ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Β.Γιόγακας:Να μην πανυγηρίζει η κυβέρνηση για τα εργασιακά και τις συντάξεις

«Υπερτιμημένη» χαρακτήρισε ο Βασίλης Γιόγιακας την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, κατά την ομιλία του στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι «στα δύο σημαντικά κομμάτια του νομοσχεδίου, που διαφημίζει η Κυβέρνηση, είτε παραλείπονται επείγοντα θέματα για να ξεμπλοκάρει η απονομή συντάξεων είτε προτείνονται λύσεις που είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν». «Να μη σπεύδει η Κυβέρνηση να χαρεί ούτε υπερβολικά ούτε προκαταβολικά. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες εξακολουθούν να περιμένουν στην ουρά, για να εκδοθεί μια πετσοκομμένη σύνταξη, και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι περιμένουν από την Κυβέρνηση να προστατεύσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, δικαίωμα που η ίδια φρόντισε να υπονομεύσει με τις καταστροφικές πολιτικές της τα τελευταία δυόμισι χρόνια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιόγιακας.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατανοώ ότι η Κυβέρνηση έχει ανάγκη να δώσει στην κοινωνία επιτέλους κάποια καλά νέα, να εμφανίσει επιτυχίες, να δείξει ότι δεν έχει χάσει την αριστερή της συνείδηση, την κοινωνική της ευαισθησία. Γι’ αυτό και καταλαβαίνουμε γιατί προσπαθεί να δώσει στο νομοσχέδιο αυτό σημασία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που του αναλογεί.

Είναι μια παρέμβαση υπερτιμημένη για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου με αρκετά από αυτά, όπως ο υπολογισμός των συντάξεων σε διάφορα καθεστώτα ασφάλισης, να μπλοκάρουν την οριστική έκδοση νέων αποφάσεων συνταξιοδότησης.
Ακόμη και η έκδοση των επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις από το 2015 και μετά δεν φαίνεται να προχωρά στο άμεσο μέλλον, ύστερα από τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπεται για τα χρόνια ασφάλισης ως το 2014 και την αδυναμία να υπολογιστεί το μέρος της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να παραμένουν σε εκκρεμότητα εκατόν τριάντα χιλιάδες επικουρικές συντάξεις. Πρέπει να επισημάνω εδώ την έλλειψη προσωπικού, όπως στο παράρτημα ΟΓΑ Ιωαννίνων που καλύπτει την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου υπάρχει ελάχιστο προσωπικό για την αντιμετώπιση τεράστιων αναγκών, κυρία Υπουργέ, και ειλικρινά θέλουμε άμεσα να δώσετε λύση, γιατί η αγωνία των προς συνταξιοδότηση συμπατριωτών μας είναι τεράστια, οι υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία μεγάλες και οι καθυστερήσεις τεράστιες.
Όμως, ούτε δίνετε κάποια λύση στις συσσωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων, όπως η τακτοποίηση των εκατόν είκοσι δόσεων και το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών στον πρώην ΟΑΕΕ.

Θέλω τώρα να σταθώ στο άρθρο για την εξάμηνη παράταση του δικαιώματος σε συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας, με την οποία πιο πολύ νομιμοποιείται παρά αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των καθυστερήσεων στα ΚΕΠΑ, όπως τονίσαμε και στις Επιτροπές με τον κ. Βρούτση.
Γνωρίζω από πρώτο χέρι με πόση καθυστέρηση στέλνονται, για παράδειγμα, τα παραπεμπτικά από τις τοπικές υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ στους ασθενείς, προκειμένου να κριθούν από τα ΚΕΠΑ. Όμως, το πιο τραγικό, κυρία Υπουργέ, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρές αναπηρίες που περιμένουν δύο και τρία χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

Και μιας και ο λόγος είναι για προνοιακά θέματα, θα ήθελα να ζητήσω από την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Φωτίου να δει ξανά το κριτήριο της διαμονής για τα δέκα συνεχόμενα χρόνια, προκειμένου να δίνεται το επίδομα των ανασφαλίστων υπερηλίκων. Όπως γνωρίζουμε, είναι πολλές οι περιπτώσεις Βορειοηπειρωτών και άλλων που πράγματι μένουν πολύ περισσότερο από δέκα χρόνια στη χώρα μας, αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν, καθώς τους έχουν παραχωρηθεί σπίτια χωρίς ενοικιαστήρια συμβόλαια ή ήταν φιλοξενούμενοι από στενούς συγγενείς τους.
Πιστεύω, κυρία Υπουργέ, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι, ώστε να μην μπορούν να αποκλειστούν από το επίδομα οι πολλές εκείνες περιπτώσεις που στην ουσία πληρούν τις προϋποθέσεις.

Περνάω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο τμήμα του νομοσχεδίου με τις εργασιακές ρυθμίσεις, το οποίο, όπως και το ασφαλιστικό μέρος, είναι συνολικά υπερτιμημένο. Αρκετές από τις ρυθμίσεις αυτές μπορούν, πράγματι, να περιορίσουν αρνητικά φαινόμενα στην αγορά εργασίας, ενώ κάποιες άλλες δημιουργούν νέα προβλήματα στη θέση αυτών που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν.
Η διάταξη σχετικά με το προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έχει πολλά θολά σημεία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί.
Αντίστοιχο θέμα υπάρχει και με το άρθρο για την καταχώρηση των υπερωριών και της υπερεργασίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, που αναμένουμε να διευκρινιστούν με υπουργική απόφαση.

Το άρθρο με το οποίο προβλέπεται ο αποκλεισμός του εργοδότη-παραβάτη από δημόσιες συμβάσεις στερεί την ανάληψη δημοσίων έργων από τις επιχειρήσεις που μπορεί στο μέλλον να δικαιωθούν δικαστικά.
Έγινε μια μεγάλη συζήτηση στην Επιτροπή σχετικά με το αν τα κίνητρα που θα δίνονται στις επιχειρήσεις για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να είναι θετικά ή αρνητικά, αν θα πρέπει, δηλαδή, να επιβραβεύουν τη συμμόρφωση ή να λειτουργούν ως αντικίνητρα στην παράβαση. Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεται ένα λευκό μητρώο εργοδοτών, στην άλλη ένα μητρώο παραβατών.
Για την ώρα το μητρώο παραβατών στο πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, που είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί ο αποκλεισμός από τις δημόσιες συμβάσεις, δεν λειτουργεί. Είναι, επομένως, ερώτημα πώς θα εντοπιστούν παραβάσεις δύο χρόνων πίσω, αφού οι έλεγχοι και οι κυρώσεις δεν έχουν περαστεί στο σύστημα του ΣΕΠΕ.

Κενό γράμμα κινδυνεύει να αποτελέσει και η πρόβλεψη για ακύρωση απόφασης εργοδότη για εργασιακές συμβάσεις, όταν δεν τηρείται η διαδικασία της ενημέρωσης και διαβούλευσης με εργαζόμενους. Επειδή δεν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο ασφαλή κριτήρια για την τήρηση της διαδικασίας, είναι πιθανόν να προκύψουν διαφωνίες και ενστάσεις, προκαλώντας εμπόδια στη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο τα κενά και οι ασάφειες που απειλούν να πετάξουν τις όποιες καλές προθέσεις στο καλάθι των αχρήστων. Η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσαρμόσει αυτά που θέλει σε αυτά που μπορεί να γίνουν και ειλικρινά περιμένουμε μια καλή απάντηση στο ερώτημα πώς θα τηρηθούν οι στενές χρονικές προθεσμίες για την εκδίκαση εργατικών διαφορών, όταν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι ήδη υπερφορτωμένο και πάσχει από έλλειψη δικαστικού προσωπικού. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται συνολικά με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτική Δικονομίας, όπως πρότεινε και ο συνάδελφος κ. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή. Και σ’ αυτήν την περίπτωση η Κυβέρνηση βάζει μπροστά το κάρο από το άλογο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τα παραδείγματα αυτά και μόνο είναι, νομίζω, ξεκάθαρο ότι στα δύο σημαντικά κομμάτια του νομοσχεδίου, που διαφημίζει η Κυβέρνηση, είτε παραλείπονται επείγοντα θέματα για να ξεμπλοκάρει η απονομή συντάξεων είτε προτείνονται λύσεις που είναι αμφίβολο αν θα λειτουργήσουν.
Αν είχα, λοιπόν, να δώσω μια συμβουλή στην Κυβέρνηση, θα της έλεγα να μη σπεύδει να χαρεί ούτε υπερβολικά ούτε προκαταβολικά. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες εξακολουθούν να περιμένουν στην ουρά, για να εκδοθεί μια πετσοκομμένη σύνταξη, και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι περιμένουν από την Κυβέρνηση να προστατεύσει το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, δικαίωμα που η ίδια φρόντισε να υπονομεύσει με τις καταστροφικές πολιτικές της τα τελευταία δυόμισι χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]