Οι ιατροδικαστές του ΕΣΥ θα διενεργούν όλες τις ιατροδικαστικές πράξεις

Οριστικό τέλος δίνεται στα ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα, ή μη, διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων από επικουρικούς ιατροδικαστές του ΕΣΥ.
Οπως αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ), «το θέμα είχε ανακινηθεί σε κάποιες πόλεις, όπου ενώ οι συγκεκριμένοι ιατροδικαστές είχαν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πλήρως τις τοπικές κοινωνίες, κάποιοι του χώρου -κατά περίεργο τρόπο- αντιδρούσαν».
Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ΕΙΕ, ήταν, ο κόσμος να συνεχίζει να ταλαιπωρείται σε περιπτώσεις κλινικών εξετάσεων (ξυλοδαρμούς, βιασμούς) ή να πληρώνει υπέρογκα ποσά για «μεταφορά σορού» σε μοιραίες περιπτώσεις. Μετά τη σαφή πολιτική τοποθέτηση των αρμόδιων υπουργείων ότι δημόσιοι φορείς ιατροδικαστικής στην Ελλάδα είναι τρεις, οι ιατροδικαστικές υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια (με τα αντίστοιχα τμήματα) και το ΕΣΥ, επίσημη γνωμοδότηση υπήρξε και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται σαφώς ότι: «α) οι επικουρικοί ιατροδικαστές δύνανται ως ειδικοί στο γνωστικό αντικείμενο της Ιατροδικαστικής (ειδικότητα Ιατροδικαστού) να εκτελούν ιατροδικαστικές πράξεις, που άλλωστε, αποτελούν και την αποστολή τους μετά τη λήψη συγκεκριμένης ειδικότητας, β) για την κατάλληλη υποδομή του χώρου ισχύουν τα προαναφερθέντα. Επιπροσθέτως η αποστολή των επικουρικών ιατροδικαστών που διορίζονται σε θέσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι η διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων ως εκ της ειδικότητός τους. Σε αντίθετη περίπτωση (μη διενέργειας ιατροδικαστικών πράξεων) ουδέν εργασιακό αντικείμενο θα έχουν που να δικαιολογεί τον διορισμό τους και σε κάθε περίπτωση τον σκοπό της εξυπηρέτησης των πολιτών».
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος της (ΕΙΕ) Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας ότι «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δίνει μία οριστική απάντηση στο θέμα. Πλέον απομένει από το υπουργείο Υγείας να ενισχυθεί με το ανάλογο προσωπικό η ιατροδικαστική υπηρεσία στο ΕΣΥ, έτσι ώστε, κάθε νομός να αποκτήσει τον ιατροδικαστή του».
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]