ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμος Πάργας:Επιστολή για την εκδήλωση προς τιμή Κυριακούλη Μαυρομιχάλη

Το Σάββατο 9/9/2017 πραγματοποιήθηκε  στην Τοπική Κοινότητα Βαλανιδορράχης, όπου βρίσκεται η προτομή του,  η  εκδήλωση  που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας  προς τιμήν του Στρατηγού  Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, που έπεσε την 4/7/1822 στην μάχη της Σπλάντζας (περιοχή λόφου Αγίας Ελένης).

Επικεφαλής της Μανιάτικης αντιπροσωπείας που συμμετείχε στην εκδήλωση  ήταν  οι  Αντιδήμαρχοι  Ανατολικής Μάνης κ. Αντώνης Κουμεντάκος και  κα Ελένη Δρακουλάκου. Σε επιστολή  του  προς τον Δήμαρχο Πάργας κ. Αντώνη Νάστα, ο κ. Δημήτρης Κουμεντάκος, μέλος της Μανιάτικης αντιπροσωπείας, περιέγραψε τις εντυπώσεις του από την επίσκεψη  και την εκδήλωση, την οποία παραθέτουμε αυτούσια:


«Τι είδα, τι έζησα, τι ένοιωσα

Ένα τοπίο πανέμορφο: οι ακτές της Ηπείρου, η καταπράσινη γη της Πάργας, η πανέμορφη αμμουδιά της Σπλάντζας, οι εκβολές του  ποταμού Αχέροντα, ο λόφος της Αγίας Ελένης με το ομώνυμο  παλιό σεμνό εκκλησάκι, οι πέτρινοι τοίχοι και ένας ταπεινός ξύλινος σταυρός, συνθέτουν το τοπίο που αγκαλιάζουν και φυλάνε σφιχτά στα χώματα τους το αίμα που χύθηκε στις 4 Ιουλίου 1822 των Μανιατών με το αίμα του στρατηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Το ρυτιδωμένο πρόσωπο του παπά Θωμά της Βαλανιδοράχης,  τα βουρκωμένα μάτια του Μανιάτη πάτερ Σωφρόνιου που ήρθε μαζί μας από τη Μάνη, η στητή καμαρωτή φλόγα του κεριού, το στεφάνι από περήφανα και ταπεινά κλαριά ελιάς Λακωνικής γης, που  μέσα από αυτό  αναδυόταν περήφανη η όψη του ήρωα Στρατηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, είκοσι ακόμη Μανιάτες μαζί με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάργας και κυρίως η παρουσία της σεμνής περήφανης δασκάλας μαθητών και πολιτισμού, το μοιρολόι-τραγούδι του Στρατηγού:

"Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ΄ ένα χρυσό μαντήλι
-Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα
-Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ΄ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα"

Με συνοδεία το κελάδημα των πουλιών,  μια χούφτα χώμα από το Λιμένι και τρείς χιλιοπυρομένες πέτρες από το αγκωνάρι του πύργου του, που ανακατεύτηκαν με το αιματοβαμμένο χώμα της Σπλάντζας, συνέθεσαν το σκηνικό της επιμνημόσυνης δέησης.

Αργήσαμε, πέρασαν 195 χρόνια 2 μήνες και πέντε μέρες, αλλά δεν σε ξεχάσαμε ποτέ, αγωνιστή παράδειγμα  ανδρείας και ηρωισμού, θα τιμάμε  την προσφορά σου και στο τόπο μας, ακούστηκε από τα χείλη του Μανιάτη Μαυροειδόγκωνα Δημήτρη.


Ο Δήμος Πάργας θα στήσει και εδώ τον ανδριάντα του, υποσχέθηκε ο Δήμαρχος Πάργας  Αντώνης  Νάστας, με τους ανθρώπους του Δήμου που τον συνόδευαν. Εδώ στο χώμα που κρύβει το βόλι που τον πέρασε στον άλλο κόσμο μέσα από τον Αχέροντα, για να θυμίζει στους ντόπιους και στον επισκέπτη, το άξιο τέκνο της πατρίδας μας που αντρώθηκε και γαλουχήθηκε από τη Μανιάτισσα μάνα του στη Μανιάτικη γη και άφησε την ψυχή του εδώ στο λόφο της Αγίας Ελένης της Σπλάντζας Φαναρίου της Ηπείρου.

Η Δημοτική Αρχή μας καλοδέχθηκε και μας φιλοξένησε με ζεστό τρόπο, μας πρόσφερε φαγητό και  κρύο νερό να μας ξεκουράσει μετά από το πολύωρο ταξίδι μας. Η μέρα όμως δεν τελείωσε έτσι απλά και όμορφα, συνεχίστηκε με εκδηλώσεις όπως αξίζει σε ήρωα, όταν ο ήλιος έδυε, μεταβήκαμε στην  πλατεία Μαυρομιχάλη εκεί που η προτομή του στέκεται μαζί με το μαρμάρινο βιβλίο της ιστορίας της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Ο ανδριάντας του περιστοιχίσθηκε από την αποστολή μας, είμαστε ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές μας, και σταθήκαμε όρθιοι, σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, όπως αρμόζει στον ήρωα και στην περίσταση. Η επιμνημόσυνη δέηση, οι ομιλίες από τους άρχοντες του τόπου και της Μάνης, τον πατέρα Σοφρώνιο και από την σκηνοθέτη και εμπνευστή αυτής της εκδήλωσης  Κατερίνας Νάτση μας συγκίνησαν, το κορμί και ο νους μας αντρίεψε από περηφάνια.

Τα καριοφίλια και οι κουμπούρες μας άστραψαν και βρόντηξαν. Όταν άρχισε ο χορός και για όσο ακούγονταν τραγούδια, έστελναν το μήνυμα σε αυτούς που τα άκουγαν, εντός και εκτός συνόρων, ότι και σήμερα ως Έλληνες και  απόγονοι των Μαυρομιχαλαίων των Κολοκοτρωναίων του Νικηταρά του Καραϊσκάκη και όλων αυτών που έπεσαν για την πατρίδα, θα πράξουμε και εμείς ανάλογα όπου και όποτε χρειαστεί.

 Οι άρχοντες του τόπου υποσχέθηκαν ότι θα ανταποδώσουν την επίσκεψη την 17 του Μάρτη. Θα σας περιμένουμε αδέρφια μας, απάντησαν οι συνοδοί μας αντιδήμαρχοι Μάνης  Αντώνης Κουμεντάκος  και  Ελένη Δρακουλάκου όπως και η συνοδός μας σύζυγος του Δημάρχου Μάνης Αθηνά Ανδρεάκου.

Αφήσαμε την Ήπειρο και τους ανθρώπους της παίρνοντας μαζί μας τις καλύτερες αναμνήσεις. Η σκέψη μας θα είναι κοντά σας.

Άγιοι πατέρες σας ευχαριστούμε
Δήμαρχε Αντώνη Νάστα και Δημοτική Αρχή Δήμου Πάργας, σας ευχαριστούμε.
Πολιτιστικέ Σύλλογε Βαλανιδοράχης σας ευχαριστούμε.
Κατερίνα Ντάση σε ευχαριστούμε.
Σας περιμένουμε στον τόπο μας.  
       
Διαμαντάκος Δημήτρης».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]