Νέες αρμοδιότητες και αύξηση κονδυλίων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ

Πρόσθετα κονδύλια και νέες αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας πρόκειται να παραχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια να περιοριστούν οι απειλές από τις ομάδες χάκερ, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του.

Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μπορούν να θεωρηθούν «περισσότερο επικίνδυνες για τη σταθερότητα των δημοκρατιών και των οικονομιών απ’ ότι τα όπλα και τα άρματα μάχης, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Στη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε συντόμως στις νέες προτάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) προσπαθεί να πείσει την Επιτροπή για αύξηση του προϋπολογισμού. Φέτος, έλαβε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ και απασχολεί 84 άτομα.

«Νομίζω, ότι έχουμε περισσότερα από αυτά που πιστεύαμε, ότι θα καταφέρναμε. Ενισχύονται οι αρμοδιότητές μας και αποκτάμε περισσότερες ικανότητες. Όλα βαίνουν καλώς, δήλωσε στη EURACTIV ο διευθυντής του ENISA, Udo Helmbrecht, προσθέτοντας ότι «μας παρέχουν μεγαλύτερη επιρροή».

Σε περίπτωση έγκρισης του προϋπολογισμού, ο οργανισμός σκοπεύει να προσθέσει 40 νέου υπαλλήλους στο υπάρχον προσωπικό του.

Η πρόταση της Επιτροπής παρέχει μια σειρά νέων αρμοδιοτήτων: θέτει τον ENISA υπεύθυνο για ένα νέο σύστημα πιστοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και του ζητά να συντονίζει τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, όταν υπάρχει σε περιπτώσεις επίθεσης στον κυβερνοχώρο.


Αύξηση του προϋπολογισμού και ισχυρότερο ρόλο στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ζητά ο ENISA

Την επιθυμία του για αύξηση του προϋπολογισμού του εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) προς την Κομισιόν, αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ζητημάτων που άπτονται της κυβερνοασφάλειας.

«Θέλουμε ο ENISA να διαδραματίζει τον μεγαλύτερο και τον ισχυρότερο ρόλο στην κυβερνοασφάλεια», δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV …

Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν πόσο επιθυμούν να συνεργαστούν στο ανανεωμένο αυτό σύστημα, καθώς η Επιτροπή δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να μοιράζονται  ευαίσθητες πληροφορίες με τον ENISA.

Οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για πιστοποίηση στο πλαίσιο του νέου συστήματος, που θα διαρκέσει έως πέντε χρόνια και θα εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη μέλη.

Η ευρεία στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια προτείνει την άμεση απόκριση σε επεισόδια μεγάλης κλίμακας από ομάδες χάκερ.

Ο ENISA θα διοργανώσει τακτικές ασκήσεις κυβερνοασφάλειας, για να δοκιμάσει το νέο σύστημα απόκρισης.

«Το αποτέλεσμα θα συνιστά μετατόπιση της ΕΕ προς μια ενεργητική προσέγγιση για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ευημερίας, της κοινωνίας και των αξιών, καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με την αντιμετώπιση τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών απειλών», αναφέρει το κείμενο της νέας στρατηγικής.

Όπως έχει ήδη επισημάνει η EURACTIV, η Επιτροπή επιθυμεί, ακόμη, τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου εντός του 2018 για την αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο, καθώς και των μεθόδων απόκρισης που θα συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του ENISA και του έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]