ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Τι πρέπει να κάνουμε εάν βρούμε πυρομαχικά -οδηγίες από το στρατό σε εκδήλωση στο Δήμο Ζαγορίου

Ενημέρωση σχετικά με τα πυρομαχικά και χρήσιμες οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε,  εάν βρεθούν μπροστά μας, παρείχαν αξιωματικοί-πυροτεχνουργοί του Σώματος Υλικού Πολέμου σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση που οργάνωσε η 8η Μ/Π Ταξιαρχία το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου, στους Ασπραγγέλους.

Στόχος της εκδήλωσης,  την οποία  παρακολούθησαν η αντιδήμαρχος Αγγελική Ράπτη ευχαριστώντας τους πυροτεχνουργούς για την ενημέρωση, εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και πολίτες, ήταν να πληροφορηθούν οι πολίτες για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και την αποφυγή ατυχημάτων που, εκτός από υλικές ζημιές και βλάβη στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Άλλωστε στην περιοχή του Ζαγορίου, όπως και σε γειτονικές, υπάρχουν κατάλοιπα μαχών και βομβαρδισμών του Α΄ και Β΄ παγκοσμίου πολέμου και ιδίως του αδελφοκτόνου εμφυλίου, με διάσπαρτα πυρομαχικά τα οποία μπορεί να είναι και παγιδευμένα.

Πλην αυτών, ενδεχομένως να υπάρχουν και πυρομαχικά που κάποιοι κατείχαν ως ενθύμια από το στρατό και τα πέταξαν όπου δη, για να αποφύγουν τυχόν μπλεξίματα με τις αρχές, λόγω του ισχύοντος αντιτρομοκρατικού νόμου.

Όλα αυτά, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης και της παλαιότητας των πυρομαχικών, συνιστούν μεγάλο κίνδυνο εάν δεν γνωρίζουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν χρειάζεται φόβος ή πανικός, αλλά σίγουρα απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Το πρώτο και βασικό στοιχείο που προέκυψε από την ενημέρωση των καθ΄ύλην αρμοδίων πυροτεχνουργών του στρατού, είναι ότι δεν αγγίζουμε ποτέ τα πυρομαχικά ή κάτι που μοιάζει με αυτά, δεν τα μετακινούμε, ούτε τα περιεργαζόμαστε, επίσης δεν ρίχνουμε νερό.

Αντίθετα, ειδοποιούμε άμεσα την αστυνομία ως αρμόδια να επιληφθεί και να ενημερώσει με τη σειρά της τον στρατό. Αυτή είναι η διαδικασία που προβλέπεται, πρώτα αναλαμβάνει η αστυνομία και στην συνέχεια καλεί εκείνη τους πυροτεχνουργούς του στρατού.

Επίσης δίνουμε πληροφορίες, στην αστυνομία και στο στρατό στην πορεία, για την περιοχή και το χώρο που εντοπίστηκε το ύποπτο εύρημα και μια περιγραφή του υλικού, του σχήματος, μεγέθους  και χρώματος, αν είναι σκουριασμένο, για το υλικό κατασκευής εάν είναι   σίδερο ή αλουμίνιο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρμόδιος και έμπειρος αξιωματικός που έκανε την ενημέρωση, αποτελεί μύθο αυτό που για δεκαετίες λέγεται περί ύπαρξης λιρών, από την περίοδο του εμφυλίου,  κάτω από χειροβομβίδες, νάρκες και βλήματα. Δεν πρέπει κανείς να πέσει σε αυτή την παγίδα και να περιεργαστεί πυρομαχικά που θα βρεί στην ύπαιθρο ή ακόμη και στο παλιό σπίτι του, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις με πολύ δυσάρεστες συνέπειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]