ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μια όμορφη βραδιά με ποίηση του Γεώργιου Σιμιτζή στη Δ.Κ. Ελεούσας

Μια όμορφη βραδιά με ποίηση του Γεώργιου Σιμιτζή στη Δ.Κ. Ελεούσας
 Ένα «αέναο ταξίδι» στο χώρο και το χρόνο «πλημυρισμένο» από συναισθήματα απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης(11/10/2017) όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας για την παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του Γεώργιου Σιμιτζή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (παλιό Δημαρχείο) στη Δ.Κ. Ελεούσας.
Ο Γεώργιος Σιμιτζής γεννήθηκε στη Τ.Κ. Γρανίτσας του δήμου Ζίτσας και έχει διακριθεί για το εκπαιδευτικό και  λογοτεχνικό του έργο. Την προσωπικότητα του ποιητή Γεώργιου Σιμιτζή σκιαγράφησαν μέσα από τις ποιητικές συλλογές με τίτλο: «Δακρυμάγουλες οι μέρες μας!....» & «Να επιμένεις! Όνειρα να ποιμένεις!...» οι Στέφανος Κωλέττας-Συγγραφέας, Τάσος Κανάτσης-Ποιητής, Στέφανος Μιχάλης Δημοτικός Σύμβουλος Ζίτσας ενώ ποιήματά του απήγγειλε η παιδαγωγός και ραδιοφωνική παραγωγός Γιώτα Φλώρου.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Βελαΐτης Σωκράτης Μπαλάφας και άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που άνθρωποι με τις πνευματικές ικανότητες και το μεγαλείο ψυχής  του Γιώργου Σιμιτζή κοσμούν τον τόπο τους. «Μας τιμάει που μας έκανε φίλους. Να είναι πάντα γερός για να είναι για μας ο «φάρος» που θα μας καθοδηγεί στις δύσκολες εποχές που ζούμε καθώς έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Ευγενική και συνάμα έντονη προσωπικότητα εκπέμπει μια ιδιαίτερη ακτινοβολία σε όσους τον γνωρίζουν και αποτελεί «κόσμημα» για το Δήμο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας Γιαννούλα Γεωργούλη η οποία προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε: «η ποιητική γλώσσα, πολλές φορές δυσνόητη και ακατανόητη αποτελεί πεδίο μυστικιστικού περιεχομένου για ανθρώπους προικισμένους με ιδιαίτερα χαρίσματα.
Όμως,  τα βιβλία του κου Σιμιτζή αποτελούν εξαίρεση, με καθαρό και σπινθηροβόλο ύφος, σε παρασύρει με το συναίσθημα που ξεχειλίζει σε μια άλλη ανθρώπινη διάσταση όπου η σκέψη και το πνεύμα ως ανώτερα ένστικτα γίνονται λόγος και τέχνη που ομορφαίνουν τη ζωή μας και γαληνεύουν την ψυχή μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ νιώθοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να δραπετεύσουμε και εμείς από τις στερεότυπες και μονοθεματικές εκδηλώσεις μας».
Τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας συνεχάρη από την πλευρά του ο συγγραφέας Στέφανος Κωλλέττας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. «Τέτοιες πρωτοβουλίες, είπε, δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα εν γένει πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας». Αναφερόμενος δε στον Γ. Σιμιτζή μεταξύ άλλων τόνισε: «δεν είναι ο ποιητής των μεγάλων σαλονιών και της αριστοκρατίας, της χλιδής και της περιττής πολυτέλειας. Είναι το παιδί της αμέσως μεταπολεμικής περιόδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα Ηπειρωτικό χωριό, τη Γρανίτσα, σε καιρούς χαλεπούς και σε χρόνους οργισμένους, μέσα στην πενία και στην ανέχεια.» Όσο για την ποίησή του όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της παρουσίασής του ο κ. Κωλέττας «εξακτινώνεται σε ένα πλήθος θεμάτων, χωρίς να είναι ποτέ στατική, αλλά πάντα διερευνητική, αποκαλυπτική και εμποτισμένη με διαχρονικές αξίες. Δεν είναι απλά περιγραφική, αλλά βιωματική και διεργαστική. Κάποτε επιδίδεται σε βαθυστόχαστους φιλοσοφικούς στοχασμούς και σε μεταφυσικές αναζητήσεις, εξοικειωμένος και συμφιλιωμένος με το καταλυτικό και μη αναστρέψιμο γεγονός του θανάτου.» «Λεξιπλάστη» και «λεξιπλόκο» χαρακτήρισε τον Γιώργο Σιμιτζή ο Στ. Κωλέττας και κλείνοντας απήγγειλε την «εγκωμιαστική ωδή» που, όπως είπε, έγραψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. 
«Ποιητή της ελεύθερης φαντασίας, θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών, αλτρουιστή, αλληλέγγυο, συμπάσχων με τον πάσχοντα άνθρωπο» χαρακτήρισε με τη σειρά του, το Γιώργο Σιμιτζή, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης. «Και να ‘μαι τώρα εδώ, ενώπιών σας, επιχειρώντας ως διαμεσολαβητής, να σας προσκαλέσω, κοινωνούς και συνοδοιπόρους στο υπέροχο ταξίδι των λέξεων, στην άγνωστη χώρα του ποιητή» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε συνοπτικά και εν συντομία το ποιητικό έργο του Γιώργου  Σιμιτζή όπως το γνώρισε μέσα από τις δύο τελευταίες του ποιητικές συλλογές.
Στη γνωριμία του με το Γιώργο Σιμιτζή στάθηκε παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης και παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό με την πολυσχιδή του δράση. «Αποτελεί υπεραξία για τον τόπο μας, είπε. Η γραφή του διακρίνεται από μια σπάνια ευαισθησία και το ποιητικό του έργο ξυπνά μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Για μένα είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας».
Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε  ο Γιώργος Σιμιτζής που χαρακτήρισε τη βραδιά «Αλησμόνητη»  που δεν θα τη σβήσει «ο λωτός της λήθης» και ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους  ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρόεδρο του Συνδέσμου αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Φλώρο, και στον πατέρα Κων/νο Ράπτη.
Την εκδήλωση, που έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες κόσμου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]