ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Με σημαντικά έργα και μελέτες το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου για το 2018

Τo Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζαγορίου για το 2018 ενέκρινε στην συνεδρίαση του το απόγευμα της Τρίτης 28 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση το Σώμα αποφάσισε να παραμείνουν σταθερά τα δημοτικά τέλη για την επόμενη χρονιά, ενώ έλαβε αποφάσεις για σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων και ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου για τρέχοντα ζητήματα, εξελίξεις και πρωτοβουλίες του Δήμου.

Το νέο πρόγραμμα έργων του Δήμου, το οποίο  εισηγήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη,  εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.490.992,05 ευρώ, αυξημένο κατά 157.116,59 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο.

ΔΑΣΥΛΛΙΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Η αποκατάσταση χώρου δασυλλίου στην Τ.Κ Τσεπελόβου με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ είναι ένα από τα  έργα στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Για την σύνταξη του ελήφθησαν υπόψη, όπως σημείωσε η κ. Ράπτη, οι προτάσεις των προέδρων και εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά και η στενή οικονομική κατάσταση με τους μειωμένους πόρους της ΣΑΤΑ που ετησίως μόλις ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ωστόσο υλοποιήθηκαν πολλά έργα με σημαντική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, από το ΥΠΕΣ και ίδια έσοδα.

Επίσης, ομαδοποιήθηκαν τρία σχετικά μεγάλα έργα, ένα σε κάθε Δημοτική Ενότητα (με Βοβούσα και Πάπιγκο να εντάσσονται σε αυτά), για να εξασφαλιστούν από την δημοπράτηση μεγαλύτερες εκπτώσεις και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κάθε χωριό οι οποίες θα συμπληρωθούν με άλλα έργα.

Με το έργο των 150.000 ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας, χωρίς να σταματά η διεκδίκηση και άλλων πόρων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου στην δρομολόγηση της ανάθεσης, μετά από πολλές προσπάθειες, για τη  σύνταξη των διαχειριστικών μελετών για τα δημοτικά δάση, Φλαμπουραρίου, Ελατοχωρίου, Βοβούσας και Σκαμνελίου.



Οι εκπτώσεις που δόθηκαν ήταν άνω του 80% και έτσι εξοικονομήθηκαν χρήματα για την εκπόνηση,  με το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, των αναγκαίων διαχειριστικών μελετών και για τα δάση Ηλιοχωρίου, Φραγκάδων, Καβαλαρίου, Δόλιανης και Λάιστας.

«Είναι περιττό να αναφέρω πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μελέτες για τη στήριξη των δασεργατών και των συνεταιρισμών στο Δήμο μας, όπως και των πολλών πινάκων υλοτομίας που συντάχθηκαν αυτή τη χρονιά», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Αναμονή για εντάξεις έργων

Πλην των έργων που περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σε διαδικασία αξιολόγησης από τη Διαχειριστική Αρχή βρίσκονται δυο σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας για ένταξη στο ΠΕΠ ΗΠΕΙΡΟΥ, με προϋπολογισμό το καθένα άνω των 500.00 ευρώ (Ιτέα και Πέτρα), αναμένεται η οριστική ένταξη στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας του έργου που αφορά την αξιοποίηση αρωματικών φυτών με το Δήμο Ζαγορίου να αναμένει 120.000 ευρώ από αυτό, ενώ δεν σταματούν οι προσπάθειες για ένταξη και άλλων έργων στο Leader που δρομολογήθηκε, αλλά και σε πρόγραμμα από το υπουργείο Οικονομίας που αφορά τη χρηματοδότηση επισκευής και επανάχρησης δημοτικών κτιρίων.

«Με όλα αυτά και παρά τις όποιες παραλείψεις και προβλήματα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων σε κάθε Τοπική Κοινότητα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όσο το δυνατόν περισσότερα για τους δημότες μας, τη στήριξη όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό», είπε ο κ. Σπύρου και κατέληξε λέγοντας ότι   «κορωνίδα» όλων των έργων θα αποτελέσει η διεκδικούμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου σύνδεσης του Ζαγορίου με την Εγνατία στο κόμβο Αράχθου (Ζαγορίου), μέσω του υπάρχοντος ή και νέα χάραξη του επαρχιακού δικτύου από Μηλιωτάδες, διασταύρωση Καβαλαρίου, μέχρι τον κόμβο Κήπων.

Από την πλευρά των παρατάξεων της μειοψηφίας, ο επικεφαλής της μείζονος Γαβριήλ Παπαναστασίου άσκησε μεν κριτική για το πρόγραμμα, ωστόσο σημείωσε «δεν έχω σοβαρές αντιρρήσεις γιατί ξέρω ότι υπάρχει παρά πολύ στενότητα χρημάτων» και ψήφισε «παρών», αρνητικά οι σύμβουλοι της παράταξης του Ηλίας Ράπτης και Παναγιώτης Ρούσκας, ενώ ο Λεωνίδας Τσουμάνης της ελάσσονος ζήτησε να τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων και έδωσε θετική ψήφο στο πρόγραμμα, όπως σύσσωμη η πλειοψηφία και από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Β. Ζαρκάδας και Χρ. Βλαχιώτης.

Σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης αποφασίστηκε η έγκριση επιχορήγησης Μελετών Ωρίμανσης Έργων, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για το έργα, επισκευή και ανάδειξης της Μαθητικής Εστίας Τσεπελόβου και της αποκατάστασης και ανάδειξη του παλιού λατομείου Ασπραγγέλων.

Σταθερά τα τέλη για το 2018

Μετά από τις μειώσεις προηγουμένων ετών και με δεδομένο ότι το κόστος (ιδιαίτερα όπου γίνεται άντληση) είναι ιδιαίτερα υψηλό, σταθερά παραμένουν για το 2018 τα τέλη ύδρευσης στο Δήμο Ζαγορίου.

Η εισήγηση του Δημάρχου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ κατατέθηκε πρόταση από πλευράς συμβούλων της μειοψηφίας (Ηλ. Ράπτης, Π. Ρούσκας και Λ. Τσουμάνης) για μείωση τέλους ανά ενοικιαζόμενο δωμάτιο στην Δ.Ε Τύμφης με παράλληλη αύξηση σε άλλες Ενότητες.

Η πρόταση αυτή, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα, ωστόσο θα επιδιωχθεί συνολική αναμόρφωση των χρεώσεων για να αρθούν πιθανές αδικίες, αφού υπάρχουν χωριά που υδρεύονται με φυσική ροή και άλλα με άντληση, χωριά χωρίς υδρόμετρα που καταβάλλουν οι καταναλωτές μόνο το πάγιο.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Επίσης το Σώμα ενέκρινε τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, το τέλος παρεπιδημούντων, το τέλος στα ακαθάριστα έσοδα των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων κλπ.  και το τέλος άρδευσης, στα οποία δεν επέρχονται αλλαγές.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για διάφορα ζητήματα με σημαντικότερο την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο των Άνω Πεδινών για τις έρευνες υδρογονανθράκων και πιθανή γεώτρηση-άντληση με εισηγητές από το ΥΠΕΝ, την ανάδοχο εταιρείας και ειδικούς επιστήμονες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης κατέθεσε, στο προεδρείο του Δ.Σ, δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την παράταξη της πλειοψηφίας («Ενιαία Δημιουργική Κίνηση Πολιτών Ζαγορίου») ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Ηλίας Κίτσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]