[Κόσμος]Νέο τελεσίγραφο στέλνει η Μαδρίτη στην Καταλονία

Χωρίς να δίνει σαφή απάντηση στην ισπανική κυβέρνηση που έθεσε διορία στην Καταλονία μέχρι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου να απαντήσει εάν θα προχωρήσει στην κήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας, ο ηγέτης της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, απευθύνει και πάλι έκκληση στη Μαδρίτη για διάλογο.

Νέο τελεσίγραφο ορίζει ο Μαριάνο Ραχόι δίνοντας πλέον διορία μέχρι την Πέμπτη στον Πουτζδεμόντ να απαντήσει με σαφήνεια αν θα κηρύξει απόσχιση.

Ο καταλανός πρόεδρος, ύστερα από την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της περιφέρειας όπου δεν κήρυξε μονομερή ανεξαρτησία όπως αναμενόταν, δεν ανταποκρίθηκε στο τηλεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει ξεκάθαρο «ναι» ή «όχι» στην απόσχιση.

Η ισπανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα αναστείλλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας, εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση. Αναφέρεται ακόμη και στη σοβαρή πιθανότητα ενεροποίησης του άρθρου 155.

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί μονομερώς να ενεργοποιήσει το άρθρο 155.

Θα πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον πρόεδρο της περιοχής να επανέλθει στη συνταγματική τάξη και στη συνέχεια να του δώσει χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθεί.

Σε περίπτωση αποτυχίας, ο πρωθυπουργός, ο Μαριάνο Ραχόι εν προκειμένω, υποβάλλει το θέμα στη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα έχει την πλειοψηφία, και γνωστοποιεί τα έκτακτα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει.

Επί της αρχής, συνέρχεται μία επιτροπή της Γερουσίας, στη συνέχεια η ολομέλεια του σώματος. Εάν εγκρίνουν τις προτάσεις του προέδρου της κυβέρνησης με απόλυτη πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός έχει ελεύθερα τα χέρια για να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Ομως η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. «Ακόμη και επιταχύνοντας τη διαδικασία θα μπορούσε να χρειαστεί μία εβδομάδα», σύμφωνα με ένα ισπανό γερουσιαστή, ή 8 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με τον Πέρεθ Ρόγιο.

Ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Χοσέπ Λιουίς Τραπέρο αφέθηκε ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, όπως αποφάσισε το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας να παραμείνει υπό κράτηση, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δικαστική πηγή.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στον αξιωματικό, που θεωρείται ότι πρόσκειται στον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, να φύγει από τη χώρα και του επέβαλε να παρουσιάζεται κάθε 15 μέρες ενώπιον δικαστή.
Euractiv
φωτο [philenews.com]

Ο Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]