ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τροχαία και Πνιγμοί:Πόσοι Ελληνες έχασαν τη ζωή τους φέτος στους δρόμους και τις θάλασσες

Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ στο ένθετο του ΕΤ Magazine της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος ,κάθε χρόνο 3.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία  δυστυχήματα και πνιγμούς  στη θάλασσα ,όσο  ο πληθυσμός του Μετσόβου και άλλων ελληνικών κωμοπόλεων.
Οπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου  και σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα πριν απο δύο χρόνια ,6 ελληνικές περιφέρειες ήταν μεταξύ των κορυφαίων σε τροχαία δυστυχήματα ,με τη Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται στην 5η θέση ,με 124 θανάτους το 2015 και το νότιο Αιγαίο στην 6η με 119 θανάτους .
Στην 8η θέση η Πελοπόννησος με 108 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων ,η Κρήτη και η Στερεά Ελλάδα στην 23η θέση με 95 νεκρούς ,ενώ η Ηπειρος ακολουθούσε στην 26η θέση με 94 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων .
Τα παραπάνω νούμερα φέτος αναμένεται να είναι πολύ χειρότερα ,αφού τον Ιούλιο διπλασιάστηκαν τα θύματα στην Πελοπόννησο ,ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στην Κρήτη.
Ενα ολόκληρο χωριό 1.500 κατοίκων ξεκληρίστηκε στους δρόμους της Κρήτης μέσα σε 13 χρόνια [2000-2013]
1506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία και 23.881  άτομα οδηγήθηκαν στα νοσοκομεία .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 15% των θανάτων απο τροχαία στην ΕΕ αποτελούνται απο οδηγούς μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων.
Δυστυχώς η  χώρα μας και σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται πρώτη ,αφού τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα,την Κύπρο και τη Μάλτα.
Πνιγμοί στις θάλασσες
Μετά τα τροχαία ,δεύτερη αιτία θανάτου αποτελούν οι πνιγμοί στις θάλασσες.
Με το τέλος του φετινού καλοκαιριού ,ο απολογισμός είναι τραγικός ,αφού  περισσότεροι απο 165 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.
15 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου ,ενώ απο 1η Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 150 άνθρωποι πνίγηκαν στις ελληνικές ακτές ,ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν πνιγεί 101 άτομα.
Πρωταγωνίστρια στους πνιγμούς η Κρήτη ,με 32 ανθρώπους να έχουν χάσει  φέτος τη ζωή τους στις παραλίες του νησιού.
Το χειρότερο καλοκαίρι ήταν του 2012 ,όταν και σημειώθηκαν 365 πνιγμοί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ περισσότεροι απο 400 άνθρωποι χάνουν  ετησίως τη ζωή τους απο πνιγμό τα τελευταία χρόνια,με τα περισσότερα θύματα να πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπάνια σε απόσταση μεγαλύτερη 50 μέτρων απο τη στεριά.
Οι ώρες του μεσημεριού είναι οι πιο επικίνδυνες για πνιγμό ,με την ηλικιακή ομάδα των ανδρών απο 20-24 ετών να σημειώνει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα.
Στα άτομα υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται τα άτομα ακραίων ηλικιών [0-5 ετών και οι ηλικιωμένοι]καθώς και όσοι δεν συμπεριφέρονται συνετά μέσα και γύρω απο το νερό ,όσοι δε γνωρίζουν κολύμπι ,όσοι γνωρίζουν αλλά υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και όσοι καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ.
[με πληροφορίες απο το ET Magazine Της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]