ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων Για Τους Εργολαβικούς Εργαζόμενους Του ΠΓΝΙ

Να μη πληρώσουν οι  εργολαβικοί εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο ΠΓΝΙ τα «παιχνίδια» της Διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου στην καθαριότητα- σίτιση.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καλεί
τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε καθαριότητα και σίτιση του ΠΓΝΙ στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων να μην επιτρέψουν  σε κανέναν να παίζει με τα δεδουλευμένα, τις θέσεις εργασίας τα δικαιώματα και το εργασιακό τους μέλλον.

   Η διοίκηση του νοσοκομείου και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τη μια όπως και ο εργολάβος από την άλλη έχουν ο καθένας τα δικά τους σχέδια για τον τομέα της καθαριότητας-σίτισης στο νοσοκομείο. Είναι όμως ενωμένοι στο ότι αυτά τα σχέδια θα έχουν χαμένους τους εργαζόμενους.

Έτσι από τη μία, η απόφαση της κυβέρνησης  να απομακρύνει τους εργολάβους από τα δημόσια νοσοκομεία, σημαίνει για τους εργολάβους χασούρα από τα κέρδη τους. Η υπεράσπιση των κερδών τους μετατρέπει την καθαριότητα   και τους εργαζόμενους σε  πεδίο συγκρούσεων και διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση του ΠΓΝΙ.

Από την άλλη η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν σηκώσει κουρνιαχτό στα δημόσια νοσοκομεία. Προβάλλουν εδώ και δύο χρόνια, με αλλεπάλληλους νόμους για συμβάσεις ελαστικής εργασίας, ότι «τάχα» διώχνουν την επιχειρηματική δράση και τους εργολάβους από τα νοσοκομεία και καταπολεμούν τη διαφθορά, προβάλλοντας υπαρκτά ή κατασκευασμένα περιστατικά. Έτσι και τώρα, η διοίκηση του ΠΓΝΙ  κατήγγειλε στην εισαγγελία ότι ο εργολάβος της καθαριότητας στο ΠΓΝΙ έχει βάλει στη τσέπη του χρήματα κλέβοντάς τα από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Στη βάση αυτής της καταγγελίας, σταμάτησε η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων (Αύγουστος και Σεπτέμβρης) καθώς ο επίτροπος δεν υπογράφει το ένταλμα πληρωμής. Παρά όμως την καταγγελία ο εργολάβος-«καταχραστής» (κατά την διοίκηση) παραμένει στο ΠΓΝΙ και προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του και πιθανά θα συνεχίσει και τον επόμενο μήνα  χωρίς ακόμη να έχει απαντήσει στις καταγγελίες γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης

Σε αυτό το στημένο παιχνίδι, οι εργαζόμενες δεν έχουν φυσικά κανένα συμφέρον να γίνουν μέρος  των διαπραγματεύσεων των εργολάβων, γιατί αφορά μόνο τα κέρδη τους. Έχουν ζήσει όλα αυτά τα χρόνια την εκμετάλλευση, τις απολύσεις, την τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τα οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα και το Εργατικό Κέντρο  Ιωαννίνων και έχει παρέμβει.

  Καμία και κανένας να μην «καταπιεί αμάσητη» την επιχείρηση «ηθικοποίησης» και κάθαρσης των δημόσιων νοσοκομείων από διοικήσεις και κυβέρνηση. Είναι πολύ βολικό πεδίο αποπροσανατολισμού η διαφθορά (όταν και εάν υπάρχει), αφού έτσι επιχειρούν να κρύψουν τα αντεργατικά μέτρα που περνάνε κάθε μέρα στην υγεία (περικοπές χρηματοδότησης, αξιολόγηση των υπαλλήλων, ελαστικές σχέσεις ,πληρωμές από ασθενείς κλπ).  Η διαφθορά είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της υγείας και της επιχειρηματικής δράσης μέσα σε αυτά.

Άλλωστε Διοίκηση και εργολάβος εδώ και 15 μήνες διατηρούν τις επαίσχυντες συμβάσεις ενός μήνα που έχουν κορυφώσει την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τις απολύσεις (διακοπή σύμβασης!! κατά την εταιρία) και μετά τις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου πέρυσι τον Οκτώβρη του  2016 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τότε) ούτε μύτη δεν άνοιξε ούτε καμιά διερεύνηση έγινε από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο για τις συνθήκες εργασίας στην εργολαβική επιχείρηση.

Ο εργολάβος έφυγε- ζήτω η εργολαβία!

  Από αυτή τη σκοπιά η «μάχη» που δήθεν δίνει η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΠΓΝΙ ενάντια στην επιχειρηματική δράση και στους εργολάβους είναι κυριολεκτικά ανέκδοτο.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, βήμα το βήμα προωθούν τις επιταγές της ΕΕ, που στόχο έχουν τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία να γίνονται μεγάλες εργολαβίες. Να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις ΑΕ, με φθηνό ευέλικτο προσωπικό και πελάτες ασθενείς. Έτσι οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης  δεν αφορούν μόνο τους εργολαβικούς, αλλά και όλες τις προσλήψεις που γίνονται (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ,ΟΑΕΔ κλπ). Οι περικοπές μισθών, η τρομοκρατία μέσω της αξιολόγησης και η επικείμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι για όλους. Οι πληρωμές των ασθενών είναι ο κανόνας.

Καλούμε τις εργαζόμενες στην καθαριότητα και σίτιση τώρα να οργανώσουν τον αγώνα τους.             Χωρίς καθυστερήσεις, προσπερνώντας τον φόβο, τα όποια εμπόδια και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.          ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ.

Ακόμη περισσότερο να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του συνόλου των δικαιωμάτων τους. Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει με την αλλαγή που προωθείται για υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας έως την 31-12 2018 με το νοσοκομείο, μέσα από διαγωνισμό ΑΣΕΠ.  Αντικειμενικά θα πεταχτούν στο δρόμο καθαρίστριες λόγω της μοριοδότησης του διαγωνισμού. Η ανεργία θα έρθει πάλι για όλους και όλες  με μαζικές απολύσεις την 31-12-2018. Οι πρόσφατες απολύσεις των καθαριστριών στο δήμο Ζίτσας, δείχνουν ότι είναι συνολική η επίθεση στον κλάδο.

Το τυράκι των ατομικών συμβάσεων έχει πολλαπλές φάκες

Οι δήθεν αυξημένες προσλήψεις καθαριστριών που διαφημίζει η διοίκηση, κρύβουν ότι γίνονται μέσα από μείωση του ωραρίου σε 6ωρο, αφού η διοίκηση διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργατοωρών (4.900) όσες και ο εργολάβος. Έτσι η διοίκηση, μέσα από τις καθαρίστριες, για πρώτη φορά εισάγει το 6ωρο σε υπαλλήλους του νοσοκομείου, ανοίγοντας τον δρόμο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας  και για τους μόνιμους υπαλλήλους καθώς είναι προς αποδοχή η ευρωπαϊκή οδηγία για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την 12ωρη ημερίσια και 48ωρη εβδομαδιαία εργασία.

Με τις ατομικές συμβάσεις ανακυκλώνει την ανεργία. Δεν αναβαθμίζει την ποιότητα της καθαριότητας του νοσοκομείου και δεν κερδίζει χρήματα για το δημόσιο, όπως διαφημίζει η διοίκηση καθώς τα 5000.000 που εμφανίζει ως εξοικονόμιση είναι ο Φ.Π.Α. που ο εργολάβος επέστρεφε στο κρατικό ταμείο. Άλλωστε ξέρουμε που πάνε όλα αυτά τα λεφτά που εξοικονομούν από τον ιδρώτα μας: σε επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η διοίκηση κρύβει ακόμη ότι συνολικά αυτή η αλλαγή  με τις συμβάσεις εργασίας είναι «στον αέρα», όπως θα είναι και οι εργαζόμενοι, αφού ήδη από τον Μάιο του 2017 οι εργολάβοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο χτυπώντας τον νόμο για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας στην καρδιά του: στο ότι το υπουργείο προσλαμβάνει με βάση το νόμο του 1994 για ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ενώ η καθαριότητα και η εστίαση είναι ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΕΣ. Άρα ακόμα και αν γίνουν οι προσλήψεις καραδοκεί …η απληρωσιά.

Η  πιο πονηρή φάκα όμως που κρύβει η διοίκηση είναι το τι σχεδιάζουν για μετά τη λήξη της σύμβασης. Οι ατομικές συμβάσεις είναι απλώς μια μεταβατική φάση. Στόχος είναι η καθαριότητα να γίνει πεδίο για την κοινωνική επιχειρηματική οικονομία, τις λεγόμενες ΚΟΙΝωνικές Συνεταιριστικές ΕΠιχειρήσεις(ΚΟΙΝΣΕΠ) που προωθεί ΕΕ και κυβέρνηση. Καλούνται δηλαδή οι καθαρίστριες να στήσουν εταιρίες με δικά τους κεφάλαια και να αναλάβουν την καθαριότητα. Δηλαδή να γίνουν οι ίδιες εργολάβοι. Το μέλλον στις ΚΟΙΝΣΕΠ είναι προδιαγραμμένο: Είτε ατελείωτη δουλειά χωρίς κέρδος με δάνεια και χρέη όπως οι ΕΒΕ, είτε αντί για εκμετάλλευση από τον εργολάβο, εκμετάλλευση μεταξύ των καθαριστριών, είτε κλείσιμο της επιχείρησης λόγω ανταγωνισμού. Δηλαδή και πάλι ανεργία.

Αγώνας για μονιμοποίηση και μαζικές προσλήψεις ΤΩΡΑ!

Η μόνη πραγματική διέξοδος προς όφελος των καθαριστριών-ων, η μόνη απάντηση στις τρομακτικές και κάλπικες λύσεις που προσφέρει η διοίκηση και η κυβέρνηση, η απάντηση στα κάλπικα διλλήματα : ή εργολάβος ή ατομική σύμβαση - ή ανεργία ή ΚΟΙΝΣΕΠ είναι: ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΡΑ.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων είναι στο πλευρό το καθαριστριών.   Κανένας και καμία δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις ότι κάποιοι άλλοι θα λύσουν το πρόβλημα.   Πότε και πουθενά δεν βοήθησε η απογοήτευση και η παθητική στάση.     Η λογική μία δουλειά και ότι να ναι, η μείωση των απαιτήσεων,  είναι βούτυρο στο ψωμί κυβέρνησης και επιχειρηματιών που συνεχίζουν ακάθεκτοι να επιτίθεται στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]