Σύσκεψη στους Μηλιωτάδες για τα διόδια Δροσοχωρίου

Τρόπους αντίδρασης στην επικείμενη λειτουργία του σταθμού διοδίων της Εγνατίας οδού στο Δροσοχώρι, που θα επιβαρύνει κυρίως τους κινούμενους από και προς το Ανατολικό Ζαγόρι, συζήτησε η δημοτική αρχή με τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου και εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων  το βράδυ της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου στο πρώην δημαρχείο, στους Μηλιωτάδες.

Ήδη,  το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει απόφαση κατά της λειτουργίας του σταθμού αυτού και ζητά να εφαρμοστεί η αναλογική χρέωση για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου οι οποίοι μετακινούνται από τα Γιάννινα προς το Ανατολικό Ζαγόρι και αντίστροφα, είτε για να πάνε στις δουλειές τους, είτε για τις υποθέσεις τους σε υπηρεσίες, αλλά και για όσους επισκέπτονται την περιοχή.

Πρόσφατα η Περιφέρεια Ηπείρου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της λειτουργίας των διοδίων αυτών με σειρά επιχειρημάτων (τρίτος σταθμός εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, απουσία εναλλακτικού οδικού δικτύου επικοινωνίας κλπ), προσφυγή που στηρίζεται από τους δήμους Μετσόβου και Ζαγορίου οι οποίοι πλήττονται από την επιβολή διοδίων.

Στην σύσκεψη των παρατάξεων του Δ.Σ του δήμου Ζαγορίου εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα και οι πιθανοί τρόποι αντίδρασης, κυρίως η κατάθεση αίτησης ακύρωσης και αναστολής στο ΣτΕ, κατά της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τη λειτουργία των διοδίων στο Δροσοχώρι, από τον δήμο, φορείς και κατοίκους.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην άποψη ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο, ακόμη και οι δυναμικές κινητοποιήσεις, για να αποτραπεί η έναρξη λειτουργίας του μετωπικού σταθμού διοδίων που θα επιβαρύνει οικονομικά τους συχνούς χρήστες του αυτοκινητόδρομου.  Ο δήμος θα επειμείνει και θα απαιτήσει να ισχύσει η αναλογική χρέωση, σύστημα που εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση, αλλά όπως φαίνεται θα αργήσει να εφαρμοστεί.

Εκτός των διοδίων συζητήθηκε και το θέμα της κατανομής ξυλείας για ατομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και το σοβαρό ζήτημα με τις βοσκήσιμες εκτάσεις, ενόψει της διαδικασίας σύνταξης των διαχειριστικών χαρτών. Ειδικότερα έγινε ενημέρωση για το πώς πρέπει να δηλωθούν οι δημοτικές, (προθεσμία μέχρι 7 Οκτωβρίου στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας), αλλά και οι ιδιωτικές εκτάσεις για να συμπεριληφθούν και να μπορούν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι.

Στην σύσκεψη που συγκάλεσε η δημοτική αρχή, μετείχαν εκτός του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Βρακότας, οι αντιδήμαρχοι Αγγελική Ράπτη, Γιάννης Μητσόπουλος και Σταύρος Τζόκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Μιχάλης Βλάχος, Ηλίας Κίτσιος, Κωνσταντίνος Παπακώστας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου και οι σύμβουλοι της ίδιας παράταξης Ηλίας Ράπτης, Παναγιώτης Ρούσκας, Χρήστος Βλαχιώτης και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Λεωνίδας Τσουμάνης, καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων της Δ.Ε Ανατολικού Ζαγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]