ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σχολικές καθαρίστριες Δήμου Ζϊτσας:Σας καλούμε να είστε δίπλα στον αγώνα μας για να αποτρέψουμε τις απολύσεις μας"

Αγαπητά μας παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί

Μπροστά στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, εμείς οι σχολικές καθαρίστριες περιμέναμε να καθαρίσουμε τα σχολεία όπου μορφωνόσαστε και επιβάλλεται να είναι καθαρά, να αποτελούν ένα χώρο που πραγματικά σας αξίζει και να ανταποκρίνεται στη σημερινή εποχή.
Μας γνωρίζετε γιατί ήμασταν δίπλα στις ανησυχίες σας, στους αγώνες σας. Ημασταν δίπλα σε δυσκολίες που προέκυπταν από νεροποντές, από χιόνια και σεισμούς.
Αγωνιούσαμε και παλεύαμε μαζί με σας για ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται τις πραγματικές ανάγκες της εποχής μας κι όχι ένα σχολείο που να διαχωρίζει, να βάζει εμπόδια.
Φέτος όμως για εμάς τις 15 καθαρίστριες του Δήμου Ζίτσας οι πόρτες των σχολείων την 1 η Σεπτέμβρη ήταν κλειστές. Η δημοτική αρχή μας έστειλε στην ανεργία και την εξαθλίωση, μας στέρησε το ψωμί μας. Στην ίδια θέση μπορεί να βρίσκονται και δικά σας άτομα, οι γονείς σας.
Προσπάθησαν να μας βάλουν να τσακωθούμε με τις άνεργες μανάδες σας, για το ποια αξίζει να καθαρίζει τις αίθουσες του κάθε σχολείου με ένα μισθό που δεν φτάνει να ζήσουμε. Είπαν ότι έτσι θα σταματήσουν να είναι κάποιες άνεργες. Κρύβουν όμως την αλήθεια: για κάθε μια άνεργη που βρήκε φέτος δουλειά, μια εργαζόμενη καθαρίστρια βγήκε στην ανεργία. Αυτό που τους λένε στην ουσία είναι ότι ο μόνος τρόπος για να φάνε μισό κομμάτι ψωμί είναι να το πάρουν από το χέρι του διπλανού τους.
Όλα αυτά την στιγμή που οι ανάγκες για καθαριότητα στα σχολεία είναι πολύ μεγάλες και δεν καλύπτονται μόνο από 15 καθαρίστριες. Οι καθαρίστριες να δουλεύουν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια με ωράριο και αξιοπρεπές μισθό. Έτσι καμία καθαρίστρια δεν θα περισσεύει από τα σχολεία μας, καμία δεν χρειάζεται να απολυθεί.
Θα μπορούσαν επομένως και εμείς να συνεχίζουμε όπως κάναμε κάθε χρόνο την δουλειά μας και καινούργιες εργαζόμενες να έβρισκαν δουλειά.
Κρύφτηκαν πίσω από τους νόμους που επιτρέπουν τις απολύσεις κι έφτασαν να περηφανεύονται για τα σχολεία του Δήμου. Είναι περήφανοι δηλαδή που στα σχολεία του δήμου υπάρχουν καθαρίστριες που πρέπει να δουλεύουν ακόμα κι αν αρρωστήσουν γιατί ο δήμος τις θεωρεί εργολάβους που δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άδεια.
Η απαράδεκτη απόφαση για τις απολύσεις σηματοδοτεί και το δικό σας εργασιακό μέλλον. Μέλλον που δεν θα υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά για κανένα. Μια κόλαση με ανεργία, μερική απασχόληση, με ημερομηνία λήξης η δουλειά, με  απληρωσιά και τους μισθούς πείνας είναι η μοναδική επιλογή σας. Σ΄αυτό το μοντέλο είναι προσαρμοσμένη και το εκπαιδευτικό σύστημα. Θέλουν να δέχεστε παθητικά ότι ζητά ο εργοδότης και να μην παλέψετε ποτέ για μια καλύτερη ζωή.
Η ανάγκη να είναι καθαρά τα σχολεία είναι καθημερινή και αφορά όχι μόνο τις καθαρίστριες αλλά τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία και τους εκπαιδευτικούς που κάνουν το μάθημα. Για να είναι όμως καθαρά τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους και να μην είναι κριτήριο το κόστος.
Ο αγώνας μας όμως είναι κοινός. Κι εμείς οι καθαρίστριες όπως κι εσείς, θέλουμε να ανοίγουν τα σχολεία για όλη τη νεολαία της περιοχής μας. Για να μπορείτε να αθλείστε, να γυμνάζεστε, να υπάρχει ενισχυτική διδασκαλία, χώροι ξεκούρασης, τραπεζαρίες και βιβλιοθήκες μέσα σε κάθε σχολείο. Θέλουμε να μαθαίνετε τέχνες που δε τις προωθεί το σχολείο όπως μουσική, εικαστικά, για να αναδεικνύονται όλες οι δεξιότητες σας.
Σας καλούμε να είστε δίπλα στον αγώνα που κάνουμε για να αποτρέψουμε τις απολύσεις μας και να παλέψουμε μαζί για ένα σύγχρονο σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για ένα σχολείο ενιαίο, δωδεκάχρονο όπου οι καθαρίστριες θα έχουν πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ας κάνουμε την αρχή με την μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Ν. Ιωαννίνων τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη 2017 στις 6.00μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο Ελεούσας.
Οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ζίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]