Ντόρα Μπακογιάννη: Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία


ΟΜΙΛΙΑ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ντόρα Μπακογιάννη: Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία              

        «Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.
       «Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη. Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί» σημείωσε.
       Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία.  Έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων», είπε ότι  «η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες» και  πρόσθεσε ότι  «η Ευρώπη όμως  οφείλει να δει πιο μακριά. Οφείλει να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της διεθνής ρόλος;»
       «Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη και τόνισε ότι «οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία».
       Aναφερόμενη στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια είπε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια» και τόνισε ότι  «στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη

«Θα ήθελα να συγχαρώ τις Γραμματείες Διεθνών Σχέσεων και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία να διοργανωθεί η αποψινή εκδήλωση εδώ στη Θεσσαλονίκη. Την πόλη που γεωγραφικά και ιστορικά λειτουργεί ως η πρωτεύουσα και το μεγάλο λιμάνι των Βαλκανίων. Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη σκέφτομαι πόσες ομιλίες έχετε ακούσει τα τελευταία 20 χρόνια για το ρόλο, τις οικονομικές δυνατότητες και τη σημαντική θέση της Ελλάδας στην περιοχή. Πόσες φορές έχετε ακούσει για τις ελληνικές επενδύσεις, για τη μητροπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για τη σημασία του λιμανιού και την αξιοποίηση της πόλης ως διεθνές ενεργειακό σταυροδρόμι.
Φτάνοντας εδώ, αντιλαμβανόμαστε ότι το κλίμα είναι βαρύ. Η απαισιοδοξία κυριαρχεί. Γιατί φτάσαμε εδώ; Η ανάλυση περιττεύει διότι όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Είναι βέβαιο ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης, τα προβλήματα οξύνθηκαν. Όμως στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η κατάσταση χειροτέρεψε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η πίστη στις δυνατότητες της χώρας έφτασε στο ναδίρ.
Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν το βάζουμε κάτω. Δεν θα αναμένουμε μοιρολατρικά το δύσκολο μέλλον. Διότι διαθέτουμε όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Διαθέτουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα.
Εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα.
Μπορεί η Ελλάδα να αναπτυχθεί δυναμικά;
Μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο που οφείλει να αναλάβει στην περιοχή των Βαλκανίων;
Μπορεί να γίνει σημαντικός παράγοντας ευημερίας και σταθερότητας της Ευρώπης;
Αντικειμενικοί παρατηρητές αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκεκριμένα και μετρήσιμα πλεονεκτήματα. Παρά τα σημερινά προβλήματα, έχουμε ολοκληρώσει βασικά έργα υποδομής, όπως την Εγνατία Οδό. Διαθέτουμε στο βορρά οργανωμένα λιμάνια και έχουμε σημαντικό ορυκτό πλούτο στη μακεδονική γη. Επιπλέον, είμαστε το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και το μοναδικό μέλος του χώρου Σένγκεν. Και, κυρίως, είμαστε η χώρα που διαθέτει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο στη νέα γενιά.
Στο ερώτημα, λοιπόν, που έθεσα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη:
Ναι. Μπορούμε. Διότι το αποδείξαμε και στο παρελθόν.
Το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εφάρμοσε ανοιχτή βαλκανική πολιτική. Τότε η Ελλάδα, ως το μόνο κράτος μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας στην περιοχή, αντιμετώπιζε με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις. Την ίδια πολιτική ακολουθήσαμε με τον Κώστα Καραμανλή, όταν υλοποιήσαμε μια τολμηρή και εξωστρεφή στρατηγική. Όταν κατορθώσαμε να καταστήσουμε την πατρίδα μας οικονομική και πολιτική δύναμη στα Βαλκάνια. Μάλιστα, αυξήσαμε στα 600 εκατομμύρια τους πόρους του τότε Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, καθιστώντας την Ελλάδα αδιαμφισβήτητο περιφερειακό ηγέτη.
Το 2009 πρωταγωνιστούσαμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στη βαλκανική τριμερή, ενώ τώρα απέχουμε από κάθε ενεργητικό σχήμα και αφήνουμε ελεύθερο χώρο στους περιφερειακούς ανταγωνιστές μας. Στην ουσία, η Ελλάδα σήμερα πορεύεται χωρίς βαλκανική πολιτική.
Για δεκαετίες, η Ελλάδα εξήγαγε προϊόντα, κεφάλαια και επενδύσεις στα Βαλκάνια. Σήμερα, δυστυχώς, εξάγουμε επιχειρήσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο τη διετία 2015 – 2016, έφυγαν από την Ελλάδα προς τις γειτονικές χώρες 18.000 επιχειρήσεις. Ο λόγος είναι απλός. Η υπερφορολόγηση, οι απαράδεκτα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και το εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποχρεώνει χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Για να ξανακερδίσουμε τη χαμένη μας ισχύ, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις.
Πρώτον, να κερδίσουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία και να επιστρέψουμε στην υγιή ανάπτυξη για όλους, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Ένα μοντέλο που θα πιστεύει στις δυνατότητες της χώρας και θα εξασφαλίζει πλαίσιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα.
Χρειάζεται μία αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με τη λογική "τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, όταν έχεις έλλειψη βασικής κατανόησης για τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον.
Η χώρα, δυστυχώς, είναι μη ελκυστικός προορισμός για οποιαδήποτε επένδυση. Μετά από τις κυβερνητικές παλινωδίες και τα πισωγυρίσματα, η Eldorado Gold ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ελλάδα, στέλνοντας 1200 εργαζομένους στην ανεργία. Πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισεκατομμυρίων, που θα έδινε δουλειά σε 3600 πολίτες, στην πλήρη της ανάπτυξη.
Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έπεσαν στο κενό. Η κυβέρνηση, με θράσος, πλήττει διαρκώς την εικόνα της χώρας. Ταυτόχρονα, αγνοεί προκλητικά δικαστικές αποφάσεις.
Το δηλώνουμε απερίφραστα: Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνονται σεβαστές από όλους. Επιτέλους, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, για την πορεία των οποίων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος. Μόνο που ξέχασε να μας πει ότι κατέρρευσαν κατά 17,1% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και κατά 4,6% σε ετήσια βάση.
Εμείς ξέρουμε πώς θα προσελκύσουμε επενδύσεις. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, από το 29%, στο 20% εντός διετίας. Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%. Και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο Φ.Π.Α., στις 25.000 ευρώ, προς διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων.
Δεν δυσκολευόμαστε να μιλάμε για επιτελικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος. Δεν θέλουμε ένα δυσκίνητο και σπάταλο κράτος που θα απομυζά τα χρήματα των φορολογούμενων και των επιχειρήσεων, απλώς για να διαιωνίζει την ύπαρξή του.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε όραμα για τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Όραμα για τον ουσιαστικό και όχι τον πρόσκαιρα επικοινωνιακό ρόλο μας στη Βαλκανική. Και θα είμαι σαφής. Η χώρα μας στα Βαλκάνια οφείλει να είναι μέρος των λύσεων, όχι μέρος των προβλημάτων.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε ότι στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν συμφέροντα. Σήμερα, το συμφέρον της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπαγορεύει στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα: από τη διαχείριση των υδάτων του Αξιού, μέχρι την ειρηνική συμβίωση των εθνοτικών ομάδων στο Κόσοβο και τα Σκόπια.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ουραγός, όπως την έχουν καταντήσει οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα. Δεν μπορεί να άγεται και να φέρεται χωρίς στρατηγική. Δεν μπορεί να αποδέχεται την απώλεια του πρωταγωνιστικού ρόλου στα Βαλκάνια.
Κι εδώ θέλω να πω δυο λόγια για την Τουρκία.
Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη.
Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί.
Ναι, είμαστε μια μικρή χώρα. Ναι, έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία. Ναι, έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων.
Όμως, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πείθουμε, όταν κινούμαστε με σχέδιο και ψυχραιμία. Όπως στο Βουκουρέστι πείσαμε τους συμμάχους ότι η δίκαιη επίλυση του Σκοπιανού  θα αποβεί υπέρ του ευρωπαϊκού συμφέροντος, έτσι και σήμερα οφείλουμε να κρούσουμε κώδωνα κινδύνου σε όσους παρασύρονται από τα μικρά και καθημερινά, παραβλέποντας τη μακροπρόθεσμη αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Αναμφίβολα, η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά η Ευρώπη οφείλει να δει πιο μακριά. Οφείλει να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της διεθνής ρόλος;
Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες. Σας καλώ όλους να αναλογιστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ανεπηρέαστοι από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία.
Έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα. Τη θέλουμε χώρα με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αξιοπιστία.
Για μας στη Νέα Δημοκρατία, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα από εκείνα που αναλογούν στο μέγεθος της Ελλάδας.
Όμως υπό δύο όρους:
Πρώτον, ότι θα βάλουμε τον πήχη ψηλά.
Και, δεύτερον, ότι θα είμαστε αποφασισμένοι να περάσουμε από πάνω του.
Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια.
Η πρόκληση είναι μεγάλη. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα.
Θέλουμε να δούμε τις γειτονικές χώρες να προχωρούν προς την Ευρώπη.
Θέλουμε την Ελλάδα ξανά πρωταγωνίστρια στη βαλκανική οικονομία.
Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη στη θέση που της αξίζει.
Η χώρα μας έχει την ιστορική ευθύνη να ξαναγίνει ο πόλος σταθερότητας και ευημερίας των Βαλκανίων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει τις ικανότητες και το σχέδιο για να το πετύχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]