Κεντροαριστερά: Αντιδράσεις προκαλούν τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων

Αντιδράσεις προκαλούν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις επικείμενες εκλογές για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με βάσει τις οποίες η νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, φαίνεται να έχει ένα αρχικό προβάδισμα, με το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, να ακολουθεί. Αναλυτικά:

• Marc
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δίνει την πρώτη θέση στη Φ. Γεννηματά με ποσοστό 32,3% και ακολουθούν ο Γ. Καμίνης με 20,2%, ο Ν. Ανδρουλάκης με 12,9%, ο Γ. Μανιάτης με 11,3%, ο Γ. Ραγκούσης με 4,8% και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος με 2,4%.

• Prorata
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Prorata και δημοσιεύει σήμερα Σάββατο η «Εφημερίδα των Συντακτών», όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούν πάνω-κάτω από την ίδια αφετηρία.
Συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σε μία κλίμακα 0-10 η πιθανότητα να πάρουν μέρος στις εκλογές είναι πάνω από πέντε, η Φ. Γεννηματά και ο Γ. Καμίνης συγκεντρώνουν ποσοστό 14%, ακολουθούμενοι σε «απόσταση αναπνοής» από τον Ν. Ανδρουλάκη (12%), ενώ έπονται οι Στ. Θεοδωράκης (8%), Γ. Ραγκούσης (6%), Γ. Μανιάτης (5%) και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (3%).
Σε επίπεδο γενικού πληθυσμού (περιλαμβάνει και όσους έχουν αποκλείσει ότι θα πάνε να ψηφίσουν) και με αδιευκρίνιστο το 39% των απαντήσεων, προηγείται ελαφρώς η Φ. Γεννηματά, ακολουθούμενη κατά σειρά από τους Γ. Καμίνη, Στ. Θεοδωράκη και Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς μεγάλες διαφορές με τους επόμενους υποψηφίους.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου, ποσοστό 34% δηλώνει ότι η πιθανότητα να πάρει μέρος στην εκλογή αρχηγού σε μια κλίμακα 0-10 είναι μεγαλύτερη από πέντε. Περίπου ένας στους τρεις (34%) όσων κατ’ αρχήν εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής στην ψηφοφορία δηλώνει τελικά αναποφάσιστος ως προς την επιλογή προσώπου.
Σε άλλα ερωτήματα, το 64% χαρακτηρίζει εσφαλμένη την εκλογή αρχηγού χωρίς να έχει δημιουργηθεί ο νέος φορέας, ενώ το 58% δηλώνει απαισιόδοξα ότι το εγχείρημα αφορά μόνο την ανακατανομή ισχύος μεταξύ των διάφορων ομάδων μέσα και γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, το 47% προτιμά να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο κόμμα που θα απορροφήσει τα υπάρχοντα και το 36% να φτιαχτεί ένα συμμαχικό σχήμα με τη διατήρηση της αυτοτέλειας των υφιστάμενων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την ελληνική Κεντροαριστερά, ως σημαντικότερο έλλειμμα εκλαμβάνεται η ασαφής πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα (48%), έναντι της έλλειψης ικανού και ισχυρού ηγέτη (37%). Παράλληλα, το 61% θεωρεί ότι «η έννοια του Κέντρου στην πολιτική είναι λανθασμένη γιατί δεν νοείται απόλυτη ουδετερότητα».


Καυστικό σχόλιο της Φ. Γεννηματά
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» με την έρευνα της Prorata, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών 'σοφών' και 'πανσόφων' Υπέρ - Υπουργών καθοδηγητών τους. Αυτό το μήνυμα ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, τόσο ορισμένοι Υπουργοί και 'αυλικοί' του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και διάφορα στελέχη -'αυλικοί' της ΝΔ. Ό,τι μέσων και αν μετέλθουν, σε όσες γελοιότητες και αν καταφύγουν, στις 5 Νοεμβρίου η βάση της μεγάλης Κεντροαριστεράς θα ψηφίσει κόντρα στους σχεδιασμούς και τις επιθυμίες τους.
» Η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε και θα έχει, αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη στρατηγική, πρωταγωνιστικό ρόλο, χωρίς ποτέ να είναι ουρά και δεκανίκι είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ».
Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση ενός ακόμη εκ των υποψηφίων και συγκεκριμένα του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης των όρων εκλογής αρχηγού στην Κεντροαριστερά (δείτε εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]