Oδυσσέας Κωνσταντινόπουλος:Δημιουργούμε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, 
Βουλευτή Αρκαδίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 
στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη 
για την εφημερίδα «Τα Νέα»


Πώς αποφασίσατε να συμμετάσχετε στην εκλογή αρχηγού του νέου φορέα;
Σήμερα υλοποιείται αυτό που έθεσα ως κεντρικό αίτημα με την υποψηφιότητά μου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015: η ίδρυση του ενιαίου φορέα της Προοδευτικής Παράταξης. Ο φορέας αυτός θα γίνει ο άλλος πόλος κυβερνητικής πρότασης απέναντι στη ΝΔ. Το αίτημα για ανανέωση να γίνει πράξη μέσα από τις θέσεις και το παράδειγμα το καθενός. Η ανανέωση που λειτουργεί ως βιτρίνα κομματικών μηχανισμών, «στρατηγών» του παρελθόντος ή κάποιου πρώην Προέδρου, είναι μία ακόμη αναπαλαίωση. Προσωπικά δεν διαπραγματεύομαι την άποψή μου με κανέναν από τους παραπάνω. Γι’αυτό και η υποψηφιότητά μου, καταλαβαίνω, δεν μπορεί να ασκεί ιδιαίτερη έλξη, σε ανθρώπους με αυτή την αντίληψη.

Οι μισοί υποψήφιοι είναι ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συνθήκη καθιστά πιο δύσκολο να ακουστεί η φωνή σας;
Ο θόρυβος των πρώτων ημερών σιγά-σιγά κοπάζει. Καλές οι στοιχηματικές εταιρίες, καλά τα “share” και τα “like”, αλλά η απάντηση στα ερωτήματα είναι η πολιτική. Καθένας θα κριθεί για την πορεία του, τις θέσεις του και το όραμά του για την προοπτική της Παράταξης και φυσικά πως βλέπει την Ελλάδα, τις λύσεις και το μέλλον. Το νόημα της συμμετοχής μας είναι πέραν της Παράταξης, είναι ο μεγάλος ορίζοντας της πατρίδας μας.

Ποιο είναι το στίγμα της υποψηφιότητάς σας;

Εκφράζω μια αντίληψη συνέπειας, ιδεών και ευθύνης για όλη τη γενιά μας που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Επιδιώκω μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Θέλω όλοι να αισθανθούν μέτοχοι στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια και να εισπράξουν το μέρισμα του αγώνα τους. Να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη. Ο δικός μου ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών. Να το κάνουμε πράξη προετοιμάζοντας την Εθνική Ελλάδος της δημιουργίας,  της καινοτομίας και της διαρκούς αλλαγής.


Διακρίνετε ιδεολογικές διαφορές στην ορολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε υποψήφιος (κεντροαριστερά, προοδευτικό κέντρο, σοσιαλδημοκρατία, κοκ);
Δεν υπάρχουν συγκλονιστικές διαφορές. Αν υπήρχαν, δεν θα ήμαστε στον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν θα συμμετείχαμε στο κοινό αυτό πολιτικό σχέδιο, που είναι η αναζωογονητική ανασυγκρότηση της δημοκρατικής Παράταξης. Υπάρχουν φυσικά αποχρώσεις. Αυτό που ονομάζουμε προοδευτική Παράταξη – όρο που εγώ προτιμώ – έχει στον πυρήνα του τη Δημοκρατία, τη συνεννόηση και τον προσανατολισμό στις κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε για μια επιλογή με κέντρο τον άνθρωπο και όχι την εξουσία. Έχει δηλαδή στον πυρήνα της μια δημιουργική αντίληψη της πολιτικής που προτάσσει την καινοτομία και την διαρκεί αλλαγή και αποκρούει σταθερά και ανυποχώρητα την αδράνεια και τη συντήρηση. Προοδευτική παράταξη σημαίνει ότι, με αφετηρία πάντα τις συνθήκες του παρόντος, εργαζόμαστε με προσανατολισμό προς το αύριο ανοιχτοί στις νέες ιδέες και στα νέα αιτήματα. Η πολιτική έχει νόημα μόνο ως λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνία, θεμελιώνει στέρεες κοινωνικές βάσεις υπέρ των ανθρώπων και των δικαιωμάτων τους, εμπνέει τη συμμετοχή και χτίζει την εμπιστοσύνη.


Είναι το ΠΑΣΟΚ έτοιμο να αυτοδιαλυθεί;
Έχω ήδη εκφραστεί ξεκάθαρα για τη θέση μου στην πρώτη ερώτησή σας. Τίμησα το ΠΑΣΟΚ και το τιμώ, όπως και όλοι όσοι –χωρίς ευθύνες για λάθη και παθογένειες του παρελθόντος – κρατήσαμε την Παράταξη όρθια στα δύσκολα, αναλαμβάνοντας το κόστος για όσους λαΐκισαν και μετά δραπέτευσαν στο ΣΥΡΙΖΑ και αλλού. Υπερασπιστήκαμε το τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-2011, αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό, δείξαμε το δρόμο της συναίνεσης και σταθήκαμε με σεβασμό στην ιστορία της Παράταξης.

Είναι φανερό πως κρατήσατε χαμηλούς τόνους στις διαφωνίες επί της διαδικασίας. Ποια είναι η γνώμη σας για όσα συζητούνται μέχρι σήμερα, για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, για παράδειγμα, και το μητρώο μελών;
Κρατώ χαμηλούς τόνους γιατί ενδιαφέρομαι για μία μεγάλη Παράταξη, όχι για ένα μικρό κόμμα. Δεν χρησιμοποίησα και δεν δημιούργησα τεχνητές αντιπαραθέσεις. Δεν έφτιαξα επικοινωνιακό «προφίλ» μειώνοντας την αρχηγό του κόμματος. Γνωρίζω το κόστος, αλλά δεν με αφορά. Οι αντιρρήσεις μου είναι πολιτικές και έχουν περιεχόμενο. Δεν γοητεύθηκα από το «αντι-Τσίπρας», «αντι-Φώφη». Όποιος με στηρίζει, στηρίζει τον Οδυσσέα. Όλοι επιθυμούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Εφόσον οι επιστήμονες του κλάδου εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της διαδικασίας, θα γίνει.
Και, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε στην προηγούμενη διαδικασία πήγαν όλα τέλεια. Όμως ποτέ δεν έθεσα δημόσια τέτοια ζητήματα, γιατί θα πλήγωνα περισσότερο την Παράταξη, θα αποθάρρυνα τους πολίτες να μας εμπιστευθούν και σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ. Στηρίζω καθετί που ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος.


Μπορεί ο νέος φορέας που θα δημιουργηθεί να αντέξει την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ;
Αυτό ακριβώς το τεχνητό δίπολο ερχόμαστε να αμφισβητήσουμε. Στρατηγικός στόχος της Παράταξής μας είναι η συγκρότηση του άλλου κυβερνητικού πόλου έναντι της ΝΔ. Να ηττηθεί κατά κράτος ο εθνικολαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις εκλογές και στην κοινωνία, αλλά και να καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση των πολιτών. Καταθέτουμε την προοδευτική κυβερνητική πρόταση, απέναντι στον συντηρητισμό της ΝΔ. Και δημιουργούμε μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία, με όλους τους προοδευτικούς πολίτες, ακόμη με αυτούς που εξαπατήθηκαν από τον κ.Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν ΝΔ για να απορρίψουν τον κ.Τσίπρα απαντώντας στο δίλημμα «Τσίπρας ή ΝΔ», ή επέλεξαν την αποχή.

Πώς θα προσελκύσετε τους ψηφοφόρους που έφυγαν από τον χώρο για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα;
Σίγουρα όχι μιμούμενοι τον κ.Τσίπρα. Όποιος τον μιμηθεί, να ξέρει πως οι πολίτες θα επιλέξουν τον αυθεντικό, και ο μιμητής θα καταλήξει ένας νέος Σπίρτζης του Τσίπρα. Εμείς μιλάμε με το παράδειγμά μας: δεν υποσχεθήκαμε τα πάντα σε όλους, δεν «σκίσαμε μνημόνια», δεν θέλουμε να ισοπεδώσουμε ιδεολογίες χάριν συμφερόντων ή ιδεοληψιών. Το δίλημμα είναι αν επιλέγουμε την κοινωνία των λίγων ή την κοινωνία των πολλών. Η απάντησή μου είναι πως ανάπτυξη για εμένα είναι η ευημερία των πολλών.
Καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευθούν γι’αυτό που αυθεντικά είμαστε και όχι γι’αυτό που με πολιτική πονηρία και κρυφούς στόχους θα μπορούσαμε, αλλοιώνοντας τους εαυτούς μας, να γίνουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]