Συνάντηση του Γιάννη Καραγιάννη με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας

Οι παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και ειδικότερα η μακρά παράδοση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, Γιάννης Καραγιάννης, με τον Πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα, Essam Baitalmal.

"Είναι γνωστό πως από τη δεκαετία του '70, ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν υλοποιήσει σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Παράλληλα, οι αραβικές αγορές ήταν ανέκαθεν σημαντικές για την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, καθώς ο αραβικός κόσμος αποτελούσε τη δεύτερη σημαντικότερη -μετά την Ε.Ε.- ελληνική εξαγωγική αγορά σε όλη τη δεκαετία του '80 και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '90. Σήμερα, η  Σαουδική Αραβία αποτελεί μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα και τα ελληνικά τρόφιμα είναι μία από τις σημαντικότερες εξαγωγές της Ελλάδας προς το βασίλειο. Αυτή η μακρά παράδοση συνεργασίας Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, διευκολύνει την ανάπτυξη νέων οριζόντων για το μέλλον" ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Ο κ. Essam Baitalmal, τόνισε: "Η Σαουδική Αραβία είναι η μεγαλύτερη ελεύθερη οικονομία στη Μέση Ανατολή, αποτελώντας το 25% του συνολικού αραβικού ΑΕΠ. Η γεωγραφική της τοποθεσία παρέχει εύκολη πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, δηλαδή σε περισσότερους από 450 εκατομμύρια καταναλωτές, και παράλληλα η εσωτερική της αγορά επεκτείνεται διαρκώς χάρη στην παρουσία πληθυσμού με ισχυρή αγοραστική δύναμη. Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους θα μπορούσε να διευρυνθεί η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, όπως οι υποδομές, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η αγροτική δραστηριότητα. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αποδώσει πολλά και στις δύο χώρες".

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]