Καλά... Χριστούγεννα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

 Fpress.gr:Από μήνα σε μήνα μετατίθεται η εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανατρέποντας τον σχεδιασμό που είχαν κάνει οι τράπεζες για τουλάχιστον 5.000 πλειστηριασμούς μέχρι τα τέλη του έτους.
Πλέον ούτε στα τέλη Σεπτεμβρίου το σύστημα θα είναι έτοιμο να δεχτεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο πήχης των τραπεζών για τους φετινούς πλειστηριασμούς διαμορφώνεται το πολύ στους 1.000 πλειστηριασμούς.
Σημειώνεται ότι από τους 52.000 πλειστηριασμούς που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009 και κατόπιν συνεχούς πτωτικής πορείας, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 4.800 πλειστηριασμοί. Και αυτό όταν, στο πλαίσιο της υποχρέωσης για μείωση των κόκκινων δανείων έως τα τέλη του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα πρέπει να ανακτήσουν περί τα 11 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις.
Μέχρι να «συντονιστούν» οι τράπεζες στην κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και δύο μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών. Οι καθυστερήσεις στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αναμένεται να εντατικοποιήσουν από τις τράπεζες την προώθηση «φιλικών λύσεων» προς τους πελάτες.
Η τράπεζα θα καλεί τον οφειλέτη δανειολήπτη να πουλήσει ο ίδιος το σπίτι που είναι προσημειωμένο για το δάνειο (ή ενδεχομένως και άλλη κατοικία στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης διαθέτει Ε9 αλλά πάσχει από ρευστότητα) σε τιμή που θα έχει συμφωνήσει με την τράπεζα, προκειμένου να κλείσει η οφειλή του και να αποφύγει την "κοινωνική κατακραυγή" του πλειστηριασμού. Εναλλακτικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να πουλήσει (παραδώσει) το ακίνητο στην τράπεζα, μειώνοντας κατά την αξία αυτού το ύψος της οφειλής του.
Όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται στο γραφείο του συμβολαιογράφου και όχι στο Ειρηνοδικείο, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Στο νέο σύστημα θα μπορούν να μετέχουν ενδιαφερόμενοι όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.
Ο νόμος προβλέπει επιβολή ειδικού τέλους συμμετοχής, του οποίου τα ποσά θα κατατίθενται στο ΤΑΧΙΔΙΚ (Ταμείο για τα Δικαστικά Κτίρια) αλλά και στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους που θα μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]