ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμος Ζαγορίου:Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε δημοτικές εκτάσεις

Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων

σε δημοτικές εκτάσεις

 Κατά πλειοψηφία (τρεις δημοτικοί σύμβουλοι δήλωσαν «παρών») το Σώμα αποφάσισε να δώσει «Άδεια Πρόσβασης στις Δημοτικές Δασικές Εκτάσεις» στην εταιρεία Energean Oil &Gas η οποία έχει αναλάβει από το Δημόσιο τις έρευνες στην Ήπειρο και ειδικότερα στην παραχώρηση «Ιωαννίνων»,για να προχωρήσει σε γεωφυσικές σεισμικές έρευνες στις Τοπικές Κοινότητες Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης (στην τελευταία, μάλλον δεν θα χρησιμοποιηθούν εκτάσεις).



Πρόκειται για άδεια κλάδευσης και υλοτομίας σε δασικές εκτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσβαση σε μηχάνημα που θα διενεργήσει τις έρευνες. Σε ότι αφορά ιδιωτικές εκτάσεις που είναι και η πλειονότητά τους, η εταιρεία έρχεται σε επαφή με τους κατόχους τους. Σχετικό αίτημα για την άδεια κατέθεσε η εταιρεία στο Δήμο με επιστολή από τις 15 Σεπτεμβρίου και ήδη προ διμήνου περίπου έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία AXON (για λογαριασμό της Energean Oil &Gas) στη Δημοτική Αρχή και στους Τοπικούς Εκπροσώπους των έξι Τοπικών Κοινοτήτων. Εφόσον χρειαστεί η εταιρεία θα ενημερώσει εκ νέου και αναλυτικά το Σώμα και κάθε ενδιαφερόμενο για το τι ακριβώς θα κάνει στην περιοχή που στη μεγαλύτερη έκταση  βρίσκεται παράλληλα και δεξιά της Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης. Ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και του Ηλία Ράπτη της ίδιας παράταξης, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για γεωφυσικές σεισμικές έρευνες και όχι για γεώτρηση και σημείωσε ότι η εταιρεία καλώς έπραξε και ζήτησε την άδεια, παρόλο που με την παραχώρηση που έχει από το Δημόσιο μπορεί να προχωρήσει. Πάντως, η ενημέρωση και παρακολούθηση της διαδικασίας θα είναι διαρκής από το Δήμο.

Σε ότι αφορά τα… βουητά που ακούνε κάτοικοι στο Μεσοβούνι η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη ενημέρωσε το Σώμα ότι το ΙΓΜΕ, η Πολιτική Προστασία και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας  στους οποίους απευθύνθηκε ο Δήμος, απάντησε ότι εφόσον δεν υπάρχουν κατολισθήσεις ή ρωγμές στην περιοχή, δεν μπορεί να παρέμβει.



Για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν προ μηνών (Φεβρουάριος) στην αρχή του μονοπατιού της χαράδρας του Βίκου, στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, κατόπιν ερωτήματος του Γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Βασίλη Ζαρκάδα, ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου  ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει γίνει παρέμβαση από τους έχοντες την αρμοδιότητα. Σημείωσε ότι ο Δήμος θα επιχειρήσει να δώσει λύση με την απομάκρυνση των βράχων που έπεσαν στο σημείο, παρόλο που πρόκειται για έκταση ευθύνης του Δασαρχείου, ιδιοκτησίας της Μονής και εμπλέκονται το Εθνικό Πάρκο και άλλοι φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]