ΦΕΚ: Περισσότερα και φθηνότερα καυσόξυλα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία προβλέπεται η διάθεση περισσότερων και φθηνότερων καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων ορεινών περιοχών ή περιοχών με παρατεταμένο ψύχος.

Πιο συγκεκριμένα, με την αριθ. 161972/2548/11.10.2017 υ.α. (Β´ 3665) καθορίζεται ότι η ποσότητα των διατιθέμενων καυσόξυλων για κάλυψη των ατομικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων και λοιπών δικαιούχων των ορεινών οικισμών που βρίσκονται;

είτε σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 700 μ.,
είτε σε περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των τριών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,
είτε σε περιοχές με περισσότερους από πέντε μήνες με τουλάχιστον μία ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος,
αυξάνεται κατά 50% και η τιμή μειώνεται κατά 40% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων της αριθ. 151364/675/21-2-2017 (Β´ 821) υπουργικής απόφασης «Διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων».

Ενα παράδειγμα: στην περίπτωση διάθεσης καυσόξυλων δρυός στο δασόδρομο, το ποσό αγοράς για τους κατοίκους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων, η διοικητική περιφέρεια των οποίων βρίσκεται μέσα σε δημόσια δάση, η τιμή διάθεσης είναι 17,27 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο (χκμ). Οι κάτοικοι που υπάγονται σε περιοχές που ισχύει ένα από τα κριτήρια που θέτει η υπουργική απόφαση, θα αγοράζουν σε αυτό το παράδειγμα τα καυσόξυλα με 10,37 ευρώ ανά χκμ.

Μέχρι σήμερα, επιπλέον 50% ποσότητες καυσόξυλων ελάμβαναν μόνο κάτοικοι σε περιοχές που είχαν υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μέτρων, καθώς και οι κάτοικοι του Νευροκοπίου Δράμας. Η ποσότητα αυτή έφτανε έως το ανώτατο 18 χκμ για κάποιες κατηγορίες κατοίκων (πχ κάτοικοι σε περιοχές μέσα σε δημόσια δάση).

Τα μετεωρολογικά δεδομένα για την εφαρμογή της ανωτέρω παραγράφου θα λαμβάνονται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι ως ολικός παγετός χαρακτηρίζεται εκείνη η ημέρα που η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη ή ίση του 0, ενώ μερικός παγετός υφίσταται όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μιας ημέρας είναι μικρότερη ή ίση του 0.

Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθ. 151364/675/21-2-2017 (Β´ 821) υπουργική απόφαση «Διάθεση καυσόξυλων για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων».
πηγη dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]