ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Απινιδωτές στα κλειστά Γυμναστήρια των σχολειών τοποθετεί ο Δήμος

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΠΗΡΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απινιδωτές στα κλειστά Γυμναστήρια των σχολειών τοποθετεί ο Δήμος

Μαθήματα πρώτων βοηθειών πήραν σήμερα περίπου 30 καθηγητές σχολείων της πόλης μετά από πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία σε συνεργασία με το Τμήμα Σαμαρειτών του Παραρτήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων διοργάνωσε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο.
Σκοπός του εθελοντικού προγράμματος είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση των καθηγητών στα παρακάτω θέματα:
::  Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ)
::  Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις
::  Πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς
::  Χρήση και διάδοση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) σε σχολεία και δημόσιους χώρους
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί εξήραν την άριστη οργάνωση, τη μεταδοτικότητα, την κατάρτιση και την ικανότητα που διέκρινε τους «εκπαιδευτές» τους ώστε να δημιουργούν ένα ευχάριστο και αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους καθηγητές να υποβάλλον συχνές ερωτήσεις και να λαμβάνουν επιστημονικές αλλά κατανοητές απαντήσεις.
Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τμηματικές εισηγήσεις και ενδιάμεσα όφειλαν να εφαρμόσουν στην πράξη αυτά που είχαν ακούσει, χρησιμοποιώντας ο καθένας τον εξοπλισμό των Σαμαρειτών (π.χ. αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή για αντιμετώπιση περιστατικών ανακοπής καρδιάς, ανθρώπινο ομοίωμα για αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας κλπ) για εξοικείωση με τη σωστή διαδικασία παροχής πρώτων βοηθειών.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος παρακολούθησε μέρος του σεμιναρίου εξήρε την πρωτοβουλία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζοντας τη σημασία που έχει οι καθηγητές να είναι γνώστες των βασικών πρώτων βοηθειών που πιθανά να χρειαστεί να προσφέρουν, ενώ πρόσθεσε πως η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σαν στόχο την αναβάθμιση των χώρων εκγύμνασης των μαθητών στα σχολεία μια σειρά παρεμβάσεων.
«Φυσικά και ευχόμαστε να μη χρειαστεί ποτέ αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Κι αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα εδώ. Οι καθηγητές εφοδιάζονται με γνώσεις πάνω σε θέματα πρώτων βοηθειών με πρωταρχικό σκοπό την πρόληψη. Πρέπει να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετέχουν και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι όταν ενώνουμε δυνάμεις έχουμε αποτελέσματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Πέραν της εκπαίδευσης η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ήδη φροντίσει ώστε να εξοπλιστούν τα κλειστά  γυμναστήρια των σχολείων με απινιδωτές.
«Είναι ευχή όλων μας να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ποτέ. Η τοποθέτηση των απινιδωτών και η εκπαίδευση των ενδιαφερομένων όμως γίνεται για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε κάποιο πιθανό συμβάν», επισήμανε η κ. Τσίλη η οποία ευχαρίστησε παράλληλα και το Τμήμα Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού για την εθελοντική του συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των καθηγητών ενώ ευχήθηκε τέλος κι άλλοι εκπαιδευτικοί να ενδιαφερθούν και να εφοδιαστούν με γνώσεις πρώτων βοηθειών.
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου παιδείας, Παντελή Κολόκα, ο οποίος στάθηκε στην αξία της πρόληψης, ενώ την γενικότερη εθελοντική προσφορά του Ερυθρού Σταυρού εξήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, κ.κ. Μάξιμος.
Τέλος τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης, Αγγελική Φωτεινού όσο και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, Μιχάλης Ράπτης, αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στη συνεργασία που υπάρχει σε θέματα εκπαίδευσης με το Δήμο Ιωαννιτών καλώντας ταυτόχρονα την εκπαιδευτική κοινότητα να συμμετέχει ενεργά σε τέτοιες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]