Η Άρτα στο προσκήνιο

Η Άρτα στο προσκήνιο

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα*

Σε αυτή τη νέα περίοδο που διανύουμε, η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και βαίνει μειούμενη, οι δημοσιονομικές επιδόσεις κινούνται πάνω από τον στόχο, ενώ οι δείκτες ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων καταγράφουν δυναμική άνοδο. Το θετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο τέλος της δυσκολότερης περιόδου για τον ελληνικό λαό, που θα κλείσει οριστικά τον Αύγουστο του 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να οργανώσουμε την επόμενη μέρα της χώρας, ώστε με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία να υλοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα της προκοπής, της δικαιοσύνης και της δίκαιης ανάπτυξης.
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση για συνεννόηση σε βασικούς άξονες και δεν εγκλωβίζεται σε μικροκομματικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση και την κατανομή των πόρων με στόχο τη δημιουργία έργων πνοής στην περιφέρεια.
Η διενέργεια των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων είναι μια πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία. Στην Ήπειρο έχει ήδη ξεκινήσει η διαβούλευση και θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα, ενώ θεματικές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Άρτα.
Η διαβούλευση με την κοινωνική βάση (τοπική αυτοδιοίκηση - επαγγελματικά επιμελητήρια - πανεπιστημιακά ιδρύματα - σωματεία εργαζομένων - ενεργούς πολίτες) αποτελεί τομή για την πολιτική πραγματικότητα της χώρας.
Η αναζήτηση διαρθρωμένων πολιτικών και αναπτυξιακών εργαλείων σε κάθε Περιφέρεια, αλλάζει τη μέχρι τώρα αντίληψη του συγκεντρωτικού μοντέλου διακυβέρνησης, και θέτει στο επίκεντρο της διαδικασίας την αποκέντρωση και τη συμμετοχή των θεσμικών εκφράσεων του λαού, αλλά και των ίδιων τον πολιτών στον κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μια τέτοια διαδικασία.
Η ανασυγκρότηση της χώρας χρειάζεται τη συμβολή όλων και τη συνεργασία στα στοιχειώδη, προκειμένου να είναι αποτελεσματική, μακρόπνοη, να έχει ορίζοντα και να μην καταστεί προϊόν ευκαιριακής και φθηνής πολιτικής εκμετάλλευσης. Για τον λόγο αυτό, στο επίκεντρο της προετοιμασίας του σχεδιασμού αυτών των συνεδρίων, τίθεται η διεξοδική συζήτηση και η επιδίωξη προσέγγισης με όλους τους δυναμικούς φορείς της περιοχής.
Χωρίς τη συμφωνία σε κεντρικές τουλάχιστον προτεραιότητες και πολιτικές ο σχεδιασμός σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο δεν θα μπορεί να είναι ολιστικός και να υπακούει σε βασικές αρχές και ανάγκες της κοινωνίας, αλλά θα είναι μια από τα ίδια, δηλαδή μια αναπτυξιακή διαδικασία τα οφέλη της οποίας δεν θα πιάνουν τόπο για τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους πολίτες.
Η αναπτυξιακή προοπτική της Άρτας πρέπει να βασιστεί στους άξονες της στήριξης της ήδη υπάρχουσας παραγωγικής βάσης, στη στήριξη των υποδομών, στην περιβαλλοντική αειφορία, στον τουριστικό αναπροσανατολισμό, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής αλλά και στη χάραξη μιας νέας μακρόπνοης στρατηγικής για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής.
Η ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού, ενός έργου πνοής για όλη την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα που η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε μέσα σε δύο χρόνια και το παρέδωσε στον ελληνικό λαό, ανοίγει τον δρόμο για την τόνωση του τουριστικού προϊόντος, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα και του τομέα της μεταποίησης. Η εύκολη και γρήγορη μετάβαση των προϊόντων σε νέες, μεγάλες αγορές, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των κλάδων της κτηνοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της αγροτικής παραγωγής.
Η Άρτα πλέον συνδέεται με την Εγνατία οδό, με το μεγαλύτερο λιμάνι υποδοχής από την Ευρώπη, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και με την πρωτεύουσα της χώρας μέσω της Ολυμπίας οδού. Η πρόσβαση στον δυναμικό τομέα του τουρισμού αλλάζει τα δεδομένα. Σε μια  συγκυρία που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η χώρα καταγράφει ρεκόρ αφίξεων τουριστών, η Ήπειρος και η Άρτα διεκδικούν και ήδη απολαμβάνουν μερίδιο από μια αγορά στην οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση. Στον ορεινό όγκο της Άρτας, στην περιοχή των Τζουμέρκων, ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά μηνύματα από την αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.
Τώρα είναι η ώρα να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τα μεγάλα θέματα του Νομού μας που απαιτούν διαχρονικά απαντήσεις.
Σε αυτή τη συζήτηση οφείλουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Άρτας. Να εστιάσουμε στην «ορεινότητα» της περιοχής αλλά και στον εύφορο κάμπο μας. Να εντοπίσουμε τις νέες δυνατότητες που μπορεί να μας δώσει η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την έρευνα και την καινοτομία, αλλά και με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Να χαράξουμε μια νέα στρατηγική για τα μνημεία μας και τα σημεία αναφοράς της σύγχρονης ζωής μας.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και σε συνδυασμό με την τροχιά ανάπτυξης στην οποία μπαίνει η χώρα, οφείλουμε να δώσουμε νέα προοπτική και στην περιοχή μας και ειδικότερα στους νέους, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε είναι δίκαιη, βιώσιμη και αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Και για πρώτη φορά αφορά και τη δική μας περιοχή, την Άρτα και ολόκληρη την Ήπειρο.

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]