Έρευνα της NN Hellas για την υγεία των Ελλήνων .. Υπηρεσίες Υγείας & Καθημερινές Συνήθειες


Η έρευνα Υγείας που διεξάγεται από την NN Hellas και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας NN Direct Health, θα συνεχίσει να υλοποιείται σε κύματα και να δίνει χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες στους αναγνώστες για την Υγεία και τη φροντίδα της.  
Μάθετε περισσότερα για την 
ασφάλεια υγείας NN Direct Health ή δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες και τα στοιχεία της έρευνας για την Υγεία των Ελλήνων στη διεύθυνση: https://www.nndirect.gr/asfaleia-ygeias/erevna-ygeia-ellinwn.


"Έρευνα της Ασφαλιστικής Εταιρείας ΝΝ Ελλάς,  που αποτυπώνει το πως διαχειρίζονται οι Έλληνες τα ζητήματα που αφορούν την υγεία τους και καταγράφει τις καθημερινές συνήθειες και τρόπο ζωής που σχετίζονται με την υγεία. Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 60 ετών και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας ΝΝ και του Προγράμματος Direct Health, από την εταιρεία IPSOS τo δεύτερο εξάμηνο του 2016.

1. Τι υπηρεσίες υγείας χρησιμοποιούν οι Έλληνες;

Σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες, (9%), δηλώνουν ότι νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Ενδιαφέρον είναι ότι δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ή μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά ή ηλικιακά χαρακτηριστικά. Το 72% υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, και το 40% για περισσότερες από μια φορές.

1 στους 10 Έλληνες νοσηλεύτηκε τουλάχιστον μία φορά μέσα στους τελευταίος δώδεκα μήνες ενώ 7 στους 10 υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες μοιάζει να είναι πιο ευαισθητοποιημένες σε ότι αφορά την υγεία τους, καθώς προβαίνουν σε σαφώς περισσότερες εξετάσεις από τους άνδρες.
Σημαντικό είναι ότι σε μικρότερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων υποβάλλονται τα  χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, κάτι που συνδέεται συχνά με την αυξανόμενη δυσκολία τους να καλύψουν το ανάλογο κόστος, στο βαθμό που δεν διαθέτουν μια ιδιωτική ασφάλιση να το καλύπτει, ενώ είναι σημαντικό ότι δηλώνουν περισσότερο ανήσυχοι για την υγεία τους και την υγεία της οικογένειας τους.

Τα αδύναμα κοινωνικοοικονομικά στρώματα υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις υγείας λιγότερο συχνά από άτομα από υψηλότερα κοινωνικοοικονομικα στρωμάτα.

Σε ότι αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, το 74% των ερωτώμενων πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη και το 56% δύο ή και περισσότερες μέσα στον χρόνο.
Οι γυναίκες και τα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα και πάλι μοιάζει να έχουν την τάση (ή ακόμα και τη δυνατότητα) να επισκέπτονται συχνότερα κάποιον γιατρό.

2. Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες;

Το 16% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ιδιωτική ασφάλιση με μόλις το 7% να βασίζεται αποκλειστικά σ’αυτήν.
Παρά τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς την ιδιωτική ασφάλιση, οι Έλληνες δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, (80%), ότι καλύπτουν τις όποιες δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης της οικογένειας τους μέσα από τη δημόσια ασφάλιση.
Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 16% φαίνεται να χρησιμοποιεί την ιδιωτική ασφάλιση, (ενώ μόνο το 7% βασίζεται αποκλειστικά σε αυτή). 

Εννέα στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από το ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης τους. Μόλις 1 στους 2 δηλώνει το ίδιο για την δημόσια ασφάλιση.

Είναι πάντως ιδιαίτερα σημαντικό ότι από εκείνους που βασίζονται στη δημόσια ασφάλιση μόνο ο ένας στους δύο (49%) δηλώνει τελικά ικανοποιημένος, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης η ικανοποίηση τείνει να είναι καθολική, καθώς εννιά στους δέκα, (90%), δηλώνουν ικανοποιημένοι. (Πλήρως Ικανοποιημένοι / Πολύ Ικανοποιημένοι: από τη Δημόσια Ασφάλιση: 13%  από την Ιδιωτική: 56%)

 

3. Οι καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων: Μείωση καπνιστών


Το κάπνισμα αρχίζει να χάνει έδαφος στην Ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον περιορίζεται στο 36% του πληθυσμού, με περίπου τους μισούς μάλιστα καπνιστές να καπνίζουν το πολύ μέχρι 10 τσιγάρα την ημέρα.

Μείωση των καπνιστών: Οι νέοι καπνίζουν λιγότερο από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ενώ μόλις 36% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές.


Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι νεότεροι, (18-29 ετών), καπνίζουν σημαντικά λιγότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, (29% ).
Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι αρκετά μετριοπαθής, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο, (47%), δηλώνει ότι δεν πίνει ποτέ, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους «πότες» η κατανάλωση μοιάζει να παραμένει χαμηλά, καθώς μόνο το 4% του πληθυσμού δηλώνει ότι πίνει περισσότερα από πέντε ποτά την εβδομάδα.
Πόσο καπνίζουν οι Έλληνες


4. Οι Νέοι 18 – 29: Καθημερινές συνήθειες και υγεία

H γενιά που μεγαλώνει μέσα στην κρίση μοιάζει να φέρνει και ένα νέο πρότυπο ζωής. Αν το να ασκούνται οι νέοι περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες και παράλληλα να έχουν τις περισσότερες ώρες ανάπαυσης, φαντάζουν αυτονόητα, το ότι καπνίζουν αισθητά λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν είναι.
Φαίνεται ότι το κάπνισμα χάνει σταδιακά τους οπαδούς του στις νεότερες γενιές, καθώς μόνο το 29% δηλώνει ότι καπνίζει, ποσοστό που ακουμπάει το 40% στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Η κατανάλωση καφέ στις ηλικίες 18-29 είναι αισθητά χαμηλότερη του Μ.Ο.

Παρά το παραδοσιακό στερεότυπο, η κατανάλωση καφέ στις ηλικίες 18-29 είναι αισθητά χαμηλότερη από τον Μ.Ο., και η κάπως πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ, μοιάζει να συνδέεται περισσότερο με τις κοινωνικές συμπεριφορές  της  συγκεκριμένης φάσης ζωής.
Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ όπως είναι αναμενόμενο οι νέοι δηλώνουν λιγότερο  ανήσυχοι από τις μεγαλύτερες ηλικίες για την υγεία τους, τελικά η συχνότητα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι ανάγκες μιας αποτελεσματικής ασφάλισης υγείας είναι το ίδιο απαραίτητες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι νέοι νοσηλεύονται με την ίδια σχεδόν συχνότητα που νοσηλεύονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (92% των νέων 18-29 και 93% στις ηλικίες 30-44).



5. Τρόπος Ζωής των Ελλήνων στην κρίσιμη ηλικία μεταξύ 30 και 45 ετών

 

Λιγότερη άσκηση, περισσότερο κάπνισμα & άγχος για την κρίσιμη  ηλικιακή ομάδα 30-45

Τα άτομα της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 30 και 45 ετών, όπως φαίνεται μέσα από την μεγάλη έρευνα της ΝΝ για την υγεία των Ελλήνων, είναι από τα κοινά που δεν μοιάζει να φροντίζουν όσο θα έπρεπε τον εαυτό και την υγεία τους.
Καπνίζουν πάνω από τον μέσο όρο του πληθυσμού και ασκούνται λιγότερο. Κοιμούνται λιγότερο από τους άλλους, (το 70% κάτω από 7 ώρες), και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ.
Παράλληλα φαίνεται να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο καθημερινού άγχους και ενώ αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινός, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμοι για να ενεργοποιηθούν προκειμένου να τον αλλάξουν.

6. Γυναίκες και Υγεία: Οι Ελληνίδες αγαπάνε την υγιεινή ζωή περισσότερο από τους άνδρες

Οι Ελληνίδες επισκέπτονται το γιατρό τους για προληπτικές εξετάσεις περισσότερο από ότι οι άνδρες.


Το 35% των ανδρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφθεί το γιατρό για διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μόλις 22% των ερωτηθέντων γυναικών δεν υποβλήθηκε σε προληπτική εξέταση.
Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένες γύρω από οτιδήποτε αφορά την υγεία τους, καθώς δηλώνουν ότι προβαίνουν πιο συχνά σε διαγνωστικές / προληπτικές εξετάσεις, ενώ αναζητούν και σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες τρόπους για μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή.

Οι Ελληνίδες καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ & καφέ από τους άνδρες, ωστόσο γυμνάζονται λιγότερο.

Επιπλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα την προτίμηση τους στις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά (44% οι γυναίκες - 34% οι άνδρες) και κάνουν μικρότερη κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και καπνού απ’ ότι το αντρικό φύλο. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε επειδή δεν τους έχει γίνει ακόμα συνήθεια, καταλήγουν να ασκούνται σημαντικά λιγότερο από τους άνδρες.

7. Υγεία ανάμεσα σε άτομα διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών τάξεων


Όπως διαπιστώνεται στην Ελλάδα σήμερα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση καθενός αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία του.

Άτομα υψηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων φροντίζουν την υγεία τους περισσότερο. Διακατέχονται από μικρότερο άγχος, καπνίζουν λιγότερο και ασκούνται συχνά.

 

Σύμφωνα με την έρευνα τα άτομα υψηλότερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων καπνίζουν λιγότερο, να γυμνάζονται περισσότερο, να κάνουν πιο πολλές διαγνωστικές εξετάσεις και να εμφανίζονται να έχουν μια καλύτερη – πιο υγιεινή διατροφή.
Παράλληλα, δηλώνουν να διακατέχονται καθημερινά από λιγότερο άγχος απ’ ότι τα άτομα χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικών ομάδων, να έχουν καλύτερο ύπνο και μικρότερη ανησυχία για την υγεία τους και την υγεία της οικογένειας τους.
Στον αντίποδα, τα άτομα που προέρχονται από πιο αδύναμα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, καπνίζουν περισσότερο, είναι περισσότερο αγχωμένα, δηλώνουν πιο ανήσυχα για την υγεία τους, προβαίνουν σε λιγότερες προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέπτονται σπανιότερα τους γιατρούς, ασκούνται λιγότερο και έχουν χειρότερο και λιγότερο ύπνο.
Παρά τις κακές καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την υγεία τους, τα αδύναμα κοινωνικοοικονομικά στρώματα επισκέπτονται λιγότερο συχνά το γιατρό.
Όταν όμως φθάνουμε στη συχνότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης, τότε όλες οι κοινωνικές και οικονομικές ομάδες μοιάζει να εξομοιώνονται, καθώς περίπου ένας στους δέκα νοσηλεύτηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξάρτητα κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης.

Απογοητευμένοι οι Έλληνες από τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης τους. Περισσότεροι από 5 στους 10 Έλληνες με ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη νοσηλεία τους.

Πολύ σημαντικό επίσης, ότι όλες κοινωνικές ομάδες αισθάνθηκαν την ίδια μεγάλη απογοήτευση από την κάλυψη της δημόσιας ασφάλισης σε αυτή τη νοσοκομειακή τους νοσηλεία, ενώ όσοι έκαναν χρήση προγράμματος ιδιωτικής ασφάλειας υγείας ήταν σαφώς περισσότερο ικανοποιημένοι, (Πλήρως Ικανοποιημένοι / Πολύ Ικανοποιημένοι: από τη Δημόσια Ασφάλιση: 13%  από την Ιδιωτική: 56%).
Το συμπέρασμα είναι ότι τελικά ανεξάρτητα με την οικονομική ή άλλη κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας σήμερα, οι ανάγκες στην υγεία είναι οι ίδιες, ενώ είναι σαφές ότι η δημόσια ασφάλιση μοιάζει να μην καλύπτει τους Έλληνες ικανοποιητικά, ειδικά την ώρα που τη χρειάζονται περισσότερο.

8. Η ζωή και οι συνήθειες των Ελλήνων σήμερα

Οι Έλληνες φαίνεται ότι σταδιακά αρχίζουν να φροντίζουν περισσότερο την υγεία τους, ενσωματώνοντας την άσκηση στην καθημερινότητα τους και απέχοντας από διατροφικές καταχρήσεις.

Το κάπνισμα μοιάζει ότι σταδιακά αρχίζει να χάνει έδαφος, (36% του γενικού πληθυσμού), και ο ένας περίπου στους δύο, (47%), δηλώνει ότι δεν καταναλώνει ποτέ του αλκοόλ.
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, η άσκηση φαίνεται σταδιακά να γίνεται συνήθεια για μια μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας, (43%).
Σήμερα, οι τέσσερις στους δέκα, (39%), δηλώνουν ότι καταναλώνουν συστηματικά φρούτα και λαχανικά, ενώ αντίθετα εκείνοι που παραδέχονται ότι τρώνε τακτικά λιπαρά φαγητά είναι λιγότεροι από ένας στους δέκα, (8%). 
Πέρα όμως από τις προσπάθειες  σε ότι αφορά τις καθημερινές τους συνήθειες, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν σήμερα έναν άλλο σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της σωματικής και ψυχικής υγείας, το υψηλό στρες και την συναισθηματική επιβάρυνση που αυτό προκαλεί.

Στρες στα χρόνια της κρίσης. Μόλις ένας στους 5 Έλληνες δηλώνει ευτυχισμένος ενώ, το ίδιο ποσοστό χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του εξαιρετικά αγχωτική.

Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα ότι μόνο οι δύο στους δέκα αισθάνονται ευτυχισμένοι στη ζωή τους, ενώ το ένα τέταρτο, (25%), των ερωτώμενων δηλώνουν ότι η ζωή τους είναι εξαιρετικά αγχωτική. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργείται σήμερα, φαντάζει σχεδόν θετικό, ότι μόνο το 10% της κοινωνίας μοιάζει να «έχει χάσει τον ύπνο του» και να δηλώνει ότι έχει ιδιαίτερη δυσκολία να κοιμηθεί το βράδυ.

Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως ανησυχεί για την υγεία του και αυτή της οικογενειάς του.

Τέλος, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, (28%), φαίνεται να ανησυχεί πολύ συχνά για την υγεία του και για την υγεία της οικογένειας του, καταδεικνύοντας την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης μιας αίσθησης ασφάλειας, μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας.
 Συνήθειες των Ελλήνων που σχετίζονται με την υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]