Ουδεμία συζήτηση έγινε για το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρ' όλη τη φιλότιμη προσπάθεια της ΝΔ

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στον Κωνσταντίνο Κουφάκη για το περιοδικό «ΠΟΛΗ+ΠΟΛΙΤΙΚΗ» και την ιστοσελίδα epoli.gr

Υπουργέ, το φλέγον ζήτημα της περιόδου είναι η αξιολόγηση. Πώς εξελίσσεται η εκτέλεση των προαπαιτούμενων ως προς την τοποθέτηση νέων Γενικών Διευθυντών και διευθυντικών στελεχών στις δομές των υπουργείων;

Όλγα Γεροβασίλη: Το ζητούμενο όχι μόνο για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά συνολικά για την ελληνική κοινωνία, είναι να υπάρχουν αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες για όλους.

Γνωρίζετε ότι υλοποιούμε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο, τριετές σχέδιο αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, στο οποίο προβλέπονται σαφώς οι διαδικασίες επιλογής των στελεχών που θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης. Στην κορυφή, δηλαδή, της Δημόσιας Διοίκησης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια και όχι οι αρεστοί και οι προσκείμενοι στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Αυτό συνιστά μια ριζική τομή, η οποία έτυχε μεγάλης αποδοχής. Αυτό, άλλωστε, εννοούμε ως κυβέρνηση, όταν λέμε ότι για εμάς η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να είναι αντικειμενική, αξιοκρατική και αποτελεσματική.

Αρκεί να σας πω ότι η προκήρυξη 20 οριζόντιων θέσεων Γενικών Διευθυντών Διοικητικού-Οικονομικού στα υπουργεία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς κατατέθηκαν 255 αιτήσεις και αυτή τη στιγμή εξελίσσεται η διαδικασία της συνέντευξης από το ΑΣΕΠ.

Επίσης, έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις Γενικών Διευθυντών στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε πρώτη μία αντικειμενική διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, στηριζόμενη στα κριτήρια του Ν.4369/2016. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι η Δημόσια Διοίκηση αλλάζει και σε αυτήν την προσπάθεια οι ίδιοι οι άνθρωποί της είναι οι καταλύτες της αλλαγής.

Με δεδομένη την άρνηση των δημοσίων υπαλλήλων να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, τη στιγμή, μάλιστα, που η ΑΔΕΔΥ συνεχίζει την απεργία-αποχή, εκτιμάτε ότι έχετε εξαντλήσει τα περιθώρια διαλόγου;

Όλγα Γεροβασίλη: Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον διάλογο και οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές. Άλλωστε, αντιλαμβανόμενοι ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέστησαν απολύσεις, διαθεσιμότητες και συμπεριφορές απαξίωσης του έργου τους από την προηγούμενη κυβέρνηση, διαθέσαμε και χρόνο και δυνάμεις για να αποκαταστήσουμε πληγές και τραύματα του παρελθόντος. Επιλέξαμε, δηλαδή, να παρατείνουμε τη διαδικασία, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο εσωτερικό της Διοίκησης.

Επίσης, με όλους τους τρόπους έχουμε καταστήσει σαφές ότι η διαδικασία της αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση των υπαλλήλων και όχι στην εφεύρεση μέσων εκπαραθύρωσης ή απομείωσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Ελλείψει, λοιπόν, σοβαρών επιχειρημάτων, καλλιεργείται σκόπιμα η σύγχυση ότι πρόκειται για μια απεργιακή κινητοποίηση των συνδικαλιστικών οργάνων της Δημόσιας Διοίκησης, η διαδικασία στην οποία αναφέρεστε.

Επειδή η Αριστερά, αλλά και όσοι την υπηρετούμε, σεβόμαστε και τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ πρόκειται για μία αποχή, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο και δεν έχει προκηρυχθεί απεργία. Τη στιγμή, μάλιστα, που όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, εδώ και μήνες, είχαν στον πυρήνα τους την αποκατάσταση του κύρους του Δημοσίου και των ανθρώπων του, θωρακίζοντας τους δημοσίους υπαλλήλους από τον κοινωνικό αυτοματισμό. Οπότε, εκτιμώ ότι η προσπάθειά μας με την ολοκλήρωση του σχεδίου «Δημόσιο2020» θα ευοδωθεί, γιατί ακριβώς πηγάζει από μια αμιγώς ανθρωποκεντρική λογική και αποκαθιστά τις αδικίες του παρελθόντος.

Η πρόσφατη ρύθμιση, που ουσιαστικά αποσκοπεί στην επίσπευση της αξιολόγησης, μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Τι «λένε» τα πρώτα στοιχεία;

Όλγα Γεροβασίλη: Η ρύθμιση, στην οποία αναφέρεστε, αποβλέπει στην επίσπευση και τη διευκόλυνση της διαδικασίας, απαλλάσσοντας τον απλό υπάλληλο από κάθε μορφής ευθύνη και γραφειοκρατική αγκύλωση. Επιφορτίζονται, δηλαδή, οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Δημοσίου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς είναι αυτονόητη υποχρέωση όσων υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης να αξιολογούν τους υφισταμένους τους. Δηλαδή, υπενθυμίζουμε το αυτονόητο στους Προϊσταμένους, προκειμένου να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα η αξιολόγηση του έτους 2016.

Επιπρόσθετα, με την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίσαμε, έχει πλέον εξομαλυνθεί η διαδικασία, ώστε να μπορούν οι αξιολογούμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης, αφού τα προμηθευτούν και ηλεκτρονικά από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Εθνικού Τυπογραφείου, υπερβαίνοντας γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις.

Ως προς τα πρώτα στοιχεία, δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμη, ωστόσο λαμβάνουμε μηνύματα ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να αξιολογηθεί.

Πώς εξελίσσεται το ζήτημα της «τακτοποίησης» των συμβασιούχων; Ήδη, όπως έχετε δηλώσει, έχει ξεκινήσει η «χαρτογράφησή» τους. Ποιος είναι ο αριθμός που εκτιμάτε ότι, μπορούν οι σχέσεις εργασίας τους να μετατραπούν σε «αορίστου»; Υπάρχει κάτι νεότερο και πιο συγκεκριμένο για τη διαδικασία;

Όλγα Γεροβασίλη: Κοιτάξτε, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, στην πλάτη ανθρώπων που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή εργασία είχε δομηθεί επί δεκαετίες ένα εμπόριο ελπίδας για αμιγώς ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτή την κομματική πελατεία, που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συντηρούσαν με συμβάσεις, κρατώντας χιλιάδες άτομα σε ομηρεία, εμείς θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με τρόπο δίκαιο, αξιοκρατικό και οριστικό.

Για τον λόγο αυτό, με σεβασμό βεβαίως στους εργαζομένους, όσο και στο θεσμικό εργασιακό πλαίσιο και τις συνταγματικές επιταγές, καταγράφουμε συνεχώς τον αριθμό και το είδος των συμβάσεων, ώστε να γίνει ένας διαχωρισμός των μορφών απασχόλησής τους, με σκοπό τον ετήσιο προγραμματισμό των προσλήψεων τόσο μόνιμου όσο και έκτακτου προσωπικού, με ορθολογικά και μόνο κριτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μιλάμε για μετατροπές συμβάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται ούτε από την ελληνική, ούτε από την κοινοτική νομοθεσία, αλλά για ανοιχτούς, διαφανείς διαγωνισμούς.

Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της ενίσχυσης της διαφάνειας, έρχεται να συμβάλλει και η ψηφιακή απεικόνιση της Δημόσιας Διοίκησης, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά.

Εντός του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση του Δημοσίου, μέσω της οποίας θα είναι προσβάσιμα με ηλεκτρονικό τρόπο τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, όπως και ο αριθμός των απασχολούμενων, με βάση την «Απογραφή» του ανθρώπινου δυναμικού. Πάνω σε αυτό το σύστημα βασίζεται και το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Όσο για τα περί «μονιμοποίησης» και «κομματικών στρατών», τα έχουμε πια συνηθίσει ως μέρη μιας εκτεταμένης προπαγάνδας «fake news», με τελικό στόχο την απαξίωση του Δημοσίου στην ελληνική κοινωνική γνώμη και την εκχώρηση των λειτουργιών του στους ιδιώτες, μετά τα όσα μας απροκάλυπτα περιέγραψε στην 82η ΔΕΘ ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αριθμός των απασχολούμενων συμβασιούχων συνολικά στο Δημόσιο, παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις σας, τις απαντήσεις σας στη Βουλή, παραμένει υπό αμφισβήτηση και «terra incognita» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Δώστε μας τα αριθμητικά εκείνα στοιχεία, που θα απεικονίσουν οριστικά την κατάσταση.

Όλγα Γεροβασίλη: Η «Απογραφή», δηλαδή το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, έχει αναρτημένα όλα τα στοιχεία, τα οποία επικαιροποιούνται σε μηνιαία βάση, είναι προσβάσιμα και πολλάκις τα έχω καταθέσει στη Βουλή.

Τον μήνα Αύγουστο –δεδομένου ότι ο Σεπτέμβριος δεν έχει ακόμη τελειώσει– οι συμβασιούχοι που πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (δεν μιλάμε για συμβασιούχους από ΕΣΠΑ κτλ) ανέρχονται σε 52.572, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, οπότε και είχαμε 53.335 συμβασιούχους, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Δεν θυμάμαι, επίσης, ποτέ στο παρελθόν άλλη κυβέρνηση να ήταν τόσο διαφωτιστική και τόσο εξωστρεφής στην παροχή στοιχείων –για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Εξάλλου, όπως γνωρίζετε, στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο στόχος ο οποίος συμφωνήθηκε και με τους Θεσμούς, ήταν ο μέσος όρος των συμβασιούχων του 2016 να μην ξεπεραστεί και για τα έτη 2017 και 2018. Με ένα καινούριο στοιχείο όμως, που κερδήθηκε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση: να εξαιρεθεί, δηλαδή, το προσωπικό που ασχολείται με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όπως και τις φυσικές καταστροφές.

Ουδεμία συζήτηση έγινε για το θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, παρ' όλη τη φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση εντός των συνόρων.

Στο ζήτημα των συμβασιούχων από παράταση στην καθαριότητα των Δήμων, τώρα, που απασχόλησε την επικαιρότητα και εσάς προσωπικά. Έχει ακουστεί ότι ο αριθμός όσων θα τακτοποιηθούν θα προσεγγίζει τους 5.000. Εκτιμάτε ότι, η διαδικασία του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα κινηθεί γρήγορα, ώστε έως την 31η Μαρτίου του 2018 να έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες;

Όλγα Γεροβασίλη: Όπως ξέρετε, το μισθολογικό κόστος των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τους τέλη. Πρόκειται, δηλαδή για μια ειδική περίπτωση, καθώς δεν επιβαρύνεται με την παραπάνω δαπάνη ο κρατικός προϋπολογισμός. Όσο για την περαιτέρω διαδικασία, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συγκεντρώνει τα αιτήματα των Δήμων, που θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από αυτό. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορώ να γνωρίζω ακόμη τον αριθμό των σχετικών αιτημάτων.

Ο «μεγάλος ασθενής», το Δημόσιο, θεωρείτε ότι, θα «βρει» επιτέλους θεραπεία από το 2020 και τις μεταρρυθμίσεις που προωθείτε; Ποιες είναι αυτές; Πού θα θέλατε να «σταθείτε» κυριότερα;

Όλγα Γεροβασίλη: Η δική μας οπτική δεν αντιμετωπίζει τη Δημόσια Διοίκηση ως τομέα που νοσεί. Αντίθετα, για εμάς είναι απαραίτητη η δυναμική συμμετοχή του Δημοσίου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η Δημόσια Διοίκηση θα δώσει την ώθηση για την μετάβαση στην Ελλάδα μετά την επιτροπεία, καθώς διαθέτει και το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία. Εμείς πρέπει να την εξοπλίσουμε με τα θεσμικά εκείνα εργαλεία, που θα ανατάξουν τις παραγωγικές της δυνάμεις και θα ενισχύουν την αποδοτικότητα των υπηρεσιών της απέναντι στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αυτόν τον στρατηγικό στόχο υλοποιούμε με την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» σε δύο διαφορετικές τροχιές: η πρώτη αφορά στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης, ώστε ο κατάλληλος υπάλληλος να βρεθεί στην κατάλληλη θέση. Για τον σκοπό αυτό –όπως σας ανέφερα– τον Οκτώβριο θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό οργανόγραμμα και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και παράλληλα έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες εφαρμογής του πρώτου κύκλου του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας. Δηλαδή, θα γνωρίζουμε όλοι πόσοι, ποιοι, πού και με τι αρμοδιότητες απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση.

Ταυτόχρονα, κινούμαστε και στην τροχιά της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υλοποιώντας δράσεις για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, την απλούστευση διαδικασιών, την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και έργα που υπηρετούν την πολιτική για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τα ανοιχτά δεδομένα.

Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση, εναρμονισμένη και με την τρέχουσα ευρωπαϊκή ατζέντα. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα συμμετάσχει στην 2η Διυπουργική Σύνοδο της ΕΕ, στο Ταλίν στις 5-6 Οκτωβρίου 2017.

Στη διάρκειά της θα υπογραφεί η 2η πανευρωπαϊκή Διακήρυξη για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η οποία θα σηματοδοτήσει την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την επόμενη επταετία.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι ανάμεσα στα ζητήματα που συζητάμε σε επίπεδο ΕΕ είναι η ενίσχυση της δυνατότητας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη Δημόσια Διοίκηση, εφόσον το επιλέξουν.

Επιπλέον, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αύξηση της προθυμίας των πολιτών και των επιχειρήσεων να αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τη Δημόσια Διοίκηση, ιδίως με την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και προώθηση διαθέσιμων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Κοινός ευρωπαϊκός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε την καλύτερη ψηφιακή προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και πληροφορίες για όλους τους πολίτες, όπως και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη ψηφιακή παροχή υπηρεσιών μεταξύ τομέων της ΕΕ.

«Κλείσιμο» τρίτης αξιολόγησης: Με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για ολοκλήρωση έως το τέλος του έτους, σε ποιο σημείο βρίσκεται η ικανοποίηση των προαπαιτουμένων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης;

Όλγα Γεροβασίλη: Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με δεδομένη την παρακαταθήκη της δεύτερης αξιολόγησης, θα ανταποκριθεί και πάλι στην ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στόχος μας είναι η κατάργηση όλων των εργαλείων με τα οποία δομήθηκε επί δεκαετίες το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος, αλλά και η υλοποίηση όλων εκείνων των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα εμπεδώνουν συνθήκες διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση, θέτοντας οριστικά τέλος σε όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία.

Πέρα και πάνω από τα προαπαιτούμενα απέναντι στους Θεσμούς, προέχει το προαπαιτούμενο επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και τη λήξη της επιτροπείας και αυτόν τον εθνικό στόχο, πρωτίστως, υπηρετούμε.


Η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δημοσιευτεί στους παρακάτω συνδέσμους:
https://www.epoli.gr/megales-metarrythmiseis-dimosioy-oktwbrio-a-91918.html
https://www.epoli.gr/periodiko.php?id=91917

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]