ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα έσοδα του δημοσίου από τον φόρο ασφαλίστρων

Στα 408 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι εισπράξεις από το φόρο ασφαλίστρων που κατεβλήθη το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2018 που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Παράλληλα στον προϋπολογισμό αναφέρονται και οι φορολογικές δαπάνες (στην Ελλάδα, η έννοια των φορολογικών δαπανών περιγράφεται στο άρθρο 75 παρ. 4 του ν. 4270/14 (A.143), όπου ορίζεται ότι: «οι φορολογικές δαπάνες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις από τις οποίες προκαλείται άμεσα ή έμμεσα απώλεια φορολογικών εσόδων»), που αφορούν την ασφαλιστική αγορά και προκαλούν απώλεια τουλάχιστον 134,7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί πάντως ότι οι «δαπάνες» αυτές είναι ότι έχει απομείνει σαν κίνητρο στον ασφαλιστικό κλάδο από την λαίλαπα της υπερφορολόγησης! Συνολικά το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταγράψει στον προϋπολογισμό 768 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών, που αφορούν φυσικά πρόσωπα( π.χ. ιατρικές δαπάνες, κ.λ.π.) και νομικά πρόσωπα (δείτε εδώ τις φορολογικές δαπάνες).

Επίσης ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει τη μείωση της συνολικής δαπάνης για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,599 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες από 21,037 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τρέχον έτος, εκτιμάται ότι θα μειωθούν την επόμενη χρονιά στα 19,438 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά αφορούν το σύνολο της δαπάνης για την κοινωνική ασφάλιση, τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και την κοινωνική προστασία.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει για το έτος 2018 ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (ανάπτυξης) 2,5% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ. Αν και οριακά υψηλότερο από το αντίστοιχο εκτιμώμενο αποτέλεσμα του 2017, η δημοσιονομική προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και η άρση της οικονομικής αβεβαιότητας και η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, είναι επαρκείς παράγοντες για την ασφαλή επίτευξή του, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών.

Για το έτος 2017 εκτιμάται ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 1,6% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,44% του ΑΕΠ, έχοντας ήδη ενσωματώσει δαπάνη 1,4 δις ευρώ ή 0,78% του ΑΕΠ για το κοινωνικό μέρισμα, την επιστροφή των κρατήσεων στους συνταξιούχους και την εξόφληση των ΥΚΩ στη ΔΕΗ. Σημαντικός παράγοντας της υπέρβασης του 2017 ήταν το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων, τόσο από την πλευρά των εσόδων όσο και από την πλευρά των δαπανών, καθώς και η χρηστή διαχείριση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Φόρος ασφαλίστρων

Ο φόρος ασφαλίστρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 3492/06, επιβάλλεται στα απαιτητά ασφάλιστρα και κάθε φύσης δικαιώματα που απορρέουν από τις ασφαλιστικές συμβάσεις. Υποκείμενο του φόρου είναι η ασφαλιστική επιχείρηση και ο φορολογικός συντελεστής διαφοροποιείται από 4% έως 20% κατά περίπτωση κλάδου ασφάλισης (συντελεστής για ασφάλιστρα: κλάδου ζωής 4%, κλάδου πυρός 20%, λοιπών κλάδων 15%). Καταργήθηκαν οι προβλεπόμενες διατάξεις περί απαλλαγών από τον εν λόγω φόρο της παρ. 5 του ανωτέρω άρθρου με την περ. Β της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4334/2015 (ΦΕΚ Α΄ 80) (κοινοποίηση με ΠΟΛ 1158/17-7-2015 και ΠΟΛ 1028/22-2- 2017).
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]