ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Αρχές Αθλητικής Ψυχολογίας για επαγγελματίες: Η μελαγχολία του Φθινοπώρου και πώς αυτή επηρεάζει τη δουλειά μου;

Είναι πραγματικότητα πως ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας. Αν μη τι άλλο, έχουμε τις προτιμήσεις μας και οι ηλιόλουστες ημέρες είναι για τους περισσότερους προτιμότερες από τις συννεφιασμένες και βροχερές. Συχνά ακούμε πως τις συννεφιασμένες και βροχερές μέρες αυξάνεται το συναίσθημα της κατάθλιψης που μπορεί να νιώθουμε. Βέβαια, η διάθεση του ατόμου μπορεί να έχει διακυμάνσεις και να επηρεάζεται σε διάφορες χρονικές περιόδους μέσα στο έτος, όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές, όταν όλοι εύχονται σε όλους «να περάσεις τέλεια» και δημιουργούμε για τον εαυτό μας προσδοκίες διασκέδασης και ζεστού κλίματος με αγαπημένα πρόσωπα που συχνά και για πολλούς από εμάς δεν εκπληρώνονται.

Η μελαγχολία που μπορεί να νιώσουμε το Φθινόπωρο ή σε άλλες περιόδους, επηρεάζει τη δουλειά μας και αυτό είναι ανθρώπινο. Αισθανόμαστε την ενέργειά μας να στραγγίζεται, απογοητευόμαστε πιο εύκολα, το να τηρήσουμε τις ρουτίνες και το πρωτόκολλο της εργασίας μας, μας φαίνεται πιο δύσκολο και η προσπάθεια να κυνηγήσουμε τους στόχους μας φαντάζει μάταιη. Και όλα αυτά τα έχει δημιουργήσει το μυαλό μας.

Γιατί τελικά, δεν είναι ο καιρός που μας παίρνει τη διάθεσή μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες και οι πιο σημαντικοί βρίσκονται μέσα μας, όπως η προσωπικότητά μας και το τι λέμε στον εαυτό μας όταν ο καιρός δε μας αρέσει. Και σε αυτούς τους παράγοντες έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε τον έλεγχο και να ασκήσουμε θετική επίδραση.

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη διάθεσή μου

Ο καιρός αποτελεί μια απόσπαση για την εστίαση και την προσοχή μας. Οι επαγγελματίες αθλητές αντιμετωπίζουν και αυτοί αποσπάσεις. Σωματικό πόνο, εξάντληση, απογοητεύσεις και γιατί όχι… καιρικές συνθήκες που τους δυσκολεύουν. Όμως οι αθλητές μαθαίνουν ανάμεσα σε άλλα, 3 βασικά πράγματα:

1. Μείνε εστιασμένος στη διαδικασία!
Κάποιες φορές ο μακροπρόθεσμος/μηνιαίος στόχος φαίνεται βουνό. Όμως αυτή τη στιγμή δε θα πιάσω το συνολικό μου στόχο. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται απλώς να πάρω αυτό επόμενο τηλεφώνημα. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται απλώς να κάνω τηλεφωνήματα και να βάλω την τεχνική και τη στατιστική να δουλέψουν μαζί μου και για εμένα.

2. Ακόμα και αν δε νιώθω τώρα όπως θα ήθελα, ή αν οι συνθήκες δε μου αρέσουν, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα προπονηθώ/αγωνιστώ.
Μπορώ να κάνω τα τηλεφωνήματα που έχω να κάνω, ακόμα και αν ο καιρός δε μου αρέσει. Όπως μπορώ να πάρω το παιδί μου από το σχολείο παρά τη συννεφιά, ή θα έτρεχα στο νοσοκομείο αν με ειδοποιούσαν πως κάποιο αγαπημένο μου πρόσωπο με χρειάζεται, έτσι μπορώ και να κάνω τη «δουλειά» ακόμη και αν η διάθεσή μου δεν είναι η καλύτερη.

3. Αν το επίπεδο της ζωντάνιας και της διέγερσης που νιώθω δεν είναι αυτό που θα με βοηθήσει, ΜΠΟΡΩ να το δημιουργήσω ο ίδιος. Εγώ ελέγχω το επίπεδο της διέγερσής μου.
Όταν η διάθεσή μας είναι μελαγχολική, ο μυϊκός μας τόνος και οι βιορυθμοί μας πέφτουν. Κινούμαστε, περπατάμε ζωηρά ώστε να ανέβουν οι σφυγμοί και ο ρυθμός της αναπνοής μας, μιλάμε και γελάμε με έναν φίλο και κάνουμε κάποιες απλές ασκήσεις με συσπάσεις των μυών ακόμα και στο κάθισμά μας. Δε με ορίζει η χαμηλή βιολογική μου διέγερση, αντιθέτως μπορώ και τη ρυθμίζω εγώ και βοηθάω αυτή τη διαδικασία ενεργοποίησης με το να μιλάω στον εαυτό μου. Παρακολουθείστε τους μεγάλους αθλητές πώς εμψυχώνουν, συγκεντρώνουν, ηρεμούν, ενεργοποιούν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας τεχνικές χαλάρωσης και εγρήγορσης, αλλά και με το να μιλάνε στον εαυτό τους (self-talk) προγραμματίζοντας ή ενεργοποιώντας ήδη προγραμματισμένες αντιδράσεις επαναλαμβάνοντας κάποια λέξη ή φράση κλειδί.

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται με εκπληκτικό τρόπο και αποτελέσματα στο χώρο των επιχειρήσεων και των πωλήσεων. Είτε έχουμε να κάνουμε μια παρουσίαση, είτε να πιάσουμε τους στόχους μας, η εργασία μας είναι το άθλημά μας. Ας χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας προσφέρονται. Το όφελος θα είναι διπλό, καθώς εκτός από την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας, θα έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε τον έλεγχο και της διάθεσής μας.

Όπως είπε και ο Επίκτητος και αποτελεί τη βάση για την Λογικο-θυμική Ψυχολογία (REBT),
«Οι άνθρωποι δεν αναστατώνονται από αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την γνώμη τους για αυτά που συμβαίνουν».

Vaggelis Vertopoulos 2016Βιογραφικό Βαγγέλη Κ. Βερτόπουλου

Ο Βαγγέλης Κ. Βερτόπουλος σπούδασε Marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η Friesland (NOYNOY) και η Johnson n’ Johnson στους τομείς Sales, Sales Analysis και Category Management.

Στη συνέχεια σπούδασε Ψυχολογία στο London Metropolitan και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Βρετανικό OU και MSc στην Αθλητική Ψυχολογία στο Staffordshire University. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές προσεγγίσεις και στο Life & Executive Coaching.

Σε συνέχεια της προσωπικής αθλητικής του πορείας και ενασχόλησης με την προπονητική, έχει διατελέσει Ομοσπονδιακός Προπονητής Ξιφασκίας από το 2007ως το 2011. Οι αθλητές του έχουν κατακτήσει πάνω από 30 Πανελλήνιους τίτλους τα τελευταία 8 χρόνια.

Εργάζεται με στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές που διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εφήβους και άτομα που θέλουν να επεκτείνουν τις δυνατότητές τους και να τις αξιοποιήσουν.

Η πολύπλευρη ακαδημαϊκή και επαγγελματική του εμπειρία του απο τους τομείς του Business, της Ψυχολογίας και του Αθλητισμού, του δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζει ολοκληρωμένα προγράμματα που βασίζονται στην επιστημονική και θεωρητική γνώση και ταυτοχρόνως ακουμπούν στέρεα στην πραγματικότητα.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]