Ανδρέας Ξανθός στο 6ο Συνέδριο Ασθενών: Όλοι έχουν πλέον πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα

Είμαστε σε περίοδο επούλωσης πληγών στο χώρο της υγείας. Καλύπτονται αξιόπιστα όλες οι ανάγκες με τη διάθεση των λιγοστών διαθέσιμων πόρων και με τη σκληρή δουλειά όλων μας.
Οι 3 βασικές μας προτεραιότητες είναι:
1. Η καθολική κάλυψη όλων των ασθενών
2. Η ευστάθεια του συστήματος υγείας
3. Η ηθικοποίηση στο χώρο της υγείας
Το μεγάλο και διαρκές στοίχημα είναι να διασφαλίσουμε την καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Παραμένει δύσκολο για ανασφάλιστους και ασφαλισμένους. Σε αντίθεση με ό,τι λένε οι Κασσάνδρες έχουν όλοι πλέον πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα.
Με τις γνωστές καθυστερήσεις, αλλά με την τεχνική υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και με αποκεντρωμένες δομές προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγάλο κενό στην υγεία.
Σε ό,τι αφορά την ηθικοποίηση δεν υπάρχει πλέον συγκάλυψη των φαινομένων σπατάλης, ανομίας και διαφθοράς. Καθημερινά παραπέμπονται σε πειθαρχικά συμβούλια, ή τίθενται σε διαθεσιμότητα, ή ακόμα και απολύονται όσοι δημόσιοι λειτουργοί πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη».
Στο επίκεντρο υγείας οφείλει να είναι ο ασθενής.
Με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, με δομές ψυχικής υγείας και με άλλες κοινωνικές δομές και με τη συμμετοχή εκπρόσωπων ασθενών σε όργανα του υπουργείου Υγείας προσπαθούμε με όλες μας τις πρωτοβουλίες για τη φροντίδα και την υποστήριξη των ασθενών.
Όσον αφορά το θέμα του φαρμάκου έχουμε συζητήσει με φορείς της φαρμακοβιομηχανίας και με συλλόγους ασθενών ότι υπάρχουν ακόμα στρεβλώσεις και αυτό το επικοινωνούμε και στους δανειστές μας. Με σοβαρότητα και τεκμηρίωση ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση των ορίων δαπανών υγείας, όπως η φαρμακευτική δαπάνη. Χρειαζόμαστε παρεμβάσεις διαρθρωτικού τύπου. Θα βγάλουμε σύντομα το νομοσχέδιο για την Επιτροπή ΗΤΑ σε δημόσια διαβούλευση για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ζήτημα διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών φαρμάκων για όλες τις παθήσεις.
Προσπαθούμε για ένα αξιοβίωτο μέλλον για τους ασθενείς στην Ελλάδα. Η υγεία παραμένει δείκτης ευημερίας, αξιοπρέπειας και ζήτημα δημοκρατίας.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ
Μανία Κορλέτη, Αντιπρόεδρος «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ»: Οι ασθενείς βρέθηκαν αντιμέτωποι με απόσυρση φαρμάκων. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να κάνετε επαναξιολόγηση των θέσεων σας, έτσι ώστε και το υπουργείο και η φαρμακοβιομηχανία να βρουν μία κοινά αποδεκτή λύση;
Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος Ρευματοπαθών Κρήτης: Οι επιτροπές ΗΤΑ σε άλλες χώρες της Ευρώπης  συμμετέχουν και οι σύλλογοι ασθενών. Στην Ελλάδα τι σχεδιάζετε σχετικά;

Δημήτρης Αθανασίου, MDA Hellas: Η γραφειοκρατία των νοσοκομείων καθυστερεί την πρόσβαση. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος ΚΕΦΙ: Οι διοικητές νοσοκομείων ξέρουν ότι στα νοσοκομεία τους υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων;

Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Συλλόγου ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ: Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Η υλοποίηση όμως καθυστερεί. Τι έχετε να πείτε σ’ αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ:
Αυτήν την περίοδο έχουμε ενισχύσει το όριο αγορών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Δεν έχει υπάρξει απόσυρση και GREXIT κανενός φαρμάκου. Η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan καμίας εταιρείας. Τα νέα φάρμακα πλέον λαμβάνουν τιμή μέσα σε 3 μήνες.
Στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία πολύ καλή συμφωνία με 3 φαρμακευτικές που έχουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C. Έτσι τώρα βρίσκεται σε θεραπεία τριπλάσιος αριθμός ασθενών.
Συνεχίζει το έργο της Επιτροπής και σε άλλες παθήσεις.
Ακόμα υπάρχουν δυσκολίες όπως η έλλειψη Μητρώων Ασθενών. Πρέπει να ενεργοποιηθούν τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για όλες τις παθήσεις, έτσι ώστε να επιταχύνουμε το έργο μας.
Παίρνουμε υπόψη τις καλές πρακτικές άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Μέσα στο Δεκέμβρη ετοιμάζουμε τις νέες ρυθμίσεις.
stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]