίνεται αυτή τη συζήτηση. Αν ήσασταν μια βιομηχανία, που χαρακτηριζόταν από διαφάνεια, τότε θα σας ενδιέφερε πολύ να επικυρώσετε το πρωτόκολλο για το παράνομο εμπόριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]