Η Πινακοθήκη Χαρακτικής Του Δήμου Ζίτσας Ανοίγει Ξανά Τις Πόρτες Της!

Η Πινακοθήκη Χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας ανοίγει ξανά τις πόρτες της για τους επισκέπτες μετά από ένα διάστημα όπου παρέμενε κλειστή. 

Πρόκειται για το όραμα του σπουδαίου Ζ
ιτσαίου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου (1913-2007), η συλλεκτική δραστηριότητα του οποίου οδήγησε στην ύπαρξη αυτής της πλούσιας συλλογής δίνοντας μας έτσι το υπέρτατο πλεονέκτημα να φιλοξενούμε στον τόπο μας μια Πινακοθήκη Χαρακτικής μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Πινακοθήκη Χαρακτικής περιλαμβάνει μια πλούσια μόνιμη έκθεση Ελληνικής Χαρακτικής 400 περίπου έργων που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα. Όλες οι τεχνικές της χαρακτικής και οι περισσότεροι εκφραστές της βρίσκουν στέγη εδώ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο της χαρακτικής. Καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Γαλάνης, Άγγελος Θεοδωρόπουλος, Λυκούργος Κογεβίνας, Γιάννης Κεφαλληνός, Γιώργος Μόσχος, Α. Τάσσος, Βάσω Κατράκη, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Σπύρος Βασιλείου, Χρίστος Δαγκλής, Κώστας Γραμματόπουλος, Γιάννης Μόραλης, Γιώργης Βαρλάμος, Γιάννης Γαΐτης, Δημήτρης Μυταράς, Κώστας Τσόκλης, Παναγιώτης Τέτσης, Τάκης Κατσουλίδης, Βασίλης Καζάκος, αλλά και νεότεροι όπως Ρουμπίνα Σαρελάκου, Εύα Μελά, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Μίλτος Παντελιάς, Γιάννης Γουρζής είναι ορισμένα ονόματα όσων συνθέτουν αυτό το πανόραμα χαρακτικής.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται σε παραδοσιακό δημοτικό κτίριο ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής στο χωριό της Ζίτσας. Πέραν του κυρίου χώρου της έκθεσης διαθέτει και ξεχωριστή αίθουσα βιβλιοθήκης στην οποία φιλοξενούνται πάνω από 1400 τίτλοι βιβλίων ιστορίας, αρχαιολογίας, λαογραφίας, θεωρίας και κριτικής της τέχνης, μονογραφίες, κατάλογοι εκθέσεων και σπάνιων καλλιτεχνικών περιοδικών. Επίσης σε ειδικό χώρο στεγάζεται και λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, ένα πρότυπο εργαστήρι χαρακτικής εξοπλισμένο με όλα τα μέσα που χρειάζονται για να παραχθεί ένα χαρακτικό έργο. Και τα δύο είναι ανοιχτά στο κοινό και ακολουθούν το ωράριο λειτουργίας της Πινακοθήκης.
Ωράριο Λειτουργίας (Χειμερινό):
Τρίτη – Παρασκευή: 9:00 – 13:00
Σάββατο 10:00 – 14:00
Η είσοδος είναι δωρεάν. Σε περίπτωση ομαδικών επισκέψεων, σχολικών ή άλλων οργανωμένων ομάδων, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με την Πινακοθήκη.
Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλ.: 26580 22810, Ζίτσα, Τ.Κ.: 440 03, e-mail: pinakothikizitsas@hotmail.com, facebook: Πινακοθήκη Χαρακτικής – Ζίτσα Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]