ΚΚΕ:Περιοδεία Ν.Καραθανασόπουλου στα Ιωάννινα

Κατά την περιοδεία του στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, το πρωί επισκέφτηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους ΠΙΝΔΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ,ΖΑΓΟΡΙ.
Το βράδυ μίλησε σε μαζική εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε η ΤΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ, αναφέροντας ότι «επιβεβαίωσε το στόχο της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η Ελλάδα «αναβαθμίζεται» ως ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί μερίδιο από τη λεία και τα παζάρια για τους ενεργειακούς δρόμους. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά απέναντι στις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, που τον εμπλέκουν πιο βαθιά στους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς και φέρνουν νέους μεγάλους κινδύνους. Να γυρίσει την πλάτη στην προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δε διστάζει να προσβάλλει ακόμη και την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του λαού, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να σπείρει το δηλητήριο της υποταγής ως δήθεν μονόδρομο».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «η προσπάθεια την οποία κάνει η κυβέρνηση να καταστήσει ως εθνικό στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη» και την έξοδο στις αγορές είναι μια προσπάθεια να καταστήσει συνενόχους και να αποδεχθούν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα τα παλιά και τα νέα αντιλαϊκά-βάρβαρα μέτρα». Αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για τις επενδύσεις και την αγορά εργασίας λέγοντας πως τα δύο κόμματα «υπηρετούν την ίδια στρατηγική, τον ίδιο στόχο, έχουν τις ίδιες βασικές πολιτικές επιλογές, αλλά έχουν και διαφοροποιήσεις». Όπως εξήγησε, η διαφοροποίησή τους έγκειται στο ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στη δεδομένη στιγμή, αφ' ενός να υλοποιεί μια αντιλαϊκή πολιτική και αφ' ετέρου να μπορεί να εγκλωβίζει λαϊκές συνειδήσεις
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η αυταπάτη της "ανάπτυξης" που προσπαθούν να σπείρουν σύσσωμοι κυβέρνηση, ΝΔ, κόμματα του κεφαλαίου, περιφέρεια και δήμοι σκοντάφτει στην ωμή σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και σε ολόκληρη την Ελλάδα και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως:
Ο ΒΙΚΟΣ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο νερού στην αγορά και ο ΧΗΤΟΣ στέλνει νερά ακόμα και στην Κίνα. Η πρωτιά όμως έγινε στις πλάτες των εργαζομένων, επέβαλε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εντατικοποίηση χτυπάει "κόκκινο", οι εργάτες αγκομαχάνε. Προκλητικά μάλιστα για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου στο χώρο του νερού ο Δήμος Ιωαννιτών παρέγραψε πρόστιμο 2,5 εκατ. ευρώ την ώρα που κόβουν το νερό από τα σπίτια της εργατικής, - λαϊκής οικογένειας που αδυνατεί να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς. Το νερό γίνεται ακριβό για τα λαϊκά νοικοκυριά και φθηνό για τους επιχειρηματίες που το εμπορεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 το ποσό που πληρώνουν ΒΙΚΟΣ - ΖΑΓΟΡΙ έχει μειωθεί στο μισό και έχουν δυνατότητα μεγαλύτερης άντλησης.
Ο ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ έχει τριπλασιάσει την παραγωγή του τα τελευταία χρόνια και η ΠΙΝΔΟΣ ανακοινώνει νέες επενδύσεις. Οι εργαζόμενοι όμως το πλήρωσαν με απανωτές μειώσεις μισθών, με το να σακατεύονται οι εργαζόμενοι στα 12ωρα, με το να γίνεται σκλαβοπάζαρο Ελλήνων και ξένων εργατών μέσω των εργολάβων.
Η ΔΩΔΩΝΗ έχει αύξηση εξαγωγών κατά 40%, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι όμως βίωσαν μείωση της τιμής στο γάλα κατά 7 λεπτά το κιλό, παραμένουν σταθερά απλήρωτοι για κάποιους μήνες, δίνουν καθημερινή μάχη για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους.
Όπου επικράτησε το θαύμα του τουρισμού επικράτησαν ταυτόχρονα μειώσεις μισθών για τους ξενοδοχοϋπάλληλους, δουλειά μέχρι λιποθυμίας, ακόμα και νεκρός στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Χιλιάδες νέα παιδιά δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς, ακόμα και με απλήρωτη μαθητεία.
Ειδικά για την εργασιακή ζούγκλα, υπογράμμισε ότι «έχουμε μια διαμορφωμένη αγορά εργασίας, η οποία διαμορφώθηκε με τους νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ την επεκτείνει ακόμα περισσότερο», φέρνοντας το παράδειγμα των προωθούμενων αντιδραστικών αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.
Οσο για τους μικρομεσαίους αγροκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους ανέφερε ότι  από τα στοιχεία που υπάρχουν αναδεικνύονται τα διαχρονικά αποτελέσματα της ΚΑΠ της ΕΕ, που συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, που είναι συγκέντρωση των κλάδων της πτηνοτροφίας, προβατοτροφίας, αιγοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας όλο και σε λιγότερα χέρια δηλ. τα ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Επίσης τόνισε ότι η εμπιστοσύνη των κεφαλαιοκρατών στην ελληνική οικονομία «αρχίζει να εξομαλύνεται», όμως προϋπόθεση για να υπάρξει αυτή η σταθεροποίηση «είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής».
Στο τέλος της ομιλίας αναφέρθηκε στην διέξοδο που υπάρχει και είναι η ενίσχυση και συμπόρευση με το ΚΚΕ ώστε να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Ν' ανοίξει ο δρόμος για την απαλλαγή της παραγωγής απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι θα παραχθεί καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές, από τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο δρόμος με λαϊκή - εργατική εξουσία. Με κοινωνικοποίηση της γης και παραγωγής, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς ενταγμένους στην κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία, με κρατικό εμπόριο, με κρατικές υποδομές προστασίας από φυσικές καταστροφές. Με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης θα επιτευχθεί η ολόπλευρη αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων που υπάρχουν στην ΗΠΕΙΡΟ και γενικότερα στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]