Ιωάννινα:Πραγματοποιήθηκε το 1ο ζωντανό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδασμού


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 1Ο ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ισχυρή πολιτική βούληση για την υποστήριξη της συμμετοχικής διαδικασίας
Οι πολίτες συζητούν και σχεδιάζουν μαζί με τον Δήμο
Τα ερωτήματα με τα οποία ξεκίνησε το 1ο ζωντανό εργαστήριο (Living Lab) για το συμμετοχικό σχεδιασμό του παραλίμνιου αστικού μετώπου της πόλης των Ιωαννίνων θέτουν ένα νέο προβληματισμό για την πόλη των Ιωαννίνων. Μπορεί να υπάρξει πραγματική συμμετοχή στον ευρύτερο σχεδιασμό της πόλης και στον τρόπο λήψης αποφάσεων γύρω από αυτόν; Μπορούν οι κάτοικοι να φτιάξουν την πόλη που οραματίζονται με ένα πνεύμα συλλογικότητας;
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, Θανάση Μανταλόβα, η Δημοτική Αρχή έκανε χθες το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Το εργαστήριο των πολιτών αποτελεί απόδειξη της  ισχυρής πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής για την αξιοποίηση της συμμετοχής των πολιτών στο όραμα και στο σχεδιασμό σημαντικών παρεμβάσεων και έργων τόσο για το παραλίμνιο μέτωπο όσο και για την πόλη.
Με τη συμμετοχή νέων, κυρίως, ανθρώπων, ο Δήμος Ιωαννιτών πραγματοποίησε χθες, Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017, το 1ο ζωντανό εργαστήριο (Living Lab) συμμετοχικού σχεδιασμού για το αστικό παραλίμνιο μέτωπο χτες το απόγευμα στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής» στα παλαιά σφαγεία. Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο  του έργου «Ανθεκτική Ευρώπη» (URBACT III).
Όσοι παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν και να αναδείξουν προβλήματα και να συζητήσουν για τις επιπτώσεις τους στη λειτουργικότητα και την αισθητική της παραλίμνιας περιοχής από το Πέραμα μέχρι τον Βοτανικό.
Η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού που ακολουθεί ο Δήμος Ιωαννιτών, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, έρχεται να αποδείξει ότι οι πολίτες θέλουν και μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο στη διαμόρφωση κοινών πολιτικών για μείζονα ζητήματα της πόλης, όπως είναι το παραλίμνιο μέτωπο. Οι τοποθετήσεις των συμμετεχόντων είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με πολλούς από αυτούς να αναδεικνύουν πτυχές των προβλημάτων που συνήθως δεν γίνονται αντικείμενο δημόσιου διαλόγου.
Οι πολίτες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους). Η μία ομάδα συμμετείχε στο θεματικό τραπέζι για τη βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα και η άλλη ομάδα στο θεματικό τραπέζι για τις δράσεις που υπάρχουν στο παραλίμνιο μέτωπο αλλά και για το ρόλο που διαδραματίζει αυτό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην οικονομία. Την όλη διαδικασία υποστήριξε η ομάδα έργου «Ανθεκτική Ευρώπη» του Δήμου Ιωαννιτών, ενός έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT.
Η εκδήλωση έκλεισε με έναν πολίτη από κάθε θεματικό τραπέζι, να συνθέτει τις απόψεις και να παρουσιάζει το γενικό περίγραμμα των προβλημάτων. Όλοι οι συμμετέχοντες, στη συνέχεια, απάντησαν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με το παραλίμνιο μέτωπο. Όσα συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν κατά το χτεσινό ζωντανό εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα διαβούλευσης του Δήμου, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέσει την άποψή του.
Υπενθυμίζεται ότι το εργαστήριο αυτό αφορούσε την καταγραφή των προβλημάτων. Θα ακολουθήσουν κι άλλα εργαστήρια, τα οποία θα σχετίζονται με τις προοπτικές και τις προτάσεις για ένα καλύτερο παραλίμνιο αστικό μέτωπο. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και την εκπόνηση του Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου-Masterplan για την ανάπλαση της εν λόγω περιοχής που εκπονεί ο Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]