ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ιωαννίνων Για τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

ΠΡΟΣ: τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων κ. Παπαδιώτη
(με την παράκληση να αναγνωσθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης)

Για την Λαϊκή Συσπείρωση οι προσλήψεις που συζητιούνται σήμερα, είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζομένων τόσο στα Γιάννενα όσο και σε όλη την Ελλάδα.
Από την πλευρά μας, είχαμε ξεκαθαρίσει ότι με αυτόν τον ελιγμό της Κυβέρνησης, δεν ικανοποιείται το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά τουλάχιστον ικανοποιείται το αίτημα για κάποιο αριθμό προσλήψεων σε ένα κλάδο που οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες. Αποδεικνύεται και από τη σημερινή εισήγηση ότι όσο περισσότερη “διαφάνεια” έχουμε, όσο περισσότερο αποθεώνονται οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, τόσο περισσότερο κόσμο αποκλείουμε από τη μονιμοποίηση. Αποδεικνύεται αυτό που συνηθίζουν να λένε οι συμβασιούχοι ότι “ο ΑΣΕΠ  ΔΕΝ είναι για να διοριστούμε, ο ΑΣΕΠ είναι για να ΜΗΝ διοριστούμε”
Δυστυχώς οι μέρες που πέρασαν απέδειξαν και στους πιο δύσπιστους, στις παρατάξεις εκείνες που φώναζαν χωρίς ενδοιασμούς για ιδιωτικοποιήσεις κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με ποιους όρους δουλεύουν οι εργάτες στην καθαριότητα των Δήμων, καθώς μέσα στο καλοκαίρι είχαμε επτά (7) θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στους Δήμους όλης της χώρας.
Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό – ειδικά στο χώρο της καθαριότητας – των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία και την εντατικοποίηση.
Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει «ως κόστος» τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα αυτά συμβαίνουν και στο Δήμο μας : οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και συμβασιούχοι κοινωφελούς εργασίας) δεν έχουν πάρει τα μέσα ατομικής προστασίας, τα ρεπό στην καθαριότητα δίνονται κατά το δοκούν, οφείλεται ακόμα και γάλα στους συμβασιούχους της κοινωφελούς εργασίας.
Όλα τα παραπάνω, που συνιστούν το λεγόμενο “μη-μισθολογικό-κόστος” τα περικόπτει η δημοτική αρχή συστηματικά σε βάρος των εργαζόμενων και κυρίως σε βάρος της υγείας των εργαζόμενων.
Σε κάθε περίπτωση, και με όλες τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις, εάν οι υποχρεώσεις δεν επέβαλλαν την απουσία μας από τη σημερινή συνεδρίαση, θα υπερψηφίζαμε τις προσλήψεις καθώς είναι αποτέλεσμα του αγώνα των εργαζόμενων, ενός αγώνα στον οποίο είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε. Σίγουρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το καθεστώς που δουλεύουν και στο Δήμο μας οι εργάτες, και φυσικά είναι πάγια θέση μας ότι η καθαριότητα, ακόμα περισσότερο ως τομέας που αφορά τη δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται να είναι ανταποδοτικός, να εξαρτάται δηλαδή από το αν θα πληρώσει ή όχι ο λαός.
Για τη
Λαϊκή Συσπείρωση
Τάκης Τασιούλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]