Κομισιόν: Υποστηρίζει τα αρχεία ηλεκτρονικής ανοσοποίησης για τον εμβολιασμό

Από Sarantis Michalopoulos | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Ειρήνη Σωτηροπούλου//Euractiv
Το άρθρο αποτελεί μέρος του ειδικού αφιερώματος για την ανοσοποίηση.

Περιλαμβάνει σχολιασμό από τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Vytenis Andriukaitis.

Τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικών αρχείων για την ανοσοποίηση υποστηρίζει η Κομισιόν, το οποίο θα βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τη διασυνοριακή τους συνεργασία και ταυτόχρονα να βελτιώσουν την πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών.

Η αύξηση της διστακτικότητας για τα εμβόλια, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή ετοιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των κρατών μελών της ΕΕ κατά των μολυσματικών ασθενειών, έχει προκαλέσει προβληματισμό στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες αναζητούν τρόπους για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η ιλαρά, η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής 42 θανάτους στις ευρωπαϊκές χώρες το 2016 και το 2017. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ εξακολουθούν να αυξάνονται, δημιουργώντας σοβαρές απειλές για τη δημόσια υγεία.

Οι λύσεις ηλεκτρονικής υγείας (e-health) αναδύονται ως ένα κρίσιμο μέσο για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή εργαλείων που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό και να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή του.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Vytenis Andriukaitis, δήλωσε στη EURACTIV ότι: «Είναι ένα μεγάλο και απολύτως απαραίτητο βήμα για τον συντονισμό των αναγκών των κρατών μελών».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΔ Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Seychell, ανέφερε στη EURACTIV: «Η ψηφιακή επανάσταση είναι πλέον γεγονός και σε πολλές περιπτώσεις κινείται γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Πρέπει λοιπόν να επωφεληθούμε από αυτό».

Φιλοδοξίες της Επιτροπής

Σε ομιλία του στο συνέδριο «Exploring the needs and future developments of immunization records in the EU» που πραγματοποιήθηκε στο European Health Forum στην Αυστρία, ο κ. Seychell τόνισε τη σημασία ενός συστήματος ηλεκτρονικών αρχείων για την ανοσοποίηση με στόχο τη βελτίωση της πρόληψης στην ΕΕ.

Μέσω της συλλογής δεδομένων, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να παρακολουθούν τον εμβολιασμό του πληθυσμού και να αναβαθμίσουν τη διασυνοριακή συνεργασία σε περίπτωση εξάπλωσης ασθενειών.

Παράλληλα, το σύστημα αυτό θα βοηθήσει τους πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι χρειάζονται θεραπεία ή μετακινούνται σε άλλη χώρα, να παρουσιάσουν ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό τους.

«Εάν υπάρχουν κοινοί κανόνες, τότε είναι ευκολότερο να υπάρξει συνεργασία […] όσον αφορά τις μολυσματικές ασθένειες. Τα κράτη μέλη πρέπει να προετοιμαστούν από κοινού, όχι μεμονωμένα».

Ο κ. Seychell δήλωσε ότι η Κομισιόν υποστήριζε την ιδέα, προσθέτοντας ότι: «Εργαζόμαστε για τη ψηφιακή ατζέντα και η υγεία αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής».

Βασικό ζήτημα είναι, μεταξύ άλλων, η χρηματοδότηση. Ορισμένα κονδύλια από την ΕΕ χρησιμοποιούνται ήδη από το πρόγραμμα «Connecting Europe Facility», αλλά εξετάζοντας το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο «το ζήτημα αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη», δήλωσε ο κ. Seychell.

Προσωπικά δεδομένα

Ο αξιωματούχος της Επιτροπής συνέχισε, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν ανησυχούν πραγματικά για τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην προηγμένη δημόσια υγεία ή τις προηγμένες νέες θεραπείες. «Αυτό που θέλουν να διασφαλίσουν είναι ότι δεν θα καταστρατηγηθούν από όσους δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μια ισχυρή και καλή διακυβέρνηση. Όπως και σε πολλές άλλες πτυχές, όπου τα δεδομένα είναι εξίσου ευαίσθητα», κατέληξε.

Διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένας γαλλικός ιστότοπος, ο οποίος διαχειρίζεται αρχεία ανοσοποίησης, ευελπιστώντας να αυξήσει τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Μέσω αυτού του εργαλείου, το οποίο ονομάζεται MesVaccins.net, παρέχονται εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς και επιτρέπεται ο διαμοιρασμός δεδομένων με τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας.

«Η διστακτικότητα για τα εμβόλια αυξάνεται, ενώ η σύστασή τους εξελίσσεται ραγδαία και καθίσταται όλο και πιο πολύπλοκη […] επομένως, είναι δύσκολο για το ευρύ κοινό να κατανοήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις για τον εμβολιασμό», δήλωσε ο ιδρυτής του προγράμματος, Jean-Louis Koeck.

Ο κ. Koeck επέμεινε ότι η πολυπλοκότητα γύρω από τον εμβολιασμό προσφέρεται ως ευκαιρία για αντι-εμβολιακές κινήσεις, οι οποίες είναι αρκετά καλά διασυνδεδεμένες και «μπορούν να διαδώσουν απλά, αλλά ψευδή μηνύματα μέσω του Διαδικτύου χωρίς κανένα έλεγχο».

«Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή μέσω της εξατομίκευσης […] αυτός είναι ένας νέος τρόπος, για να αποτραπεί η διστακτικότητα προς τα εμβόλια σε μεγάλη κλίμακα», σημείωσε.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Andrus Ansip, επεσήμανε ότι η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Αφρική, τον έλεγχο των εμβολιασμών και την αποφυγή επανάληψης τους, οι οποίοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]