ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ξένοι ασφαλιστικοί κολοσσοί επενδύουν σε επαγγελματικά ακίνητα στην Ελλάδα

Οι εξαγορές της PIMCO (όμιλος Allianz) και οι κινήσεις Prudential, Clearwater Select Insurance

Τα βλέμματα όλο και περισσότερων ξένων ασφαλιστικών ομίλων προσελκύει η εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις για λογαριασμό των ασφαλισμένων τους ή όσων κατέχουν μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή άλλων επενδυτικών προϊόντων.

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το πολιτικό ρίσκο της χώρας έχει μειωθεί σημαντικά. Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι, αφού η παρούσα κυβέρνηση, παρά την προεκλογική ρητορική της, εφάρμοσε τόσο επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, ο κίνδυνος Grexit έχει μειωθεί σημαντικά, όπως και το ρίσκο να σταματήσει η εφαρμογή του προγράμματος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι επενδύσεις στο real estate, μετά την πτώση των τιμών τα προηγούμενα χρόνια, καθίστανται ελκυστικές για όσους διαθέτουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και μπορούν να τοποθετήσουν ένα μικρό μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) είναι ενδεικτικές. Ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικοί βραχίονες ασφαλιστικών ομίλων απορρόφησαν την πρόσφατη διάθεση ποσοστού 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia ΑΕΕΑΠ από την Eurobank.

Ειδικότερα, η PIMCO (Pacific Invenstment Management Company) που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Allianz απέκτησε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της Grivalia ΑΕΕΑΠ μέσω του Αμοιβαίου Κεφαλαίου PIMCO Global Credit Opportunity Master fund και της εταιρείας ειδικού σκοπού Lilium S.ar.l.

Στην Grivalia συμμετέχουν με σημαντικά ποσοστά και ασφαλιστικές θυγατρικές του ομίλου Fairfax. Η Odyssey Reinsurance Company κατέχει το 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εγχώριας ΑΕΕΑΠ, ενώ η Clearwater Select Insurance Company το 5,49% της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή η M&G Investments βραχίονας του ασφαλιστικού ομίλου Prudential στη διαχείριση κεφαλαίων επένδυσε, μέσω αύξησης κεφαλαίου, 60 εκατ. ευρώ στην Grivalia Hospitality, αποκτώντας το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και αποκτώντας τη διαχείριση της. H Grivalia Hospitality επενδύει σε τουριστικές εγκαταστάσεις και έχει ήδη ανακοινώσει τρεις επενδύσεις σε Ελλάδα (2) και Παναμά (1).

Μετά την απόκτηση ποσοστού 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia ΑΕΕΑΠ, η PIMCO είναι μεταξύ των ενδιαφερομένων για να καταστεί απώτερος μέτοχος της Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού, που κατέχει η Beny Steinmetz Group Real Estate, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Beny Steinmetz, στην εταιρεία συμμετοχών, η οποία ελέγχει την ολλανδική INVEL Real Estate. Η τελευταία αποτελεί μέτοχο, κατά 65,49%, της Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η PIMCO συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ αυτών που πέρασαν στο τελικό γύρο του διαγωνισμού, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον πλειοδοτήσει, θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας holding και θα αποτελεί μεγαλομέτοχο της Invel Real Estate με την York Capital να κατέχει ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό.

Η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας holding, που ελέγχει την Invel Real Estate, δεν αλλάζει κάτι στην συμφωνία μετόχων με την Εθνική Τράπεζα. Η τελευταία παρ ότι κατέχει το 32,66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, ελέγχει τη διοίκησή της και την ενοποιεί, με βάση τη συμφωνία μετόχων, ως το τέλος του 2018 ή νωρίτερα, εφόσον το ποσοστό της υποχωρήσει κάτω από το 20%. Σημειώνεται ότι η Pacific Investment Management Company (PIMCO) αποτελεί, ήδη, μεγαλοπιστωτή της Πανγαία ΑΕΕΑΠ καθώς κάλυψε εξ ολοκλήρου, το 2014, την έκδοση από την εισηγμένη πενταετούς ομολογιακού δανείου ύψους 238 εκατ. ευρώ με επιτόκιο Euribor πλέον 485 μονάδες βάσης.

Η PIMCO αποτελεί από το 2000 βραχίονα του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου Allianz στη διαχείριση κεφαλαίων. Έχει υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 2 τρις δολάρια, κατέχοντας ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης κεφαλαίων.



Από την εφημερίδα Nextdeal, τεύχος 388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]