Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων :Σύσκεψη για την προετοιμασία του Πανηπειρωτικού Συλλαλητηρίου


Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Οκτώβρη πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων για την προετοιμασία του Πανηπειρωτικού Συλλαλητηρίου που γίνεται με πρωτοβουλία του ΕΚ Ιωαννίνων στις 24 Οκτώβρη στις 18:30 μμ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπείες Σωματείων του Ιδιωτικού και του Δημοσίου Τομέα, Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων, Αγροτικών Συλλόγων αλλά και των Φοιτητικών Συλλόγων όπως και της Ένωσης Γονέων.
Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Έξαρχος ενημέρωσε για την απόφαση του ΕΚΙ να καλέσει σε πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα τη δεύτερη μέρα του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα γίνει στην πόλη μας.  Ξεκινώντας με το βασικό ερώτημα “ανάπτυξη για ποιόν” ανέλυσε με συγκεκριμένα παραδείγματα τον τρόπο που ζουν την “ανάπτυξη” οι εργαζόμενοι κάθε κλάδου, τι σημαίνει δηλαδή ανάπτυξη για τους εργάτες στις βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού τομέα, στον τουρισμό, στις κατασκευές, στο εμπόριο, τι σημαίνει ανάπτυξη για τους ανέργους και τη νεολαία.
Ότι δηλαδή η “ανάπτυξη” για τον εργαζόμενο είναι μεγαλύτερη φτώχεια και φοροληστεία με τον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους σε όλα τα είδη και την κατάργηση του αφορολόγητου, μισθοί των 586 και 511ευρώ αντίστοιχα για δουλειά ήλιο με ήλιο, εκτίναξη των εργατικών ατυχημάτων και εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, τρομοκρατία και κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. “Ανάπτυξη” είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για το λαό και κέρδη για τις τράπεζες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Ανέλυσε με ποιο τρόπο όλα τα παραπάνω είναι “όροι” για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. “Γι αυτούς έρχεται η “ανάπτυξη”, γι αυτούς ψηφίστηκαν οι νόμοι στα χρόνια της κρίσης, αυτοί κυβερνούν” είπε χαρακτηριστικά. Έδωσε στοιχεία και για την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής μέσα στα χρόνια της κρίσης αποδεικνύοντας έτσι ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου τόσο για την εργατική τάξη της χώρας όσο και για το μεγάλο κεφάλαιο.
“Δουλεύουμε για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου σαν να είναι απεργία” ανέφερε. Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΕΚΙ κάλεσε τα σωματεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου να εξειδικευτεί σε κάθε κλάδο τι σημαίνει “ανάπτυξη” για το λαό και με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς να υπάρξει μαζική συμμετοχή των εργατών της πόλης. Τέλος υπενθύμισε την ετοιμότητα για κήρυξη απεργίας που πρέπει να δείξουν τα σωματεία μπροστά στο ενδεχόμενο ψήφισης νέου συνδικαλιστικού νόμου που θα βάζει εμπόδια στη δράση των σωματείων και την κήρυξη απεργιών.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με την παρέμβαση της προέδρου του Σωματείου Επισιτισμού Α. Λευτάκη η οποία ανέφερε “Ανάπτυξη για τον κλάδο του τουρισμού σημαίνει οι εργοδότες να μας πληρώνουν όπως θέλουν και αν θέλουν. Σημαίνει κόσμο σακατεμένο με τη λήξη της τουριστικής σαιζόν. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση. Μόνο από τη δική μας δύναμη.”
Η Δ. Στεφανοπούλου από την Επιτροπή Αγώνα Εστιακών Φοιτητών Δουρούτης ανέφερε για τα προβλήματα στέγασης στα Γιάννενα ότι “η “ανάπτυξη” για τους φοιτητές τέτοια εποχή σημαίνει αγώνα φτώχειας, στον οποίο ο πιο φτωχός καταφέρνει να πάρει ένα δωμάτιο στη φοιτητική εστία” . Σημαίνει πρωτοετείς φοιτητές που ενώ έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα δεν έχουν που να μείνουν, παρόλο που δικαιούνται δωμάτιο στις εστίες” και ανέφερε τις προσπάθειες και τις παρεμβάσεις της επιτροπής αγώνα για να καταφέρουν τελικά να αποσπάσουν μια δέσμευση για φιλοξενία των πρωτοετών φοιτητών σε ξενοδοχεία μέχρι να βρεθεί λύση.
Τοποθετήσεις έγιναν από εκλεγμένους στα Σωματεία εργαζομένων του ΠΓΝΙ και του Χατζηκώστα, από  το Σωματείο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, το Σωματείο Μετάλλου, την Ένωση Γονέων Ιωαννίνων, το Φοιτητικό Σύλλογο του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, και άλλες συλλογικότητες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]