“Ορίζοντες” στα Ιωάννινα

“Ορίζοντες” στα Ιωάννινα

“Καλώς ήρθατε στα Ιωάννινα, την πόλη των ασημουργών, των γραμμάτων και των τεχνών”. 

Τα παραπάνω λόγια -που καλωσορίζουν τους επισκέπτες κατά την είσοδο τους στην πόλη- περιγράφουν με λιτότητα την ιδιαίτερη φυσιογνωμ
ία των Ιωαννίνων και μας υπενθυμίζουν κάποιους από τους λόγους που η πόλη έχει επανειλημμένα αποσπάσει το ενδιαφέρον των φοιτητών αρχιτεκτονικής. Κατά την τελευταία δεκαετία μέσα στους κόλπους των αρχιτεκτονικών σχολών της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού έχουν παραχθεί διπλωματικές και ερευνητικές εργασίες με θεματικό άξονα την πόλη των Ιωαννίνων και των όμορων σε αυτή περιοχών.

Σκοπός της έκθεσης “Ορίζοντες” είναι να παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές και να γεφυρώσει τα αρχιτεκτονικά οράματα των φοιτητών με το πρόγραμμα των τοπικών αρχών για τον άνθρωπο, την πόλη και το περιβάλλον. Σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα οι “Ορίζοντες” επιθυμούν να προβάλουν τη ματιά των νέων σπουδαστών και να ανοίξουν τις ιδέες τους τόσο προς τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς της πόλης όσο και προς τους ίδιους τους πολίτες.

Η έκθεση αποσκοπεί να φέρει στο προσκήνιο ζητήματα (πολιτικά, κοινωνικά, οικολογικά, αρχιτεκτονικά) που έχουν απασχολήσει τους φοιτητές, ζητήματα που οι ίδιοι με μεράκι έχουν ερευνήσει και που, αν μη τι άλλο, αποτελούν ένα ηχηρό μήνυμα για το φαντασιακό της κοινωνίας μας. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες και οι διπλωματικές των φοιτητών συνηθίζεται να μένουν σφραγισμένες και ανεκπλήρωτες - η έκθεση “Ορίζοντες” αναδεικνύει τις προτάσεις αυτές ευελπιστώντας να δημιουργήσει έναν ενεργό και γόνιμο διάλογο ανάμεσα στην πόλη, τους πολίτες και τους σχεδιαστές της.

Από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι 12 Οκτωβρίου 2017, στα Παλαιά Σφαγεία και υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην πόλη των Ιωαννίνων μία σειρά αρχιτεκτονικών σκέψεων, προτάσεων, λύσεων και οραμάτων όπως αυτές μετουσιώθηκαν σε φοιτητικές διπλωματικές εργασίες. Η αρχιτεκτονική πρόθεση και σαφήνεια, η αισθητική απεικόνιση των αρχιτεκτονικών ποιοτήτων, καθώς και η ένταξη των προτάσεων στο ευρύτερο γεωμορφολογικό, πολιτιστικό και οικιστικό περιβάλλον, αποτέλασαν κριτήρια επιλογής των διπλωματικών εργασιών. Οι “Ορίζοντες” συνθέτονται από δώδεκα προτάσεις, οι οποίες μέσα από σχέδια, μακέτες και σκίτσα προβάλλουν τις ιδέες των σχεδιαστών, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το έργο που συντελείται στους κόλπους των αρχιτεκτονικών σχολών.

Με την υποστήριξη του Δήμου και έπειτα από ένα χρόνο προετοιμασίας, οργάνωσης και επιμέλειας, η πρωτοβουλία για την έκθεση “Ορίζοντες” υλοποιείται. Μία πρωτοβουλία η οποία προέκυψε μέσα από τις κοινές αρχιτεκτονικές μας σπουδές και με έναυσμα τις διπλωματικές μας εργασίες βρίσκει χώρο να πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα και ανοίγει τις πόρτες της την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 7.00 μμ (Αίθουσα ‘Δημήτρης Χατζής’).

Η οργανωτική επιτροπή,
Βίρνα Κούτλα (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ)
Ασημίνα Παρασκευοπούλου (Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ)
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]