Λάκκα Σουλίου ...Δερβίζιανα ...Ένα Από Τα Μεγαλύτερα Και Δημοφιλέστερα Χωριά Των Ιωαννίνων!


Δείτε στο βίντεο όμορφες εικόνες απο τη Λάκκα Σουλίου
Τα Δερβίζιανα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα χωριά των Ιωαννίνων. Πρόκειται για χωριό που βρίσκεται στην αρχή του νομού Ιωαννίνων στα σύνορα με την Πρέβεζα και που μέχρι πριν λίγα χρόνια παρά την αυξημένη αστικοποίηση που γνώρισε η Ελλάδα στα μεταπολιτευτικά χρόνια αριθμούσε μεγάλο πλήθος μόνιμων κατοίκων.


Η ιστορία των Δερβιζιάνων ξεκινά πολύ πριν την Οθωμανική κατοχή, όμως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν αυτά που διατάραξαν και καθόρισαν μια για πάντα τον χάρτη της Λάκκας Σουλίου.

Οι κάτοικοι του χωριού, στα χρόνια του Τούρκικου φλοιού, είχαν απαρνηθεί τον Χριστιανισμό, είχαν μπει για τα καλά στον ζυγό και την προστασία των Τούρκων, ανακατεύτηκαν μαζί τους, έφεραν στον κόσμο πολλούς μιγάδες Τούρκους και αποτελούσαν ένα από τα πιο φιλόξενα μέρη των κατακτητών. Οι βλέψεις τους όμως δεν σταματούσαν εκεί μιας και ήθελαν να καταπιέζουν συνεχώς τους «γείτονες» Σουλιώτες. Αυτό ήταν και το λάθος τους.

Στις 26 Ιουλίου και κατόπιν συνέλευσης στο Σούλι εξελέχθησαν 700 Σουλιώτες πατριώτες με αποστολή να μπουν στα Δερβίζιανα και είτε να πάρουν πίσω τον τόπο είτε να πεθάνουν στη μάχη. Η ιστορία της περιοχής έδειχνε να εξαρτάται από το πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν αυτοί οι 700 άνδρες. Τι συνέβη στη μάχη των Δερβιζιάνων; Οι Σουλιώτες όχι μόνο κέρδισαν τους Τούρκους και τους υποδουλωμένους κατοίκους, αλλά φρόντισαν να σφάξουν μέχρι και τον τελευταίο άνδρα. Τα γυναικόπαιδα δεν τα σκότωσαν, όμως τα ανάγκασαν σε φυγή. Σε μερικές ώρες το χωριό είχε αδειάσει. Όχι όμως για πολύ. Οι Σουλιώτες εγκαταστάθηκαν μαζί με τις οικογένειες τους κάνοντας το χωριό φάρο του Ελληνισμού, του Χριστιανισμού και τόπο έμπνευσης για τις γύρω υποταγμένες περιοχές. Τα Δερβίζιανα γιορτάζουν την μέρα της ανεξαρτησίας τους την 26η Ιουλίου, ημέρα της Αγίας Παρασκευής με πανηγύρι των κατοίκων στο χώρο του χωριού.

Τα Δερβίζιανα είναι ένας φιλόξενος τόπος με σημαντικά αξιοθέατα όπως ο «αθάνατος» Πλάτανος στην πλατεία του χωρίου, η πέτρινη βρύση, οι εκκλησίες και το μοναστήρι καθώς και η προτομή του Ζέρβα στο δρόμο του χωριού πάνω από την Εκκλησία του Αγίου Νικόλαου.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, το χωριό των Δερβιζιάνων θυμίζει… κωμόπολη καθώς οι χωριανοί έρχονται από τα αστικά κέντρα και γεμίζουν τους δρόμους, τις πλατείες και τα καφενεία. Πρόκειται για την εποχή του χρόνου που φέρνει κοντά ανθρώπους από όλα τα μέρη της Ελλάδας (και αρκετά του κόσμου) χαρίζοντας τους ξεχωριστές στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και απόλαυσης του φυσικού περιβάλλοντος.
πηγη ellinikaxvria.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]