ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εμβόλια και περί υγείας…ΔΗΚΤΙΚΑ

Γράφει:
Άρης Μπερζοβίτης

Όταν το 2009 ξέσπασε η επιδημία της γρίπης Η1Ν1, έβγαιναν δημόσια μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθώς και στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, και υποστήριζαν ότι το εμβόλιο για τη συγκεκριμένη γρίπη προκαλεί σοβαρές παρενέργειες, ακόμη και θάνατο.

Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς γενίκευαν το θέμα δηλώνοντας ότι όλα τα εμβόλια είναι επικίνδυνα. Υπήρχαν βέβαια και μετριοπαθείς φωνές, όπως αυτή του Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, καθηγητή Παιδιατρικής, προέδρου της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και προέδρου τον καιρό εκείνο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που προσπαθούσαν να συγκρατήσουν την οργή κατά του συγκεκριμένου εμβολίου, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενίκευση και να συσχετίζεται το νέο τότε εμβόλιο κατά της Η1Ν1 με όλα τα υπόλοιπα που είναι δοκιμασμένα εδώ και χρόνια.

Ο σπόρος όμως είχε ήδη πέσει. Τη σκυτάλη πήραν αρκετά μέλη της ιατρικής και κοινότητας συνεχίζοντας την αντιεμβολιαστική οργή. Έτσι άρχισε να δυσπιστεί κατά των εμβολίων σημαντική μερίδα πολιτών σε βαθμό που να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Παράλληλα παρουσιάστηκε και το φαινόμενο να εκδίδονται πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προκειμένου να γίνει εγγραφή των μαθητών στα σχολεία.
Τα αποτελέσματα αυτού του αντιεμβολιαστικού κινήματος φαίνονται τώρα με την επιδημία έξαρσης της ιλαράς, μιας ασθένειας που την είχαμε εντελώς ξεχάσει. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 170 περιστατικά το τελευταίο τετράμηνο, κάποια με σοβαρές επιπλοκές χωρίς ευτυχώς κάποιο θάνατο, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Περίπου 350.000 παιδιά και άγνωστος αριθμός ενηλίκων ατόμων που δεν έχει εμβολιαστεί από τη δεκαετία του ’70, είναι σήμερα χωρίς ασπίδα προστασίας από ιλαρά, κοκκύτη και μαγουλάδες.

Η ιλαρά είναι μία ύπουλη και βαριά νόσος που παρουσιάζει επιπλοκές. Ύπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και 3-4 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά γιατί 1 στους 3 νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό ή το γαστρεντερικό σύστημα, εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση όπου προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 10 χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

Μήπως, λοιπόν, κάποιοι γονείς που άφησαν τα παιδιά τους έρμαιο στη τύχη της κάθε ασθένειας πρέπει ξαναδούν το θέμα με μεγαλύτερο προβληματισμό; Οι κίνδυνοι που καραδοκούν, όταν ένα παιδί δεν έχει κάνει όλα τα εμβόλια που χρειάζεται, είναι πολύ περισσότεροι από ότι όταν τα έχει κάνει.
Nextdeal


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα NextDeal τεύχος 390, 11 Οκτωβρίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]