Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας
Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρωθυπουργό της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα. Αφορμή της επίσκεψής του η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα, το 2018. Μια πολύ σημαντική διοργάνωση, που είμαστε βέβαιοι ότι θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, όπως, άλλωστε, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1988 στη Σεούλ.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του, όμως, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε μια σειρά από κομβικούς τομείς συνεργασίας και διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εν τούτοις υπάρχουν πολλά σημεία που μας φέρνουν πιο κοντά.
Σήμερα, μας έφερε κοντά ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό Πνεύμα. Όμως, πέραν του Ολυμπιακού Πνεύματος και του πάντα επίκαιρου μηνύματος της οικουμενικότητάς του, πρέπει να τονίσω ότι μας φέρνει πιο κοντά και το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια και για τις διεθνείς προκλήσεις, όμως, γενικότερα.
Μας φέρνουν πιο κοντά, βεβαίως, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από κοινού σε μια ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένη οικονομία, όπου, για παράδειγμα, δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες κατασκευάζουν τα πλοία τους στην Κορέα, αλλά ολοένα και περισσότεροι Κορεάτες καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτοδιατροφικά προϊόντα, για την ελληνική διατροφή, για την ελληνική κουζίνα ή για το γεγονός ότι δεκάδες κορεατικές επιχειρήσεις, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, επενδύουν σε ελληνικές startups, καθώς και για το γεγονός, επίσης, ότι Κορεάτες ειδικοί μεταφέρουν τεχνογνωσία για την ανάπτυξη μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε εκτενώς με τον  κύριο Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Εξέφρασα τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για τις βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Και τόνισα τις προσπάθειές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να τερματιστούν άμεσα αυτές οι απειλές.
Παράλληλα, υπογράμμισα τη σημασία που αποδίδουμε στη μη διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής, με σκοπό έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά και βεβαίως με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση, την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρείχε η χώρα του στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης.
Βεβαίως, ο πιο σημαντικός τομέας για τις σχέσεις μας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η οικονομία. Και η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου η συνεργασία μας στον τομέα αυτό μπορεί να αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική. Μια περίοδος, κατά την οποία, όχι μόνο οι διπλωματικές, αλλά και οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας απλώνονται ολοένα και περισσότερο, πέρα από τα στενά της σύνορα.
Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλήσαμε για τα σημαντικά περιθώρια που υπάρχουν, προκειμένου στο άμεσο μέλλον περισσότερες κορεατικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ειδικότερα στον τομέα των υποδομών, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.
Αλλά μιλήσαμε επίσης και για τις μεγάλες προοπτικές που έχει η δυνατότητα αύξησης των δικών μας εξαγωγών στη Νότια Κορέα, πέρα από τον αγροτοδιατροφικό τομέα, στον οποίο ήδη αναφέρθηκα, καθώς και στον τομέα του ναυτιλιακού εξοπλισμού.
Είμαι σίγουρος ότι το σημερινό επιχειρηματικό forum, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι σημαντικότερες, οι μεγαλύτερες κορεατικές εταιρείες, θα συνεισφέρει σημαντικά προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της διμερούς μας συνεργασίας.
Συζητήσαμε, όπως σας είπα, και για τα θέματα που αφορούν τη συνεργασία μας και την παροχή τεχνογνωσίας από την κορεατική πλευρά, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ψηφιοποίησητου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη σήμερα, πιστεύω ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην υλοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, που έχει ως στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη Δημόσια Διοίκηση.
Τέλος, συνομιλήσαμε για την επικείμενη υπογραφή Συμφωνίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αλλά και για τις μεγάλες δυνατότητες, που ανοίγονται από τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων.
Τονίσαμε, δε, ότι η τροποποιημένη Συμφωνία Αεροπορικών Μεταφορών θα συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, μόλις υλοποιηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο.
Ο κύριος Πρωθυπουργός μου εκμυστηρεύτηκε ότι είναι λάτρης των ελληνικών νησιών και ιδιαίτερα της Σαντορίνης, καθώς είναι εξαιρετικά φημισμένη και στην Κορέα. Τον προσκάλεσα να την επισκεφτεί ο ίδιος, κάποια στιγμή, έχοντας περισσότερο χρόνο.
Είμαι βέβαιος ότι αύριο θα απολαύσει μια εξαιρετικά σημαντική Τελετή στην Αρχαία Ολυμπία, στον ιερό αυτό τόπο. Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, η Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι να μεταφερθεί στις χειμερινές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, τον Φεβρουάριο του 2018. Μια Φλόγα, όμως, που συμβολικά θα έλεγα ότι συμβολίζει, πέρα από αυτή καθ΄ αυτή τη διαδικασία, και την πάντα αναμμένη Φλόγα του Ολυμπιακού Πνεύματος, που μεταδίδει το παγκόσμιο, το οικουμενικό μήνυμα της ειρήνης, της συνεργασίας, της ευημερίας, της ευγενούς άμιλλας, που νομίζω ότι πάντοτε από τα αρχαία χρόνια είχε πολύ μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα, δε, στις μέρες μας, ιδιαίτερα, δε, στην Κορεατική Χερσόνησο. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στη διοργάνωση των Αγώνων. Και ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, θερμά τον Νοτιοκορεάτη Πρωθυπουργό για την παρουσία του. Τον καλωσορίζω, για άλλη μια φορά, στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιος ότι πέραν της Αφής, η δυνατότητα που μας δόθηκε για να συζητήσουμε για τη σύσφιξη των σχέσεών μας δεν θα πάει καθόλου χαμένη. Το κάθε άλλο, το αντίθετο. Νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε πολύ πιο εντατικά στην εμβάθυνση των σχέσεών μας.

LeeNak-yon: Τον Φεβρουάριο του 2018, όπως είπατε Εξοχότατε, θα διεξαχθούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Δημοκρατία της Κορέας. Αλλά, πραγματικά, δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για τους Αγώνες και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Σας ευχαριστούμε, επίσης, για τη φιλοξενία και τη δική μου και όλης της αποστολής. Όταν γυρίσω στην πατρίδα μου, θα μιλήσω σε όλους για αυτό το πνεύμα φιλοξενίας της Ελλάδας.
Η Ελλάδα και η Κορέα συνδέονται με πολύ στενούς δεσμούς φιλίας. Τη δεκαετία του 1950, η Ελλάδα έστειλε πάνω από 10.000 στρατιώτες να πολεμήσουν για την ελευθερία και τη δημοκρατία της χώρας μου. Και ακριβώς, χάρη στη βοήθεια όλων των στρατιωτών, μπορέσαμε να παραμείνουμε ζωντανοί, να ορθοποδήσουμε και να πετύχουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα. Ο κορεατικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα.
Το 1961, όταν συνάψαμε διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα σας, είχαμε συνεργασίες σε πάρα πολλούς τομείς. Και τη δεκαετία του 1970 ξεκινήσαμε την κατασκευή μεγάλων ναυπηγείων και η Ελλάδα, οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν οι πρώτοι που παρήγγειλαν πλοία στα κορεατικά ναυπηγεία. Με τη βοήθεια των Ελλήνων μπορέσαμε να αναπτύξουμε τα ναυπηγεία μας.
Αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τις απειλές από τη Βόρεια Κορέα, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό μας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το μήνυμα που στέλνετε και στη Βόρεια Κορέα.
Αύριο, θα ζήσουμε την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση, γιατί πραγματικά με τη βοήθειά σας και με τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν, μπορέσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας.
Το 21% των παραγγελιών που έχουν τα ναυπηγεία μας προέρχονται από την Ελλάδα. Το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κορέα επηρεάζεται πάρα πολύ σημαντικά από τον ναυπηγικό τομέα. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ισορροπημένο το ισοζύγιο. Για αυτό θέλουμε να έχουμε περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα: αγροτοδιατροφικά προϊόντα, κρασί, λάδι, άλλα γεωργικά προϊόντα, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα βοηθήσει και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του κορεατικού λαού, επίσης.
Όπως αναφέρατε, Εξοχότατε, αυτοί όλοι είναι οι τομείς, όπου η Κορέα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Ένας άλλο τομέας είναι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ήδη, υπογράψαμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Κορέας εφάρμοσαν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση πάρα πολύ νωρίς και πάρα πολλές χώρες μας επισκέπτονται να διδαχθούν από το δικό μας σύστημα. Έχουμε μεγάλη εμπειρία. Και πιστεύω ότι αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι και αμοιβαία. Διότι, όλες οι χώρες, ακόμη και η Ελλάδα, μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε ένα πιο διαυγές, διάφανο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει γρήγορα ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς και η Κορέα εδώ μπορεί να βοηθήσει.
Είμαστε στη διάθεσή σας να μοιραστούμε τα πάντα με την Ελλάδα. Και θα συνεργαστούμε και θα συζητήσουμε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Ελλάδα, και για άλλους τομείς συνεργασίας. Πρέπει να διευρύνουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές, να μειώσουμε το έλλειμμα στο εμπορικό μας ισοζύγιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο του πολιτισμού. Και είναι η χώρα από όπου ξεκίνησε το μήνυμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία σε όλο τον πλανήτη. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Το Ολυμπιακό Πνεύμα γεννήθηκε εδώ στην Ελλάδα. Και πιστεύουμε ότι θα το μεταδώσουμε και στον κορεατικό λαό την επόμενη χρονιά. Γύρω στις 100 ημέρες έχουν μείνει μέχρι την έναρξη των Αγώνων. Θα κάνουμε τα πάντα, θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε οι Αγώνες να είναι επιτυχείς. Και πιστεύουμε ότι η χώρα μας θα είναι μια χώρα ασφαλής, που θα μπορεί να καλωσορίσει όλους τους πολίτες από όλες τις χώρες που θέλουν να έρθουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.
Και ελπίζουμε ότι θα καλωσορίσουμε και εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ, εκεί. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε όποτε βοηθήσουν οι συνθήκες, είτε να έρθουμε εμείς εδώ, είτε και εσείς να έρθετε στην Κορέα. Ελπίζω ότι θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Βέβαια, κάνει κρύο, να το ξέρετε, να είστε προετοιμασμένος!
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, για μια ακόμη φορά, για τη φιλοξενία και σε μένα και σε όλη την αποστολή της χώρας μου. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα διευρυνθούν, θα γίνουν πιο στενές. Και πιστεύω ότι πραγματικά θα μπορέσουμε να βρούμε νέους τρόπους για να συνεργαστούμε και σε άλλους τομείς. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιάννης Φασουλάς (ΕΡΤ): Κύριε Πρωθυπουργέ της Νοτίου Κορέας, καλώς ήρθατε στην Ελλάδα. Είπατε στις δηλώσεις σας ότι οι Έλληνες εφοπλιστές ήταν αυτοί που στήριξαν τη δική σας βιομηχανία και τη δική σας χώρα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, από τη δική σας την πλευρά, σε ποιους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου θα επικεντρώσετε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την Ελλάδα, κάτι που θα σημαίνει και την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό: Κύριε Πρωθυπουργέ, μετά την Κίνα, ανοίγει ένας νέος δρόμος για την ελληνική οικονομία;
Αλέξης Τσίπρας: Είναι σταθερή η επιδίωξή μας να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία εφαρμόζουμε ως δόγμα τα τελευταία δυόμιση χρόνια, με όλες τις χώρες που παίζουν έναν σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα, στους κρίσιμους τομείς, ιδιαίτερα της οικονομίας, του εμπορίου.
Η Νότια Κορέα, όμως, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Είναι μια χώρα που έχει πολύ έγκαιρα προβλέψει ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας. Και άρα, η επιλογή των κυβερνήσεων στη Νότια Κορέα να επενδύσουν στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στο ανθρώπινο κεφάλαιο κατά την ευρύτερη έννοια, διότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα της γνώσης και της εξάσκησης των ανθρώπων, των επιστημόνων πάνω στα αντικείμενα της νέας γνώσης και της έρευνας. Η Νότια Κορέα, λοιπόν, έχει προχωρήσει πάρα πολύ σε ό,τι αφορά την εφαρμοσμένη έρευνα, την εφαρμοσμένη πάνω στην καθημερινότητα χρήση της τεχνολογίας. Και υπ’ αυτή την έννοια, έχουμε πάρα πολλά να πάρουμε.
Δεν θα έλεγα ότι η σχέση μας μπορεί να είναι στο μέλλον μια σχέση συμβατική, υπό την έννοια ότι θα έχει τόσο μεγάλη αξία να μετρήσουμε τις επενδύσεις ευρώ το ευρώ ή δολάριο το δολάριο, αναλόγως σε ποιο νόμισμα τη μετράει κανείς. Αλλά θα έχει ιδιαίτερη αξία να δούμε πώς μπορούμε εμείς να αποκομίσουμε εμπειρία, γνώση, τεχνογνωσία και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε και τον εμπορικό τομέα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφέρθηκε πριν ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κορέας στο εμπορικό ισοζύγιο. Πράγματι, το εμπορικό ισοζύγιο είναι ανισοβαρές. Και είναι ανισοβαρές και σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας προς την Νότια Κορέα σε σχέση με τις εισαγωγές, αλλά είναι ανισοβαρές και ως προς τις επενδύσεις. Διότι, ενώ έχουμε λίγες εξαγωγές, έχουμε πολύ σημαντικές επενδύσεις Ελλήνων πλοιοκτητών στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας.
Είναι κοινή μας βούληση να εξισορροπήσουμε αυτό το ισοζύγιο. Και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Όχι σταματώντας να εισάγουμε νέα τεχνολογία από τη Νότια Κορέα, δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ίσα-ίσα που θα είναι ευπρόσδεκτη η τεχνολογία των πολύ σημαντικών νοτιο-κορεατικών επιχειρήσεων, που έχουν παγκόσμια ακτινοβολία. Σχεδόν σε κάθε σπίτι, ενδεχομένως, υπάρχει μια ηλεκτρονική συσκευή που έχει παραχθεί στη Νότια Κορέα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι να εξισορροπήσουμε το ισοζύγιο, εξάγοντας περισσότερα αγροτικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, εξάγοντας προϊόντα που αφορούν τον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, διότι όντως εκεί επισκευάζονται ελληνικά πλοία, άρα έχει σημασία, τα εξαρτήματα με τα οποία αυτά τα πλοία επισκευάζονται, οι μηχανές που παίρνουν τα ανταλλακτικά, να αξιοποιηθεί και η ελληνική βιομηχανία για την εξαγωγή αυτών των προϊόντων, που θα συνεισφέρουν συνολικά στην ναυπηγοεπισκευή στη Νότια Κορέα. Καθώς, επίσης –και αυτό μας ενδιαφέρει- είναι να αυξήσουμε τις επενδύσεις σημαντικών επιχειρήσεων και νέας τεχνολογίας και στην Ελλάδα. Και πάνω σε αυτό συζητήσαμε διεξοδικά και νομίζω ότι και η συνεργασία ανάμεσα στα Ερευνητικά Κέντρα και τα Πανεπιστημιακά  Ιδρύματα, μπορεί αυτό να το προωθήσει μέσα από τις επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και τη νέα γνώση, μέσα από τις startup επιχειρήσεις που θέλουμε να βρίσκονται στον περίγυρο των ελληνικών Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημίων.
Υπ’ αυτή την έννοια, στο ερώτημά σας, απαντώ ότι η σχέση μας με τη Νότια Κορέα είναι εξαιρετικά σημαντική. Άλλου είδους σχέση, όμως, επειδή το συγκρίνατε, με την Κίνα. Εγώ θα σας πω ότι θα είναι μια σχέση εξειδικευμένη σε τομείς, όπου πραγματικά η εμβάθυνση της συνεργασίας θα είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές.
LeeNak-yon: Η απάντησή μου στην ερώτησή σας είναι: Στον ναυπηγικό τομέα, η χώρα μου έτυχε μεγάλης βοήθειας από τους Έλληνες, από την Ελλάδα. Όπως σας είπα και προηγουμένως, η ναυπηγική είναι ένας τομέας όπου η συνεργασία μας μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή, γιατί τα κορεατικά ναυπηγεία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανταλλακτικά και εργαλεία, τα οποία θα προέρχονται από την Ελλάδα.
Επίσης, ένας άλλος τομέας είναι ο γεωργικός τομέας. Το λάδι και άλλα προϊόντα, τα οποία είναι πάρα πολύ υγιεινά και πάρα πολύ νόστιμα και τα οποία ελκύουν τους Κορεάτες καταναλωτές. Αυτό που, επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να βρούμε τομείς, όπου μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα στη συνεργασία μας. Για παράδειγμα, αναφέρομαι στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες. Θέλουμε να προωθήσουμε, επίσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Πώς μπορούμε να εισάγουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ένα μεγάλο αριθμό τομέων; Αυτό είναι κάτι, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και μπορούμε να βελτιώσουμε μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας. Αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα.
Εγώ θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και η συνεργασία αυτή να υλοποιηθεί. Στον τομέα της τεχνολογίας, πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορέσουμε να μοιραστούμε περισσότερη τεχνολογία μαζί σας. Οι κορεατικές εταιρείες νομίζω ότι μπορούν να συνεργαστούν με την Ελλάδα, διότι, ούτως ή άλλως, ξέρουμε ότι η ελληνική οικονομία πέρασε από δύσκολα μονοπάτια τα τελευταία χρόνια. Τώρα, όμως, βρισκόμαστε στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. Άρα, οι εμπορικές σχέσεις μας πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν. Και ούτως ή άλλως, πρέπει και ο κορεατικός λαός να ξεπληρώσει το χρέος που έχει προς τον ελληνικό λαό.

Κορεάτης δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας όσον αφορά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Να σας πω ότι και εμείς σας απευθύνουμε τις ευχές μας για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Σας ευχόμαστε να δείτε την οικονομική ανάκαμψη να δίνει τους καρπούς της στο άμεσο μέλλον. Αυτό το οποίο θέλουμε, είναι να έχουμε ασφαλείς αγώνες. Τι μπορεί να κάνει η Κορέα και η διεθνής κοινότητα, έτσι ώστε να είναι όντως ασφαλείς οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Αλέξης Τσίπρας: Μίλησα πριν για το οικουμενικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα πνεύμα που έρχεται από την αρχαιότητα. Να θυμίσω ότι, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπήρχε moratorium[εκεχειρία], δεν υπήρχαν συγκρούσεις. Και υπ’ αυτήν την έννοια θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σύγχρονη εκδοχή του ολυμπιακού πνεύματος μας αναγκάζει να προσανατολιστούμε σε ένα διαρκές moratoriumκαι όχι μονάχα στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Εγώ, λοιπόν, πέρα από την ευχή το ολυμπιακό πνεύμα να μας αγγίξει όλους, θα έλεγα ότι θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα η διεθνής κοινότητα να απευθυνθεί και προς τη βορειοκορεατική πλευρά, απαιτώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των βαλλιστικών όπλων. Θα έλεγα δε επιπλέον, ότι είναι μία αφορμή για όλους μας να αναστοχαστούμε για το πώς η χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία και στην πρόοδο, η καλή χρήση, η ορθή χρήση, αλλά και το πώς η στρεβλή χρήση των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη, στην παγκόσμια καταστροφή. Η πυρηνική απειλή, δεν είναι μία απειλή που αφορά μία συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μία παγκόσμια απειλή. Ως εκ τούτου λοιπόν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα είναι μία πολύ καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να αναστοχαστούμε το πόσο κρίσιμο είναι κανείς να βλέπει αψήφιστα αυτές τις εξελίξεις. Και άρα πόσο κρίσιμο είναι η παγκόσμια κοινότητα να απαιτήσει την ορθή εφαρμογή της τεχνολογίας, την ορθή εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσει και να προωθήσει μία γενικευμένη, αν θέλετε, έναν γενικευμένο αφοπλισμό, διότι κατά την εκτίμησή μας αυτό είναι το μήνυμα και των Αγώνων. Αλλά και αυτό είναι το μήνυμα που σαν μία δύναμη ειρήνης η Ελλάδα θέλει να αναδείξει, ότι τα πυρηνικά όπλα δεν έχουν θέση στον πλανήτη. Μεγάλη η συζήτηση για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ας την αφήσουμε στην άκρη. Τα πυρηνικά όπλα, όμως, δεν έχουν θέση, είτε βεβαίως αυτά αφορούν δυνάμεις που δεν έχουν καμία διάθεση να συμμορφωθούν με τους παγκόσμιους κανόνες της διεθνούς κοινότητας, αλλά είτε και στα χέρια δυνάμεων που θέλουν να συμμορφωθούν και συμμορφώνονται. Δεν έχουμε ανάγκη τα πυρηνικά όπλα. Αντιθέτως, πιστεύω, πως αυτό που έχουμε ανάγκη είναι, να συμφωνήσουμε μεταξύ μας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας πρέπει να είναι ένα μέλλον ειρηνικό, ένα μέλλον προόδου, ένα μέλλον ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]