Ενωση Γονέων Δήμου Ιωαννιτών:«Κανονικότητα για μας δεν είναι απλά να ανοίγουν τα σχολεία !!!»

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

«Κανονικότητα για μας δεν είναι απλά να ανοίγουν τα σχολεία !!!»

Αγαπητοί γονείς.
Για μια ακόμα χρονιά στα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η λαϊκή οικογένεια, ανεργία , φόροι, τον ΕΝΦΙΑ, τα καθημερινά βάρη, προστέθηκαν τα έξοδα για σχολικά είδη, φροντιστήρια, δραστηριότητες τέχνης και αθλητισμού. Την ίδια ώρα τα προβλήματα στα σχολεία παραμένουν, ακυρώνουν την «κανονικότητα» που προβάλει η κυβέρνηση, απαιτούν λύσεις.
  Παρά την κατ’ όνομα ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων η «κανονικότητα» είναι ζητούμενο καθώς σε πολλά νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν τμήματα προνηπίων, σε πολλά Τμήματα Δημοτικών Σχολείων παρατηρείται οριακή λειτουργία με 25αρια τμήματα ως αποτέλεσμα συγχωνεύσεων, καταργήσεις ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ ελλείψεις  βιβλίων , «περιπλανώμενοι» καθηγητές από σχολείο σε σχολείο χωρίς την αναγκαία παιδαγωγική σταθερότητα της σχέσης με τους μαθητές, η 2η και 3η ανάθεση νομιμοποιείται και διευρύνεται, υπάρχουν πολλά κενά εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα να επικρατεί αναστάτωση στα σχολεία και να χάνονται χιλιάδες ώρες, έχει καλυφθεί ένα μικρό μόνο μέρος παράλληλης στήριξης για τα παιδιά που την έχουν ανάγκη, τα ολοήμερα σε πολλά σχολεία υπολειτουργούν, τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο τα πληρώνουν ακόμη οι γονείς.
Καθώς η υποχρηματοδότηση αποτελεί καθημερινό εμπόδιο στην στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων ο κατάλογος των προβλημάτων δεν έχει τελειωμό. Τα σχολικά κτίρια στην α/θμια δεν επαρκούν για τις ανάγκες ,κλείνουν ελεύθεροι χώροι για να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας.
Είναι απαραίτητο να σταθούμε σε δύο επιπλέον σημεία που μας απασχόλησαν:
1. Η υποβάθμιση του ΣΑΠ (Σχολείο Σωματικά Αναπήρων Παίδων) οργανικά, των υπηρεσιών του και επομένως του εκπαιδευτικού του αποτελέσματος. Στεγάζεται παραδοσιακά στην ΕΛΠΑΠ από την οποία υποχρεώθηκε σε έξωση και μέχρι αυτή να γίνει περιορίστηκε στις μισές αίθουσες, μετά από απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Αυτό αποτελεί πρόκληση για τους μαθητές με κινητικά προβλήματα. Δεν αποκαλύπτει απλά τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση της ΕΛΕΠΑΠ (εμείς δεν είχαμε καμία αυταπάτη) ούτε και της Δημοτικής Επιτροπής  Παιδείας του Δήμου αλλά και την αδυναμία του κράτους να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με στοιχειώδεις παροχές. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ στο ΣΑΠ οι αίθουσες διδασκαλίας ώστε να παρέχει το εκπαιδευτικό του έργο, μέχρι να βρουν οι αρμόδιοι που πήραν την απόφαση, χώρο κατάλληλο για τη μεταστέγασή του. Η προκρούστεια λύση που δόθηκε αποτελεί προσβολή για τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς.
2. Μετά από συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσης Γονέων με αποκορύφωμα την συλλογή 1000 περίπου υπογραφών, ο Δήμος μέσω του ΟΚΠΑΠΑ υποσχέθηκε ότι θα λειτουργούσε από τον Σεπτέμβρη ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Μπήκε ο Οκτώβρης και σε νέα συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ δεσμεύτηκε ότι αυτό θα γίνει αφού βρεθεί κατάλληλος χώρος. Παρακολουθούμε το θέμα, δεν μας πείθουν οι υποσχέσεις, ελέγχουμε και διεκδικούμε λύση σε αυτό το χρόνιο αίτημά μας που αποτελεί αίτημα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.
Για μια ακόμα χρονιά αποδεικνύεται ότι με ψίχουλα δεν γίνεται δωρεάν παιδεία! Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να επιφέρουν λύσεις.
 Διεκδικούμε άμεσα:
Να λειτουργήσουν τώρα όλα τα ολοήμερα σχολεία, τα τμήματα των ΕΠΑΛ, τα τμήματα κατευθύνσεων. Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 στα τμήματα γενικής παιδείας και 10 στα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις.
Να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η Ενισχυτική Διδασκαλία στα Γυμνάσια και η Πρόσθετη Διδακτική στήριξη στα Λύκεια με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όχι στη διδασκαλία με 2η και 3η ανάθεση.
Όχι στα πολυπληθή τμήματα που μειώνουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις δυνατότητες παρέμβασης.
Να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. 
Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή, βελτίωση των σχολικών κτιρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης (τμήμα του 5ου Δ.Σ. δεν λειτουργεί ακόμα, ένα χρόνο μετά το σεισμό και τις ζημιές που έχει υποστεί).
Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.
Εδώ και τώρα άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Άμεσα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι διορισμοί μόνιμου προσωπικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Να λειτουργήσουν παντού όπου χρειάζεται Τμήματα Ένταξης και παράλληλη στήριξη.
Δωρεάν εμβολιασμοί και ιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά χωρία όρους και προϋποθέσεις από κινητές μονάδες των Νοσοκομείων της πόλης μας .Να μην κοπεί κανένα επίδομα ιατρικής φροντίδας από τα ΚΕΠΑ σε κανένα  παιδί.  
Όλος ο Οκτώβρης να είναι μήνας συλλογικών διαδικασιών και αγώνων!
Συμμετέχουμε στο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο εργατικών κέντρων ,σωματείων και άλλων φορέων της περιοχής  στις 24 Οκτώβρη 6:30 το απόγευμα στο Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων  γιατί  «Στην Ανάπτυξή τους δεν έχει θέση η μόρφωση των παιδιών μας και οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μας».

Στις 30 Οκτώβρη μαζί με τα παιδιά μας στον αγώνα τους για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει! Οι Σύλλογοι Γονέων Γυμνάσιου και Λυκείου στηρίζουμε ουσιαστικά τον αγώνα των μαθητών. Παίρνουμε απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική τους κινητοποίηση!

Καλούμε όλους τους γονείς να συσπειρωθούν στους Συλλόγους Γονέων. Τα Δ.Σ. των Συλλόγων να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, να καταγράψουν, να συζητήσουν τα προβλήματα τους και να οργανώσουν παρεμβάσεις προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την επίλυσή τους. Οι Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων να ολοκληρωθούν ως τις 6 Νοεμβρίου. 
Θα ακολουθήσει από την Ένωση Γονέων σύσκεψη των Συλλόγων στις 8 Νοέμβρη όπου θα συζητηθούν τα θέματα που οι ίδιοι οι Σύλλογοι θα αναδείξουν και θα αναζητηθούν λύσεις στη βάση της συλλογικής διεκδίκησης, της συμμετοχής και του αγώνα.
Σημείωση: Σας στέλνουμε ένα Πίνακα ώστε να έχουμε κι εμείς και η ΑΣΓΜΕ συγκεκριμένα στοιχεία για τα σχολεία. Παρακαλούμε συμπληρώστε τον κι αποστείλτε τον σε εμάς.

Γιάννενα Οκτώβρης 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]