ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γόνιμος διάλογος για τον τουρισμό, στην εκδήλωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, στα Άνω Πεδινά

Η νέα ταυτότητα, η ανασυγκρότηση, οι δράσεις και ο προγραμματισμός της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, για το επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσιάστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου στο Ζαγόρι και συγκεκριμένα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου στα Άνω Πεδινά.

Απώτερος στόχος της συνάντησης, όπως και σε άλλες περιοχές του νομού,  ήταν η εγγραφή στην Ένωση των  επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Ζαγόρι και διαθέτουν ξενοδοχειακό σήμα, προκειμένου … εν τη ενώσει, να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη σε όλα τα επίπεδα οι ξενοδόχοι και να προβάλλουν το τουριστικό προϊόν και τις επιχειρήσεις τους με σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους και με μικρό κόστος, αφού δεν υπάρχουν χρήματα να δαπανηθούν.

Αν και η συμμετοχή ξενοδόχων της περιοχής δεν ήταν η αναμενόμενη, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για το παρών και το μέλλον του τουρισμού στο Ζαγόρι και ευρύτερα στην Ήπειρο. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για καλύτερη, στενότερη και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των ξενοδόχων του νομού, για τους νέους τρόπους  προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος προς όφελος, βέβαια, όλων των επιχειρήσεων του κλάδου.

Εκ μέρους του Δήμου Ζαγορίου ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου υποδέχθηκε, στα Άνω Πεδινά σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Βλάχο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Λευτέρη Ζαρκάδα (δραστηριοποιείται και στο Ζαγόρι), τον αερολιμενάρχη Ιωαννίνων Βασίλη Μητσιμάρη (κατάγεται από τη Λεπτοκαρυά Ζαγορίου), αλλά και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ), του Δικτύου Αριστείας ΖΕΝ με τον πρόεδρο Βασίλη Κατσούπα και άλλα μέλη του.



Ο Δήμαρχος Ζαγορίου στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται  για την ανάπτυξη του τουρισμού, για το Ζαγόρι ιδιαίτερα του εναλλακτικού, από την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων Εγνατίας και Ιόνιας οδού και των προσπαθειών για πτήσεις εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Ευχήθηκε ότι μέσα από την ενημέρωση και την προσέγγιση θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία και εγγραφή ξενοδόχων του Δήμου, ως μελών, στην Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, το Δ.Σ της οποίας ευχαρίστησε για την επιλογή του Ζαγορίου για την συνάντηση.

Ο κ. Σπύρου δεν παρέλειψε να ενημερώσει  για το σεμινάριο που οργανώνεται από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, από 13 έως 15 Οκτωβρίου στη Βίτσα, με θέμα «Χτίζοντας γέφυρες» με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ των επαγγελματιών του τουρισμού στις ορεινές τουριστικές περιοχές, όπως είναι το Ζαγόρι.

Ο υπεύθυνος Στρατηγικής & Ανάπτυξης της ΕΞΝΙ, Σαμ  Κουδούνης παρουσίασε περιληπτικά το νέο προφίλ της Ένωσης, τις ενέργειες της περιόδου 2016 – 2017, καθώς και το πρόγραμμα δράσεων 2018, μαζί με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Τουριστικής Προβολής 2016-2019.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στο Ζαγόρι υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχειακές άδειες και θα μπορούσαν να είναι όλοι οι επιχειρηματίες μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων. Πάντως, στις τελευταίες εκλογές (μεγάλη ανανέωση, ηλικιακή και όχι μόνο) εκλέχτηκε εκπρόσωπος από την Αρίστη Ζαγορίου (αντιπρόεδρος) στο Δ.Σ της ΕΝΞΙ, γεγονός που δείχνει ότι η εκπροσώπηση των ξενοδόχων του Ζαγορίου θα μπορούσε να αυξηθεί εάν εγγράφονταν περισσότεροι ως μέλη.

Για το Ζαγόρι σημείωσε ότι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση στον τουριστικό χάρτη, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, ως μια εναλλακτική πρόταση και είναι αδιανόητο κάποιος που επισκέπτεται το νομό να μη βρεθεί  στο Ζαγόρι για να δει το Βίκο και το Γεωπάρκο. Με ξενοδόχους του Ζαγορίου η ΕΝΞΙ βρίσκεται μαζί σε εκθέσεις και προωθεί με κάθε μέσο το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ο κ. Κουδούνης επισήμανε ότι η Ένωση Ξενοδόχων είναι ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος εκπρόσωπος των ξενοδόχων απέναντι στην Πολιτεία, την Ομοσπονδία και το Επιμελητήριο και η εγγραφή όλων των επιχειρήσεων που διαθέτουν ξενοδοχειακό σήμα μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει στους επιχειρηματίες οι οποίοι ταυτόχρονα μπορούν να είναι μέλη των τοπικών ενώσεων, όπως της ΕΤΕΖ ή του ΖΕΝ στο Ζαγόρι.

Βασικός στόχος της ΕΞΝΙ είναι να αποκτήσει ταυτότητα, στοχευμένη προβολή (συμμετοχή σε συγκεκριμένες εκθέσεις με ουσιαστική παρουσία και όχι για το θεαθήναι, αλλά και βαρύτητα στην ψηφιακή προβολή, έκδοση έντυπου υλικού κλπ) και αναγνωρισιμότητα, το τουριστικό προϊόν της περιοχής και ευρύτερα της Ηπείρου.

Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, Σκανδιναβία, Αγγλία, Ισραήλ, Ολλανδία, Κύπρος και Τουρκία είναι οι χώρες «στόχοι» για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, πάντα συνδυάζοντας τα ορεινά και τα παράλια της Ηπείρου για τουρισμό όλο το χρόνο, ενώ σημαντική παράμετρο της προσπάθειας που καταβάλλεται είναι η ανάπτυξη του διεθνούς συνεδριακού τουρισμού.

Ειδική αναφορά έγινε για το πτητικό πρόγραμμα προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων (όπου το θέμα των καυσίμων επιλύεται με θετικό τρόπο και η τοποθέτηση συστήματος ασφαλούς προσέγγισης προχωρά, όπως και τα έργα),αφού μετά την Apollo (σημειωτέον ότι ήδη έχουν κλείσει συμβόλαια μαζί της ξενοδόχοι του Ζαγορίου) που θα αυξήσει σε τρεις εβδομαδιαίως τις πτήσεις από Μαϊο μέχρι Οκτώβριο και υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που ενδιαφέρονται, μια από αυτές με δυο πτήσεις για 24 εβδομάδες. Η ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου Ιωαννίνων, έναντι π.χ του Ακτίου, είναι το χαμηλό τέλος προσέγγισης αφού στα Γιάννενα είναι 180 ευρώ και στο Άκτιο 1400 ευρώ. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι η αναγραφή της λέξης «ioannina» στο καντράν των αεροδρομίων ανά τον κόσμο που αποτελεί την μεγαλύτερη και χωρίς κόστος διαφήμιση και προβολή της περιοχής, όπως επισημάνθηκε. Επίσης, για πρώτη φορά η ΕΝΞΙ εντάχθηκε στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας και θα υλοποιήσει έργο 170.000 ευρώ πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Η συνάντηση στο συνεδριακό κέντρο Άνω Πεδινών ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις, προτάσεις  και συζήτηση πάνω στα θέματα που τέθηκαν και ένα από αυτά ήταν και η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής με τον τουρισμό, μέσα από την διάθεση τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης, να μπει δηλαδή η γαστρονομία της Ηπείρου και κάθε περιοχής, ιδιαίτερα, στο μενού του επισκέπτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]