ΕΛΣΤΑΤ: Με ύφεση 0,2% έκλεισε το 2016 για την ελληνική οικονομία

Οριακά με ύφεση έκλεισε το 2016 για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μετά από τη δεύτερη εκτίμηση των στοιχείων, προέκυψε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% για το 2016 σε όρους όγκου, έναντι μηδενικής μεταβολής με βάση την πρώτη εκτίμηση του Μαρτίου. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ενσωμάτωση νέων στοιχείων από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, τα οποία δείχνουν μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, καθώς και από την ενσωμάτωση πρόσθετων στοιχείων για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Μετά από τη δεύτερη εκτίμηση, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 174,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.
Παράλληλα, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τη μεταβολή του ΑΕΠ για το 2014 σε -0,3% από -0,2% αρχικά και για το 2015 σε +0,7% από +0,3% αρχικά.
Ειδικά για το 2016 -με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου για τη μέθοδο μέτρησης του ΑΕΠ ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθανάσιος Θανόπουλος- η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3% σε σχέση με το 2015 έναντι αύξησης 0,6% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση τον Μάρτιο 2017. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,1% (μείωση κατά 1,19 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές) έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση 1,4% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 1,5% (έναντι της αρχικής εκτίμησης για μείωση 2,1%).
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,3%, έναντι μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 1,8%, έναντι μείωσης 2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση.

ΝΔ: Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, η ΝΔ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, δύο χρόνια ύφεση».
«Παρέλαβαν από την κυβέρνηση Σαμαρά οικονομία σε ανάπτυξη και οδήγησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε νέα χρέη. Όταν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται ταχύτατα, η Ελλάδα μένει πίσω, με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού των φόρων, Αλέξη Τσίπρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ποτάμι: Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την αποτυχία και του 2016
«Ήρθαν οι αριθμοί να επιβεβαιώσουν την αποτυχία και του 2016. Κατανάλωση, εξαγωγές, ΑΕΠ έπεσαν. Η φτώχεια μεγάλωσε. Μια χώρα δέσμια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τα οριστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία.




★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]