Έρχονται αυξήσεις και δίκτυα 5G στην κινητή τηλεφωνία

Σε περίοδο εκεχειρίας μοιάζει να έχουν περάσει οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας μετά την «αποτυχημένη» όπως αποδείχτηκε πρακτική του πολέμου προσφορών στα συμβόλαια κινητής. Όπως αποδείχτηκε η πρακτική των πολύ χαμηλών τιμών για απόκτηση όλο και περισσότερων πελατών - η οποία εφαρμόζεται δώ και αρκετά χρόνια - σε συνδυασμό με την ελληνική κρίση δημιούργησε μεγάλα «κενά» στους ισολογισμούς τα οποία καλούνται σήμερα να εξισορροπήσουν με τιμολογιακές αυξήσεις στα προγράμματα συμβολαίου

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως και οι τρεις πάροιχοι έχουν προχωρήσει ή έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μέχρι και τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους.

Το χορό των αυξήσεων ξεκίνησε πρώτη η Wind. Η εταιρεία, η οποία προέβαινε συχνά σε άκρως ανταγωνιστικά πακέτα με πολύ μειωμένες τιμές, ανακοίνωσε τονΣεπτέμβριο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο από τα μέσα Νοεμβρίου (14/11) θα αυξηθούν τα προγράμματα τόσο της σταθερής όσο και της κινητής καθώς και οι χρεώσεις ανά μονάδα χρόνου, σχεδόν σε όλα τα προγράμματα, Δεύτερη στο χορό των τιμολογιακών αλλαγών μπήκε η Vodafone σε προγράμματα Συμβολαίου & Καρτοπρογράμματος για Ιδιώτες & Επαγγελματίες συνδρομητές. Οι αλλαγές σύμφωνα με την εταιρεία θα ισχύσουν από 20 Μαρτίου 2018 και σύμφωνα με αυτές θα αυξηθεί η ονομαστική τιμή του παγίου των παρακάτω εμπορικά και μη εμπορικά διαθέσιμων προγραμμάτων. Σε αύξηση των προγραμμάτων για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές καθώς και του ονομαστικού μηνιαίου πάγιου με ταυτόχρονη ωστόσο αύξηση των διαθέσιμων ΜΒ προχωρά και η Cosmote το πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου χρόνου, όπως ανακοινώθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως τα μεγέθη της συγκεκριμένης αγοράς ανακάμπτουν για πρώτη χρονιά φέτος μετά τα κρίση του 2009-2016 όπου χάθηκε πάνω από το 50% του μεγέθους της την περίοδο 2009-2016. Συγκεκριμενα φέτος παρουσιάζει μικρή αύξηση της τάξης του 3% έως 5% - τόσο η Vodafone, όσο και η Cosmote ανακοίνωσαν αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν αυτή την ανάκαμψη στα έσοδα και στα κέρδη ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wind, σύμφωνα με στελέχη της η οποία δεν ανακοινώνει ενδιάμεσα αποτελέσματα. Αυτός είναι κι ένας από τους βασικότερους λόγους που και οι τρεις εταιρείες προσπαθούν να αυξήσουν τα μηνιαία έσοδα ανά χρήστη.

να ακόμα δεδομένο που συνέβαλε στην εν λόγω παύση των εχθροπραξιών είναι και το γεγονός πως η πίτα της κινητής επικοινωνίας μοιάζει πλέον μοιρασμένη. Αντιθέτως παρατηρείται μια προσπάθεια για συγκέντρωση χρηστών με προσφορές που αφορούν στα δεδομένα τόσο στις σταθερές συνδέσεις όσο και στις κινητές καθώς και συνολικές υπηρεσίες (σταθερό κινητό και τηλεόραση. Σε αντίθεση με την σταθερή και κινητή τηλεφωνία που μοιάζει πλέον παγιωμένη, η συνδρομητική τηλεόραση διαμορφώνει τώρα τον χάρτη της επί ελληνικού εδάφου κι αλλάζει όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες.

Οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιχειρούν να εισέλθουν στη συγκεκριμένη αγορά και να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από την πίτα, αφού παρά προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή του τέλους συνδρομητών ύψους 10%, η συνδρομητική τηλεόραση εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια θα έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης. Κι αυτό γιατί αρχικά η διείσδυση του payTV στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και κατά δεύτερον το περιεχόμενο των «ελεύθερων καναλιών» έχει υποβιβαστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ώστε η κόπωση των τηλεθεατών και διαφημιζόμενων) να είναι αισθητή.

Με ταχύτητες πέμπτης γενιάς αλλάζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Το σίγουρο είναι πως ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αλλάζει ραγδαία και μάλιστα με ταχύτητες που αγγίζουν αυτές των οπτικών ινών. Το νέο έτος αναμένεται να φέρει συρρίκνωση της αγοράς αν σκεφτεί κανείς  ότι η cyta , βρίσκεται ήδη σε διαδικασία πώλησης  ενώ οι πιστώτριες τράπεζες της Forthnet αναζητούν επενδυτή.

Μετά και ανανέωση των αδειών των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας για τη χρήση φασματικών συχνοτήτων στην περιοχή των 1800 MHz, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι άδειες των τριών παρόχων λήγουν τον Δεκέμβριο του 2035, γεγονός που προσφέρει μία αίσθηση σταθερότητας για το πως διαμορφώνεται το τοπίο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας με τις συγκεκριμένες εταιρείες να είναι αυτές που θα αναπτύσσουν υποδομές για τα επόμενα 18 χρόνια. Μάλιστα από αυτή την διαδικασία το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει περίπου 201,45 εκατ. ευρώ (η Cosmote να καλείται να καταβάλλει 83,15 εκατ. ευρώ (για 5 τμήματα), η Vodafone 59,2 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα) και η Wind 59,1 εκατ. ευρώ (για 3 τμήματα).

Σύμφωνα με την αγορά ο κλάδος εισέρχεται στην τελική του φάση συγκέντρωσης «παικτών» οι οποίοι μέχρι στιγμής πέντε: Cosmote, Vodafone Ελλάδος, Wind Ελλάς, Forthnet και Cyta Ελλάδος. Η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, η οποία μάλιστα επιταχύνεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 με τη Vodafone και τη Wind να είναι οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος, η PCCW (Χονγκ Κονγκ), η οποία, όμως, εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δικτυακές υποδομές της Cyta Ελλάδος παρά για οτιδήποτε άλλο. Η διαδικασία ετοιμάζεται να εισέλθει στη φάση της εξέτασης των οικονομικών στοιχείων της Cyta Ελλάδος (due diligence) με επόμενο βήμα την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών όπου θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το ποιος ενδιαφέρεται.
Insider//27//11/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]